
Στο έλεος της μεγάλης φωτιάς η Χίος
Στάχτη 62.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης - Απογειώθηκαν, από τα ξημερώματα, τα εναέρια, μηνύματα από το 112, μάχη να γλιτώσουν τα Μαστιχοχώρια
Συνεχίζεται με μεγάλη ένταση το πύρινο μέτωπο στη Χίο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, καθώς κατευθύνεται απειλητικά προς τα Μαστιχοχώρια.
Η φωτιά εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Σικούση.
Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στη κατάσβεση.
Ακόμα μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Χίου καθώς εξακολουθεί να μαίνεται το ένα από τα πέντε πύρινα μέτωπα
Οι επίγειες δυνάμεις επικεντρώθηκαν τη νύχτα στο κομμάτι προς Δαφνώνα, στα δυτικά της πόλης της Χίου, έχοντας διασπαστεί σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς για να αντιμετωπίσουν εστίες, καταβάλλοντας την ίδια ώρα μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Μέχρι στιγμής 20 οικισμοί έχουν εκκενωθεί, ενώ έχουν καεί ζώα, σπίτια και περιουσίες.
Τεράστια η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Το απόγευμα της Δευτέρας έφτασαν αεροπορικώς οι 92 πυροσβέστες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων οι 80 από την 1η , 2η , 6η , 9η και 10η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
Στο σημείο επιχειρούν 282 Πυροσβέστες ενώ, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ο αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων θα έχει φτάσει τους 444 πυροσβέστες με 21 ομάδες δασοκομάντο, 85 οχήματα καθώς και 30 εθελοντές- πεζοπόρα τμήματα- με 4 εθελοντικά οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας περιοδικά τέσσερα αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.
Στη Χίο είναι και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» ενώ συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες της Κυριακής καθώς και τη Δευτέρα έχουν επηρεάσει κυρίως αγροτικές εκτάσεις καθώς και χαμηλή βλάστηση. Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν θα περιορίσουν τις εστίες φωτιάς.
Νέα μηνύματα από το 112
Λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ ζητήθηκε για δεύτερη φορά από τους κατοίκους των οικισμών Βερβεράτο και Ζυφιά να απομακρυνθούν απ’ αυτούς και να κατευθυνθούν προς την πόλη της Χίου.
Τα μεσάνυχτα, ζητήθηκε από τους κατοίκους στην περιοχή Λίθι να απομακρυνθούν μέσω Κοντελόπου προς Κοινοτική αίθουσα Νεοχωρίου.
Συνεχίζεται με μεγάλη ένταση το πύρινο μέτωπο στη Χίο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους, καθώς κατευθύνεται απειλητικά προς τα Μαστιχοχώρια.
Η φωτιά εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και ξεκίνησε από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου Σικούση.
Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συνδράμουν στη κατάσβεση.