Στο καταφύγιο σκύλων «Takis Shelter» της Ιεράπετρας, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με δωρητές από ολόκληρο τον πλανήτη και 945.000 ακόλουθους στο Facebook

Το καταφύγιο ζώων «Takis Shelter», έξω από την Ιεράπετρα, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο καταφύγιο, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 400 σκύλους και άλλα αδέσποτα ή άρρωστα ζώα, και ενημερώθηκε για τον σκοπό και τη λειτουργία του από τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη του, Τάκη Προεστάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον Τάκη Προεστάκη για το έργο του, ενώ αυτός από την πλευρά του σημείωσε πως οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προστασία και τη φροντίδα ζώων ήταν πολύ καλές για το έργο του καταφυγίου και των φιλοζωικών οργανώσεων. «Μας λύσατε τα χέρια», είπε χαρακτηριστικά. «Για πρώτη φορά τίθεται πραγματικά σε εφαρμογή», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πλέγμα νομοθετικών προνοιών για τα ζώα συντροφιάς.

Το «Takis Shelter» είναι ένας βραβευμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στη διάσωση και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου, το προσωπικό και εθελοντές, περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα, τα στειρώνουν, τα φροντίζουν και τα διαθέτουν για υιοθεσία, κυρίως σε χώρες του εξωτερικού.

H ιστορία του Takis Shelter

Ο Τάκης Προεστάκης  ξεκίνησε ταΐζοντας αδέσποτα σκυλιά στην χωματερή της Ιεράπετρας και στη συνέχεια ξόδεψε τα χρήματα που είχε κερδίσει ως επιχειρηματίας για να στήσει ένα καταφύγιο σκύλων σε ένα χωράφι 400 μέτρα μακριά.  Ξόδεψε όλα του τα χρήματα – και έφτασε να χρωστά 50.000  ευρώ, αφού χρειάστηκε να δανειστεί προκειμένου να αντεπεξέλθει στα έξοδα για την τροφή και τα φάρμακα των σκύλων. Κάποια στιγμή, κάποιοι φίλοι τον συμβούλευσαν να δοκιμάσει το crowd funding – και μία δημοσιογράφγος της Daily Mail έκανε ένα αφίερωμα στο καταφύγιο, αλλάζοντας τα πάντα ως προς την χρηματοδότησή του.

Οι προφορές έρχονται πλέον από παντού – είναι χαρακτηριστικό ότι η σελίδα του Takis Shleter στο Facebook έχει 945.000 ακολούθους.

Ο Τάκης Προεστάκης, μιλώντας  στο protothema.gr , είχε περιγράψει το καθημερινό του πρόγραμμα: «Ξυπνώ κάθε μέρα στις 06:00 και καθημερινά φροντίζω τα ζωάκια. Από τις 09:30 έως τη 01:00 είμαι κοντά τους. Παράλληλα, προσφέρω καθημερινή εργασία σε δύο παιδιά που μένουν κοντά μας», διευκρινίζει.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει περιθάλψει 200 ζώα, ενώ «πριν από έναν μήνα, περίπου, με ενημέρωσαν ότι μέσα στη θάλασσα ήταν πεταμένος ένας σκύλος. Έτρεξα αμέσως να το βοηθήσω. Το σκυλί το πέταξαν στο δρόμο και ‘κείνο, από το φόβο του, έτρεχε πανικόβλητο. Το χτύπησε αυτοκίνητο και βρέθηκε στη θάλασσα. Όταν το πήγα στον κτηνίατρο, διαγνώστηκε με καρκίνο. Είχε μείνει παράλυτο. Μου πρότειναν να του κάνουμε ευθανασία, την οποία και απέρριψα. Είναι 10 ετών. Τώρα περπατά με αμαξίδιο, παίρνει τα φάρμακά του, δεν πονά και είναι ευτυχισμένο», τονίζει ο κ. Προεστάκης.

Όλα τα σκυλιά έχουν το τσιπ τους, ενώ τα μηνιαία έξοδα του καταφυγίου αγγίζουν τα 7.000 – 8.000 ευρώ. Οι χορηγίες εξακολουθούν να προέρχονται, κυρίως, από το εξωτερικό. Το παράπονο του κ. Προεστάκη είναι ότι η τοπική κοινωνία του έχει «γυρίσει την πλάτη».

Αλλά δεν τον πτοεί τίποτα. Και, όπως λέει: «Εδώ είναι το σπίτι μας. Έχω τον δικό μου κόσμο με τα ζωάκια. Εδώ θα πεθάνω».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα