Στο επίκεντρο η καθημερινότητα των πολιτών

Τα νέα για την οικονομία όσο περνούν οι ημέρες γίνονται όλο και καλύτερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκθεση της μετά την 11η αξιολόγηση (η χώρα μας βρίσκεται από το 2018 σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας) προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας ταχύτερη του αναμενομένου.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Την ίδια ώρα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s με μία απρόσμενα θετική έκθεση υποστηρίζει ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί και θα είναι βιώσιμο με το που θα επιστρέψει η Ευρώπη στο καθεστώς των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κι όπως αναφέρει η Moody’s, «το επίπεδο του χρέους θα παραμείνει υψηλό και μετά την ομαλοποίηση, αλλά δεν προκαλεί ανησυχία».

Μάλιστα, από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεισφέρουν στο ΑΕΠ από 2,1% έως και 3,3% μέχρι και το 2026. Και η Κομισιόν επιφυλάσσεται για να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη, αναμένοντας τα στοιχεία του φθινοπώρου για την ανάλογη έκθεση του Νοεμβρίου. Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα δεν έχει πιάσει τους στόχους σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις οφειλές του δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Βέβαια, τα θετικά νέα για την οικονομία δεν τα καταλαβαίνει ο πολίτης, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις που αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο κι επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό και φυσικά την πανδημία που δεν λέει να φύγει από τη ζωή μας. Οπότε αυτά είναι τα βασικά προβλήματα στα οποία καλείται να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση. Διότι ήδη σε 15 ημέρες θα ξεκινήσει η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης και οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο ότι η τιμή εκκίνησης θα ξεπεράσει το ένα ευρώ το λίτρο και το πιθανότερο είναι να φτάσει στο 1,2 ευρώ το λίτρο. Όταν τέτοια εποχή πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στα 0,75-0,80 ευρώ ανά λίτρο.

Την ίδια ώρα η πανδημία επιμένει και σχεδόν η μισή βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο, με συνέπεια την επιβολή μίνι lockdown στους νομούς Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Λαρίσης. Δηλαδή απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη μία μετά τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί, ενώ απαγορεύεται η μουσική στα μαγαζιά εστίασης, στα καφέ και στα μπαρ. Και είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να ληφθούν ανάλογα μέτρα και σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Καστοριά, Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η αγωνία, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται στα παιδιά. Σχεδόν καθημερινά το 25%-30% των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται αφορούν παιδιά. Μόλις τρεις εβδομάδες αφότου άνοιξαν τα σχολεία και οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία. Ήδη αρκετοί εκ των επιστημόνων έχουν ζητήσει να μην υπάρξουν και φέτος παρελάσεις για να αποφευχθεί το περσινό κάζο της Θεσσαλονίκης που οδήγησε σε πολύμηνη καραντίνα. Βέβαια, φέτος υπάρχει το εμβόλιο, όμως παρά τις εκκλήσεις και παρά την πίεση που δέχονται οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν σημαντικά ποσά κάθε μήνα σε rapid και μοριακά τεστ, εν τούτοις η αύξηση των εμβολιασμών είναι πολύ μικρή. Έτσι οι επιστήμονες μεταθέτουν για κάποιους μήνες αργότερα να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας.

 Στα άκρα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Μαξίμου γνωρίζουν και αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αναμένουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει την ίδια τακτική, όπως και στην περίπτωση της ΔΕΗ. Δηλαδή να μη θυμάται τι έχει υπογράψει ως κυβέρνηση με τους δανειστές. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε υπογράψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τα χρήματα θα πήγαιναν στους δανειστές. Τώρα τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν από την επιχείρηση για επενδυτικούς σκοπούς, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στα κεραμίδια και απειλεί με εξεταστικές.

Ανάλογη στάση αναμένουν στο Μαξίμου και για τα άλλα θέματα της επικαιρότητας. Όπως για τα μέτρα που θα ληφθούν και για τους σεισμοπαθείς της Κρήτης. «Θα διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα και όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή θα ποιούν τη νήσσα, όπως έκαναν και με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους της Ευβοίας και των άλλων περιοχών», λένε χαρακτηριστικά από το Μαξίμου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα