Στο Κίεβο με υποσχέσεις στις αποσκευές της, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν

Έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα αιτήματα της Ουκρανίας για να ενταχθεί ως κράτος μέλος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε σήμερα στο Κίεβο μια απάντηση «την προσεχή εβδομάδα» στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που η ρωσική επίθεση κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας» για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ «έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένη «νομική δέσμευση» που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ, αλλά οι 27 είναι πολύ διχασμένοι στο θέμα αυτό.

Και ακόμη κι αν πάρει η Ουκρανία το «καθεστώς υποψήφιου μέλους», αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν. «Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη: «Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον».

Ο ουκρανικός λαός «έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η επικεφαλής της Κομισιόν πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή της στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, της οποίας ο στρατός αντιμετωπίζει σκληρές μάχες στο ανατολικό τμήμα της επικράτειάς της και αγωνίζεται να καλύψει ένα οικονομικό κενό περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρουν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, συνάντησε και τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες με τους οποίους συνομίλησε. Όπως αναφέρει το ηθικό τους παραμένει ακμαίο ενώ τονίζει ότι η Ευρώπη στέκεται δίπλα στην Ουκρανία που βιώνει δύσκολες στιγμές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα