Στο καλό Αλέξη…

Ο Τσίπρας στις Ευρωεκλογές του 2014, με διαφορά +3,8%, είχε ζητήσει από τον Αντ. Σαμαρά εκλογές λόγω απονομιμοποίησης της κυβέρνησης – Τώρα που χάνει με διπλάσιο ποσοστό θα πάει σε εκλογές ή θα συνεχίσει το καλοκαίρι τις βόλτες με το… κότερο;      

Το ξεσηκωτικό «Βella Ciao» που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλη τη διάρκεια των προεκλογικών περιοδειών του ανά την Ελλάδας μετατράπηκε σε εκκωφαντικό «τσάο Αλέξη» και «ουαί τοις ηττημένοις» για τον πρωθυπουργό που είδε το κόμμα του να καταποντίζεται στις ευρωπαϊκές κάλπες της 26ης Μαΐου.

Η ανακοίνωση του exit poll το απόγευμα της Κυριακής που «έβλεπε» τον ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλά σε ποσοστό ελάχιστα παραπάνω του 25% και να χάνει από την προπορευόμενη Νέας Δημοκρατία με διαφορά που υπολείπεται για λίγο τις 10 μονάδες, έβαλε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες του Αλ Τσίπρα, να κάνει ντέρμπι τη μάχη των ευρωεκλογών κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έστω κι αν οι εξελίξεις είναι ζεστές και ρευστές, η δημοψηφισματική ήττα του κυβερνόντος κόμματος δεν μπορεί παρά να φέρνει τον μεγάλο χαμένο Αλέξη Τσίπρα μπροστά στον καθρέφτη των ατομικών και συλλογικών ευθυνών.

Ήδη μια πρώτη αποκρυπτογράφηση των αιτίων που οδήγησαν στο εκλογικό «χαστούκι» καταδεικνύει τα μεγάλα προεκλογικά στοιχήματα που δεν κερδήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτά ήταν:

-Ο επαναπατρισμός των αναποφάσιστων που 48 ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπη υπολογίζονταν σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτή η κρίσιμη εκλογική μάζα φαίνεται να μην πήγαν στο κόμμα προέλευσης τους (σ.σ. οι περισσότεροι εξ αυτών δήλωναν ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές του 2015) αλλά ακολούθησαν το δημοσκοπικό –και πραγματικό όπως αποδείχτηκε εν τέλει– ρεύμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

-Ο «προσεταιρισμός» των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17 έως 21 ετών που συμμετείχαν για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία και αποτέλεσαν το 6%-7% του εκλογικού σώματος. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 630.000-650.000 άτομα, εκλογική δεξαμενή εξίσου κρίσιμής για το τελικό αποτέλεσμα, η οποία ακολούθησε την ίδια διαδρομή με αυτή των αναποφάσιστων ρίχνοντας τις κάλπες το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.

-Η μη απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργεί μήνες τώρα στην κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών. Μόνο αόμματοι δεν έβλεπαν πόσο κατρακυλούσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν από τη… Μαλακάσα και προς το βορρά. Μόνο βαρήκοοι δεν άκουγαν τις λαϊκές αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να λύση το ονοματολογικό των Σκοπίων. Και φυσικά μόνο πολιτικά αφελείς πίστευαν ότι τις πλατείες των συλλαλητηρίων γέμιζαν μόνο θιασώτες της Χρυσής Αυγής.

Όσο για το προεκλογικό πακέτο παροχών έκανε τη μισή δουλειά: προφανώς κάποιοι «τσίμπησαν» και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με επιδόματα και (τύπου) συντάξεις, αλλά και πάρα πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν εμπαιγμό και ιδιότυπη εξαγορά της ψήφου τους την παροχολογίας της τελευταίας στιγμής και αυτό του απομάκρυνε από την ΣΥΡΙΖΑϊκή κάλπη.

Ανάληψη ευθυνών και αντίδραση για όλα τα παραπάνω θα κληθεί γρήγορα να βγάλει ο Αλέξης Τσίπρας. Ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής, τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, ο πρόεδρος συγκάλεσε σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος, με την επωδό ότι δήθεν το κόμμα ΔΕΝ υπέστη συντριπτική ήττα.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα περιμένει να τρέξει λόγος χρόνος ακόμη ώστε να υπάρξει μία πιο παγιωμένη εικόνα του τελικού αποτελέσματος. Εν συνεχεία θα σταθμίσει τις επιλογές που έχει στα χέρια του (άμεση προσφυγή σε εθνικές πλέον κάλπες ή εμμονή στην επιλογή του φθινοπώρου όπως συνεχίζουν να προτείνουν και αυτή την ώρα κάποιοι από τους συνεργάτες του) και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχεδόν άμεσα, αν όχι απόψε, το αργότερο τα επόμενα 24ωρα.

Σε κάθε περίπτωση είναι παραπάνω από προφανές πώς εφόσον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επανειλημμένα τους πολίτες, τόσο από τη Βουλή όσο και στις συγκεντρώσεις, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο δικό του πολιτικό σχέδιο για τη διακυβέρνηση της χώρας τα επόμενα χρόνια και όχι σε αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι ψηφοφόροι του γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη δεν μοιάζει να υπάρχει άλλος αξιοπρεπής δρόμος από την παραίτηση και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Όσο σκληρό κι αν φαίνεται στον νυν πρωθυπουργό, ας κάνει εν τέλει αυτό που ζητούσε από τον Αντώνη Σαμαρά τον Μάιο του 2014 στις τότε εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε νικήσει τη Ν.Δ. με λιγότερο από 4 μονάδες: να πάει άμεσα σε εκλογές αφού όπως έλεγε η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είχε απονομιμοποιηθεί μέσω κάλπης.

Τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχασε εκείνος με διπλή… τεσσάρα η λογική λέει ότι έχει και διπλό χρέος να προσφύγει εδώ και τώρα στον λαό.

Κάθε άλλη επιλογή απλώς θα μεταχρονολογήσει την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για κάποιους μήνες.

 

 

Διαβάστε επίσης