Στο δείπνο η τελευταία ευκαιρία του Κυριάκου

Μία από τις δυσκολότερες μάχες κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του πρέπει να δώσει απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο γεύμα των ηγετών των χωρών της Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τους συνδαιτυμόνες του να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο των κυρώσεων επί τα χείρω για την Τουρκία.

Η αλήθεια είναι ότι το προσχέδιο δεν ικανοποιεί ούτε την Αθήνα, ούτε την Λευκωσία, αλλά όπως γράψαμε και χθες αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το βέτο. Απλά όλα δείχνουν ότι η χώρα μας, αλλά και η Κύπρος θα στηρίξουν σθεναρά την πρόταση της Ολλανδίας, που στηρίζουν και η Γαλλία και η Αυστρία και γενικά η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι σε Πολωνία και Ουγγαρία, ώστε να τις πετάξουν εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε περίπτωση που θέσουν βέτο. Ουγγαρία και Πολωνία έχουν ενταχθεί στο γκρουπ των τουρκόφιλων χωρών μαζί με την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Μάλτα.

Όπως έχουν  αποκαλύψει εδώ και ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ θέλει και το πιθανότερο είναι να το επιτύχει το να δώσει νέο τράτο στον Ερντογάν, μεταφέροντας τις πιθανές κυρώσεις (που θα πονέσουν πραγματικά) για τον επόμενο Μάρτιο με την δικαιολογία, ότι θα πρέπει να κινηθούν σε συνδυασμό με τις ΗΠΑ, στην οποία παρατηρείται τεράστιο κενό εξουσίας, αναμένοντας την ανάληψη της ηγεσίας από τον Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου. Η Γερμανία Καγκελάριος, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι πρέπει να κινηθούν ταυτόχρονα Ε.Ε. και ΗΠΑ, ώστε να αναγκαστεί η Τουρκία να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Το εμπάργκο όπλων

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι θα βρει ισχυρές αντιστάσεις από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, που έχουν συνάψει συμβόλαια με την τουρκική κυβέρνηση για να την προμηθεύσουν υποβρύχια (Γερμανία), αεροπλανοφόρο (Ισπανία) και οπλικά συστήματα (Ιταλία). Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα επαναλαμβάνοντας πως «δεν γίνεται τα κράτη-μέλη να εξάγουν επιθετικά όπλα στην Τουρκία, όπλα που στρέφονται εναντίον άλλων κρατών-μελών».

Όμως οι προβλέψεις των ειδικών διπλωματικών αναλυτών δεν είναι ευοίωνες για την Ελλάδα. Έτσι εκτιμούν ότι τελικά στις κυρώσεις θα συμπεριληφθούν ακόμη περισσότερα πρόσωπα και εταιρείες από αυτές που αναφέρονται στην λίστα των κυρώσεων. Επίσης η Αθήνα ζητά να μην μπορούν να ελλιμενιστούν σε κανένα ευρωπαϊκό λιμάνι όλα τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας.  Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις έως καις το παρά πέντε. Κι όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα φύγει από την Σύνοδο εάν δεν πάρει κάτι από αυτά που έχει θέσει».

Στο σχέδιο καταδικάζονται «οι μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις» της Τουρκίας και η ρητορική του Ερντογάν «κατά της ΕΕ, κρατών-μελών της ΕΕ και Ευρωπαίων ηγετών», που είναι μία σαφής αναφορά στους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του Τούρκου προέδρου για τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο έχει αποκαλέσει, μεταξύ άλλων, «διανοητικά ασταθή». Παράλληλα επισημαίνεται και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη, όπου έστειλε εξοπλισμό και δυνάμεις στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είχε χαρακτηριστεί κρίσιμη για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά η ατζέντα της είναι βαριά λόγω της κόντρας με Ουγγαρία, Πολωνία για τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, το Brexit, την πανδημία, τις διατλαντικές σχέσεις, την κλιματική αλλαγή και την τρομοκρατία, οι σημαντικές αποφάσεις φαίνεται ότι αναβάλλονται για αργότερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα