«Στο χέρι της Τουρκίας αν θα κλείσει τον δρόμο της κρίσης»

To μπαλάκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζι με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τρη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο Μαξίμου.

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» είπε.

«Όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, ασκεί παραβατική συνμπεριφορά κατά άλλου μέλους, όπως η Ελλάδα, στρέφεται κατά της συμμαχίας συνολικά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Όταν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός μέλους, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την αμφισβήτηση και άλλων».

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Πρόκειται για ζήτημα σοβαρό που αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «

Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ, για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διαλογο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης που βρίσκεται στον πυρήνα της συμμαχίας. Και υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας» συνέχισε.

Η χώρα μας υποσέχεται θετικά το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης από την Τουρκία, μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προσδοκούμε συνέχεια και συνέπεια από τους γέιτονές μας, αναμένουμε τον άμεσο ορισμό ημερομηνίας για διερευνητικές επαφές με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εγκαθίδρυση 24ωρης γραμμης επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωιτκών επιτελείων Ελλάδας – Τουρκίας, κάνοντας λόγο για μέτρα ευπρόσδεκτα, που όμως ακολούθησαν μια κρίση και δεν την απέτρεψαν.

«Συνεπώς εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο, είμαι αισόδοξος πως αυτόν θα ακολουθήσουμε γιατί είναι προς όφελος και των δύο λαών μας» κατέληξε.

Στόλτενμπεργκ: «Πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα»

Από τη μεριά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ αρχικά ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την φιλοξενία την Ελλάδα για το ότι ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για δαπάνες στο ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και πως η Βορειοατλαντική συμμαχία δείχνει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά σε ότι αφορά τις ενέργειες για ειρήνη και αποκλιμάκωση.

Υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ αποτελεί ανεκτίμητη αξία για όλους και τόνισε πως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκε η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Είπε πως το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν “μηχανισμό αποκλιμάκωσης” με ανοιχτή επικοινωνία 24 ώρες το 24ωρο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ:

Πρόγευμα Εργασίας με τον Δένδια

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε πρόγευμα εργασίας παρέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η διαδικασία διαλογισμού για το μέλλον της Συμμαχίας, καθώς και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα