Στο κέντρο θα κριθεί η «γαλάζια» αυτοδυναμία

Μέσα σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό και ανοιχτή την ημερομηνία της προσφυγής σε εθνικές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαράσσει τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Από το βήμα της 83ης ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ανοίξουν οι πύλες του κόμματος τόσο σε στελέχη όσο ΚΥΡΙΩΣ σε ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαβλέπει ότι υπάρχει δυνατότητα να κερδίσει έναν κρίσιμο πολιτικό χώρο! Αυτό φάνηκε από τη διήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. Τόσο με την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου όσο και με τις απαντήσεις που έδωσε στην τρίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γενναία ανοίγματα προς τους όμορους πολιτικούς χώρους, ανακοινώνοντας, τόσο τη διεύρυνση της «γαλάζιας» παράταξης με τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της προσώπων «ακόμη και από την Αριστερά» όσο και προαναγγέλλοντας την αξιοποίηση στελεχών από άλλες παρατάξεις «ακόμη και στην περίπτωση αυτοδυναμίας». Τα ανοίγματα προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και την Κεντροαριστερά αποτελούν εκλογική προτεραιότητα της Πειραιώς.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχεί η πεποίθηση είναι ότι ο χώρος του κέντρου είναι αυτός που δίνει τη νίκη στις εκλογές. Με δεδομένο ότι με αυτόν τον πολιτικό χώρο «φλερτάρουν» κι άλλα κόμματα –όπως το ΚΙΝ.ΑΛ., το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ–, θα δοθεί μεγάλη μάχη για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Όπως επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα δεν ζητά “αριστερές” ή “δεξιές” λύσεις. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος». Από την Πειραιώς σχολίαζαν ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκφράζει μία ενεργή κοινωνική πλειοψηφία, με πολιτικούς όρους από το κέντρο μέχρι τα δεξιά του ιδεολογικοπολιτικού χάρτη. Όμως, είναι σαφές πως η αυτοδυναμία θα κριθεί στο κέντρο κι εκεί πρέπει να πέσει το βάρος των θέσεων και της διεύρυνσης της παράταξης».

Λίγες ώρες αργότερα, ο στενός του συνεργάτης και επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της «γαλάζιας» παράταξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απηύθυνε προσκλητήριο σε όσους συμφωνούν με το πρόγραμμα και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη. «Η Νέα Δημοκρατία είναι ανοιχτό κόμμα για να τους υποδεχτεί. Αυτό ισχύει και για ανεξάρτητους βουλευτές», είπε, τροφοδοτώντας και πάλι ποικίλα μεταγραφικά σενάρια.

Πριν από τις κάλπες

Σε ό,τι αφορά στις εθνικές εκλογές –όποτε κι αν αυτές γίνουν–, η πρόθεση της Πειραιώς είναι αρχικά να προσεταιριστούν μεμονωμένα πρόσωπα ή ομάδες στελεχών που έχουν αποχωρήσει ή αποστασιοποιηθεί από πολιτικές παρατάξεις της κεντροδεξιάς, του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Μοιραία στο τραπέζι πέφτει και το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με το Ποτάμι – που διαφορετικά δεν έχει πιθανότητα να είναι στην επόμενη Βουλή. Το καλοκαίρι στα Χανιά οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκαν και συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο. Μία συνάντηση που, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., έγινε σε καλό κλίμα. Η προσέγγιση επιχειρήθηκε, ωστόσο σε πολλά κομβικά ζητήματα καταγράφεται διαφορετική οπτική από τα δύο κόμματα.

Ιδίως στο Σκοπιανό οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, καθώς ο κ. Θεοδωράκης και τρεις ακόμη βουλευτές του Ποταμιού έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στον αντίποδα, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός αποκλείουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Μάλιστα, δεν πάει πολύς καιρός, από την ημέρα που κυκλοφόρησε το σενάριο περί προσχώρησης τους στη Νέα Δημοκρατία – αν και για τον κ. Ψαριανό δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα «ζεστοί» στην Πειραιώς. Όσον αφορά τις δηλώσεις του 53χρονου δημοσιογράφου, ότι το Ποτάμι θα έχει αυτόνομη πορεία και τις αποφάσεις θα τις πάρει την επομένη των εκλογών γιατί δεν θα ήθελε η χώρα να μείνει ακυβέρνητη, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που –με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις– δείχνουν το κόμμα του εκτός της επόμενης Βουλής!

Μετά τις κάλπες

Στη Νέα Δημοκρατία εργάζονται και σε σενάρια για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και οι στενοί του συνεργάτες εμφανίζονται σίγουροι για την εκλογική νίκη, με την αυτοδυναμία να παραμένει το ζητούμενο. Είτε σε περίπτωση που η Ν.Δ. εκλέξει περισσότερους από 151 βουλευτές είτε όχι, θα αναζητηθούν κυβερνητικές συνεργασίες. Ο… κλήρος αυτόματα πέφτει στο Κίνημα Αλλαγής, με στόχο τη δημιουργία μια ισχυρής κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφία που θα μπορέσει να ξεπεράσει και τον σκόπελο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου (κατάργηση της απλής αναλογικής). Εδώ, πάντως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι αρκετοί εντός του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο μίας δεύτερης συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.

Όσον αφορά, τέλος, τη Φώφη Γεννηματά, επιχειρεί να περιχαρακώσει το εκλογικό της κοινό, λέγοντας πως «δεν υπάρχει δεδομένη πλειοψηφία πριν μιλήσει ο ελληνικός λαός».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα