Στο κόκκινο (ξανά) τα «κόκκινα» δάνεια

Τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον Φεβρουάριο ήταν τον Μάρτιο ο όγκος των δανείων που «κοκκίνισαν»

Στον συνολικά πληττόμενο από τον κορωνοϊό οργανισμό της πραγματικής οικονομίας οι τράπεζες μοιάζουν να είναι το πιο επίφοβο «όργανο» δεδομένων και των υποκείμενων… νοσημάτων που έχουν με τα κόκκινα δάνεια.

Αυτός είναι και ο λόγος που πριν καλά-καλά αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα, οι τραπεζίτες φέρονται να έχουν βγάλει από τα συρτάρια τους τα εναλλακτικά σχέδια έκτακτης ανάγκης που και τους ανήμπορους να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους δανειολήπτες να εξυπηρετήσουν αλλά και οι ίδιες να προστατευτούν από περεταίρω μεγέθυνση του βραχνά των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Το γεγονός ότι επί του παρόντος οι εμπορικές τράπεζες διαθέτουν, κατά μέσο όρο, επαρκή κεφάλαια που μπορούν να τα αποδεσμεύσουν για να χορηγήσουν νέες πιστώσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και να εφαρμόσουν προσωρινή αναστολή των δόσεων δανείων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών ΔΕΝ αναιρεί την εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν σημαντικά.

Την παραπάνω εικόνα σκιαγράφησε αυτολεξεί προ ημερών ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, και η εκτίμησή του δυστυχώς έγινε σχεδόν βεβαιότητα, αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν βίαιο πισωγύρισμα της τάσης μείωσης των «κόκκινων» δανείων που καταγραφόταν τα τελευταία χρόνια και αναστροφή της τάσης σε έντονα αυξητική.

Είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές αναφορές τραπεζικών κύκλων που περιγράφουν ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου ο όγκος των δανείων που «κοκκίνισαν» είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Τα καλά και τα κακά νέα

Τα καλά νέα και για τις τράπεζες και για τους δανειολήπτες είναι ότι το μπουκέτο μέτρων που έχει αποφασιστεί σε εθνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργούν ένα διευρυμένο δίχτυ ασφαλείας για τους αντισυμβαλλόμενους. Ειδικότερα, για μεν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι εποπτικές των τραπεζών αρχές της Ευρωζώνης δίνουν το… τράτο να κατηγοριοποιούνται πλέον ξεχωριστά όλα τα δάνεια που θα καταστούν εντός του 2020 μη εξυπηρετούμενα εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η ευελιξία παρέχει με τη σειρά της οξυγόνο στους δανειολήπτες που μπορούν να εκμεταλλευτούν ρυθμίσεις όπως:

>>Τρίμηνη αναστολή των προθεσμιών που αφορούν τις διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και τις πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας πρώτης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017).

>>Τρίμηνη αναστολή των προθεσμιών που αφορούν τις πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010).

Δεδομένου ότι των παραπάνω διευκολύνσεων τυγχάνουν τα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται το έκτακτο βοήθημα των €800, αλλά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται (βάσει ΚΑΔ) από την πανδημία, οι τράπεζες δεν κλείνουν την πόρτα σε μη δικαιούχους οφειλέτες. Απλώς οι τελευταίοι, εφόσον έχουν πληγεί κι αυτοί από την κρίση του κορωνοϊού, θα πρέπει να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις τρίμηνες αναστολές πληρωμών η οποία θα αξιολογηθεί από την τράπεζα και θα «τρέξει» αναλόγως. Τα ακόμη καλύτερα μαντάτα για τις τράπεζες είχαν έρθει από τις αρχές Απριλίου από την Κριστίν Λαγκάρντ που ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα (σ.σ. δεν πληρούν τα χρηματοπιστωτικά κριτήρια) ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Τα κακά νέα, βέβαια, για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παραμένουν και είναι αυτονόητα. Ότι παρά τις κρατικές παρεμβάσεις ανάσχεσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, οι χορηγήσεις που περνούν τον… Ρουβίκωνα της μη εξυπηρέτησης, δημιουργούν μία νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και στο τέλος της ημέρας –εν προκειμένω της υγειονομικής κρίσης– αυτά τα δάνεια δεν θα διαγραφούν «ως μη γενόμενα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Ο Γιάννης Στουρνάρας με τα τόσο χρόνια ενασχόλησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μάθει να διαβάζει πέρα και πίσω από τις γραμμές που δημοσιεύονται. Έτσι, την εποχή όπου όλοι σιχτίριζαν τη Γερμανία και την Ολλανδία που αρνήθηκαν πεισματικά να δεχθούν τα κορωνομόλογα που ζήτησαν εννέα χώρες της Ε.Ε., απείχε του δημοσίου διαλόγου.

Είπε την μαγική λέξη ο Στουρνάρας

Ενεργοποιήθηκε όταν κάθισε ο κουρνιαχτός και με συχνές-πυκνές παρεμβάσεις έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Έτσι, λοιπόν, όταν ρωτήθηκε από ευρωπαϊκά ΜΜΕ, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν κοινές δράσεις από όλες τις χώρες για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Και χρησιμοποίησε τη σωστή φράση: «Το κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο μπορεί να λέγεται είτε κορωνομόλογο, είτε όπως αλλιώς επιθυμούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα