Στο Μαξίμου ο κεντρικός σχεδιασμός για τα €32 δισ.

Με γεμάτη τη φαρέτρα και ζεστό χρήμα από την Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την οικονομική η Ελλάδα

Η πρόταση-μπαζούκας της Κομισιόν ύψους 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλάζει τα δεδομένα και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Κι αυτό, καθώς στην Ελλάδα αναλογούν περί των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ (τα 22 ως επιχορήγηση και τα 10 ως δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο), ένα μεγάλο ποσό που δίνει δικαίωμα στην ελπίδα, ώστε η χώρα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεφύγει από τα πλοκάμια της οικονομικής κρίσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πλέον με την πρόταση της Κομισιόν λύνονται τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο εύκολα την οικονομική κρίση λόγω της παγκόσμιας ύφεσης που προήλθε από την πανδημία. Ήδη στο Μαξίμου γνωρίζουν πως το πρόγραμμα-γέφυρα, που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών από την κυβέρνηση με γενναίες χρηματοδοτήσεις μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο, το διαδέχεται το αργότερο έως τις αρχές του νέου έτους (2021) το πρόγραμμα-μπαζούκας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις αγορές, καθώς όλο το ποσό θα προέλθει από εκεί.

Στο Μαξίμου είχαν λάβει τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν την όποια όξυνση της κρίσης, όμως πλέον με τα χρήματα της Κομισιόν η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την ανεργία και να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση καταρτίζουν ήδη ένα σχέδιο διαχείρισης των συγκεκριμένων χρημάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα πρόκειται για «λεφτά από το ελικόπτερο», αλλά για στοχευμένα κονδύλια που θα αποτελέσουν εργαλείο μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση, η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι δεδομένη και αυτό φάνηκε και από την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο, την Πέμπτη το πρωί. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα ευθύς εξ αρχής ζητούσε επιχορηγήσεις και όχι δάνεια και, ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι «η λογική του πακέτου φον ντερ Λάιεν κινείται στο πλαίσιο που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση».

Το περίμεναν

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονταν ότι τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός ανέμενε τις καλές ειδήσεις, ειδικά μετά την παρέμβαση του Βόλφρανγκ Σόιμπλε που τάχθηκε υπέρ των γενναίων επιχορηγήσεων για να παραμείνει αρραγής η Ε.Ε. Όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, «ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουδέποτε στράφηκε κατά της Ευρώπης. Τουναντίον από νωρίς τάχθηκε υπέρ της κοινής πορείας. Η θετική εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτό επεσήμανε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του, στους οποίους έκοψε τον βήχα τονίζοντας πως τα χρήματα θα ξοδευτούν με φειδώ και όχι για να γίνει επίδειξη νεοπλουτισμού.

Κεντρικός σχεδιασμός

Αναφορικά με τη διαχείριση των κονδυλίων το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός, ώστε να κατευθύνονται στοχευμένα εκεί που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του, «η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα πρέπει να γίνει με σχέδιο, θα πρέπει να γίνει με σύνεση. Είναι κεφάλαια τα οποία θα διατίθενται σε βάθος τριετίας. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Γι’ αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Οι εκλογές στις καλένδες

Όμως, εκτός του προγράμματος μαμούθ της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν κονδύλια από τον μηχανισμό του ESM (όπως αποφάσισε το Eurogroup), το πρόγραμμα SURE για την επιδότηση των μισθών, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση και την επαναγορά ομολόγων, όπου οι ελληνικές τράπεζες θα εξασφαλίζουν φθηνό χρήμα και το Δημόσιο δεν είναι αναγκαίο να τις χρηματοδοτεί. Αν όλες αυτές τις παρεμβάσεις τις συνυπολογίσουμε, τότε το ποσό για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει και στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι όλα αυτά τα χρήματα, όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές, είναι ικανά να αλλάξουν τη μορφή της χώρας, καθώς είναι για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την περαιτέρω ψηφιοποίηση της χώρας και φυσικά για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επέκταση της πράσινης οικονομίας.

Πλέον και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απομακρύνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στα χέρια του το υπερόπλο των 32 δισεκατομμυρίων κι εξασφαλισμένες τις πληρωμές των δόσεων του χρέους (από το μαξιλάρι του ESM) και με συγκεκριμένο σχέδιο, θα επιχειρήσει άμεσα φυγή προς τα εμπρός για να βγάλει τη χώρα από τον κύκλο της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε στους υπουργούς, ο ίδιος αναμένεται να πάρει πάνω του την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία και η παραγωγική διαδικασία, καθώς επίσης να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα των θέσεων εργασίας.

Έχοντας καθαρή τετραετία ο πρωθυπουργός και με γεμάτη κονδύλια τη φαρέτρα του θα πάει στο τέλος της τετραετίας σε εκλογές με πολλά αβαντάζ, ενώ από την άλλη ο αντίπαλός του ήδη έχει δεχθεί γκολ από τα αποδυτήρια, καθώς τα δύο οικονομικά προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι» και «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» δεν έχουν καμία απολύτως αξία.

Τουναντίον, ο ανασχηματισμός μένει στο τραπέζι, αλλά το πιθανότερο να μετατεθεί προς τα μέσα του φθινοπώρου, πριν ξεκινήσει η εκταμίευση των κονδυλίων από την Ε.Ε., και λίγο πριν από την ολοκλήρωση του τετράμηνου προγράμματος-γέφυρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα