Στο έλεος των πυρκαγιών η χώρα μας

Πύρινος κλοιός έχει σχηματιστεί σήμερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα να εκκενωθούν σπίτια και να καούν μεγάλες δασικές εκτάσεις

Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται σήμερα η χώρα καθώς 5 ενεργά μέτωπα σε Λαμία, Εύβοια, Μάνη, Φυλή Αττικής, Τρικαλα και Άγιους Θεοδώρους Κορινθίας καίνε μεγάλες δασικές εκτάσεις και απειλούν σπίτια. Αποτέλεσμα από τις φωτιές που μαίνονται να εκκενωθούν σπίτια ώστε να μην συμβούν τα χειρότερα. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες στα μέτωπα αυτά.

Στην πυρκαγιά που μαίνεται στο χωριό Δίβρη της Λαμίας, η φωτιά πέρασε δίπλα από την πλατεία όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές στα σπίτια παρά μόνο σε κάποιες αγροτικές εγκαταστάσεις και ένα κτίριο που ανήκει στον πολιτιστικό σύλλογο.

Η πυροσβεστική ενήργησε άμεσα, ενώ γρήγορα ήταν και τα αντανακλαστικά των κατοίκων, οι οποίοι βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους χτύπησαν τις καμπάνες και εκκενώθηκε το χωριό.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους που έμειναν στο ανατολικό τμήμα του χωριού άρχισαν σιγά-σιγά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μαζεύτηκαν στην πλατεία, ενώ οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές με τους κατοίκους να προσπαθούν να φυλάξουν τις περιουσίες τους.

Οι φλόγες απείλησαν σπίτια

Με την ύφεση των ισχυρών ανέμων οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και τα εναέρια μέσα, που συγχρόνως είχαν ενισχυθεί, κατάφεραν να απομακρύνουν τον κίνδυνο για το χωριό και πλέον άρχισε περιφερειακά η μάχη για να περιορίσουν τα έξι ενεργά μέτωπα.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, έχουν οδηγηθεί εκτός χωριού σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ νεότεροι προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο Κώστας Μπακογιάννης στη φωτιά της Δίβρης

Στο χωριό Δίβρη μέσα από το οποίο πέρασε η φωτιά βρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης.

Εκεί ήταν από νωρίς το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας και νέος Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος μαζί με τον νέο Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό, τον ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ταξίαρχο Αστέριο Μαντζιώκα και τον επικεφαλης της ΠΥ στη Στερεά Αρχιπύραρχο Βαγγέλη Παληό, οι οποίο ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για τις δυο πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Φλόγες καίνε δασική έκταση στην Ανατολική Μάνη

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης δασική έκταση στην περιοχή Κορογονιάνικα Ανατολικής Μάνης. Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 3 αεροσκάφη Πετζετέλ και 1 ελικόπτερο

 

Πυρκαγιά στο Πευκί Εύβοιας

Φωτιά ξέσπασε και στο Πευκί της Εύβοιας νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Για τη δασική πυρκαγιά κινητοποιήθηκαν άμεσα 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Παράλληλα, από αέρος συνδράμουν για την κατάσβεση της φωτιάς ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο.

 

Πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί και οι πυροσβέστες στην Αττική, αφού πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα σε δασική έκταση κοντά στο γήπεδο Θρασυβούλου στη Φυλή Αττικής. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση χωρίς να απειλούνται σπίτια, ωστόσο στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα ΜΕΤΠΕ με 12 πυροσβέστες και 6 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 1 Ε/Π.

 

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής, πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 3 α/φ και 3 ε/π. Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 2 υδροφόρες και 2 μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

 

Δύο πυρκαγιές σε εξέλιξη στα Τρίκαλα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο πυρκαγιές στον νομό Τρικάλων. Η πυρκαγιά στο πλατανόδασος του Διαλεκτού στον δήμο Τρικκαίων καίει ξερά χόρτα, λεύκες, ιτιές και πλατάνια. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν πέντε οχήματα με 12 πυροσβέστες. Η φωτιά στην περιοχή του Πρίνους, που ανήκει στον δήμο Πύλης, αναπτύσσεται σε αποστραγγιστικό κανάλι και την κατάσβεση συνδράμουν δύο οχήματα της πυροσβεστικής με πέντε άνδρες.

 

Διαβάστε επίσης