Στο Εισαγγελέα οι γιατροί της Αθήνας για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών

Τις διαχρονικές ευθύνες του υπουργείου Υγείας, για τις απώλειες ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καταγγέλλει ο ΙΣΑ

Τις διαχρονικές ευθύνες του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις απώλειες ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αλλά και την απαράδεκτη ολιγωρία του στην αξιοποίηση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Όπως εξηγεί ο ΙΣΑ οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο, την ασφάλεια των ασθενών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση των ποσοστών τυων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και πολυανθεκτικών μικροβίων που αποβαίνουν μοιραία για μεγάλο αριθμό νοσούντων.

Μάλιστα ο ΙΣΑ, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, αποφάσισε να προσφύγει στον Εισαγγελέα.

Στην αναφορά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, με αποτέλεσμα μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Για τους γιατρούς της Αθήνας οι διαχρονικές –όπως χαρακτηρίζονται– ευθύνες του υπουργείου Υγείας για τους άδικους θανάτους ασθενών από ενδονοσοκομειακά μικρόβια, εντοπίζονται στο ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί τη μόνη χώρα της Ε.Ε. στην οποία δεν τηρείται ο νόμος για την απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή.

Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, έχουν καταγγελθεί προβλήματα, τόσο στο σύστημα καταγραφής των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, όσο και στη διασφάλιση των προϋποθέσεων ,για την πρόληψη τους, μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

 

Ο ΙΣΑ καλεί το Υπουργείο Υγείας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, για την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων καθώς και να διασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να χαθεί από ολιγωρία κανένα κονδύλι που θα μπορούσε να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο καταρρέει από την υποχρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης