Στο Ιράν, ο Μπαγκς Μπάνι ζητά το θάνατο των Αμερικανών (ΒΙΝΤΕΟ)

Την 1η Φεβρουαρίου του 1979, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, έμπαινε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, και προκαλούσε επανάσταση στη χώρα, την οποία και θα κέρδιζε δέκα ημέρες αργότερα.

Στις 11 Φεβρουαρίου εκατοντάδες μέλη του στρατού και της αστυνομίας παρέλασαν προς τον πύργο Αζάντι, απαιτώντας την πλήρη ανεξαρτησία τους από την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Χομεϊνί κατάφερε να ανατρέψει μία μοναρχία που υπήρχε στη χώρα τα τελευταία 2.500 χρόνια, και να φέρει τη σκληρή γραμμή των Σιιτών κληρικών στην κυβέρνηση.

Εκείνη η χρονιά σημαδεύτηκε από πολλά άσχημα γεγονότα. Οι Σιίτες έπιασαν αιχμαλώτους τα μέλη της αμερικανικής πρεσβείας, και τους έσερναν στο δρόμο με τα μάτια δεμένα. Αυτό όχι μόνο άλλαξε την ιστορία του Ιράν, αλλά και την εικόνα της Μέσης Ανατολής.

Από τότε, κάθε χρόνο οι Ιρανοί συγκεντρώνονται και γιορτάζουν. Οι εορτασμοί ξεκινούν 1η Φεβρουαρίου, τότε που ο Χομεϊνί επέστρεψε μετά από 14χρόνια αυτοεξορίας στο Παρίσι.

Έτσι και φέτος, ακολούθησαν την παράδοση. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη και άρχισαν να ψάλλουν ύμνους για «θάνατο στην Τερέζα Μέι», την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Επίσης επιχείρησαν να κάψουν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, αλλά η βροχή τους τα χάλασε λίγο, καθώς οι φλόγες έσβηναν συνέχεια. Συνέχισαν όμως απτόητοι να φωνάζουν συνθήματα κατά της βασίλισσας της Αγγλίας, κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ αλλά και κατά του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Το παράξενο είναι, πως κατά τη διάρκεια των ψαλμών για το θάνατο των Αμερικανών, των Βρετανών και γενικά των εχθρών του Ιράν, στην εξέδρα, ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί, έκανε την εμφάνισή του ο… Μπαγκς Μπάνι. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο κάποιος είχε φορέσει τη στολή του αξιαγάπητου λαγού των κινουμένων σχεδίων, και προσπαθούσε να ξεσηκώσει τον κόσμο να φωνάζει περισσότερο….

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα