Στο μικροσκόπιο ο «Ρασπούτιν» για ξέπλυμα!

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει διατάξει έρευνα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με ερώτημα την ύπαρξη επιλήψιμων συναλλαγών στους τραπεζικούς λογαριασμούς του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Στο στόχαστρο της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, γνωστή ως Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έχει μπει πρώην πανίσχυρος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο αποκαλούμενος και «Ρασπούτιν».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Άποψης», έχει δοθεί παραγγελία από την Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος να γίνει έρευνα σε όλες τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο πρώην υπουργός, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με το κυνήγι της διαφθοράς, έχει «μαύρο χρήμα» σε τράπεζες του εξωτερικού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη σταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες υπηρεσίες του εξωτερικού, για να κάνουν φύλλο και φτερό οτιδήποτε αφορά το μέχρι πρότινος πανίσχυρο στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στον φάκελο της Αρχής, κατά πληροφορίες, βρίσκονται δημοσιεύματα και έγγραφα, που αφορούν τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν», όσο έλυνε και έδενε ως υπουργός.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η παραγγελία για τον έλεγχο σε βάρος του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε από στέλεχος της Αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που έγινε δέκτης καταγγελιών, ορισμένες από τις οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Τύπου.

Σε αυτές τις καταγγελίες γινόταν λόγος για «κύκλωμα», στο οποίο προΐστατο ο πρώην υπουργός και με το αζημίωτο αρχειοθετούσε υποθέσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πέραν του γεγονότος ότι έχει καταθέσει μήνυση εις βάρος του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης, αρμοδίου για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έχει  υποστηρίξει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ότι ο επονομαζόμενος «Ρασπούτιν» και ο Δημ. Παπαγγελόπουλος είναι ένα και το αυτό πρόσωπο.

Το ίδιο έχει υποστηρίξει σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης.

Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος σε προ μηνών δήλωσή του έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι αυτός είναι ο «Ρασπούτιν».

Να σημειωθεί ότι και ο αντιεισαγγελέας ΑΠ, Γιάννης Αγγελής, στην 25σέλιδη αναφορά του προς την πρώην εισαγγελέα ΑΠ, Ξένη Δημητρίου, ως επόπτης τότε της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατήγγειλε ότι γίνονταν σημεία και τέρατα πίσω από τις βαριές και ερμητικά κλειστές πόρτες του γραφείου της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, και των επίκουρων εισαγγελέων, Ντζούρα και Μανώλη.

Μάλιστα, σε κατάθεσή του ενώπιον του πρώην αντεισαγγελέα ΑΠ, Γρηγόρη Πεπόνη, έχει αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του οι εισαγγελείς Διαφθοράς κινούνται με οδηγίες ενός προσώπου που έχει υψηλή θέση στις ανώτατες βαθμίδες της Δικαιοσύνης και επίσης έχει σχέση με υπηρεσίες πληροφοριών, φωτογραφίζοντας έτσι τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, που ως γνωστόν έχει διατελέσει και διοικητής της ΕΥΠ επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Άλλο ένα πρόσωπο, στο οποίο ανήκει και η πρώτη αναφορά στο προσωνύμιο «Ρασπούτιν», είναι και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία αναμένεται, όταν κληθεί αρμοδίως είτε στη Δικαιοσύνη, είτε ενώπιον οργάνων της Δικαιοσύνης, είτε στη Βουλή –αφού η Εξεταστική για την υπόθεση Novartis είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα συγκροτηθεί– να κατονομάσει ποιο άτομο εννοούσε.

Επίσης, κατά καιρούς, και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο τέως υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, έχουν τοποθετηθεί για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”».

Ενδεχομένως, όταν κληθούν θα κατονομάσουν αυτόν που «όλοι γνωρίζουν»…

Ο κ. Αγγελής, ο οποίος έχει κληθεί να καταθέσει στον αντιεισαγγελέα ΑΠ, κ. Ζαχαρή, που διερευνά τις καταγγελίες του, για τους χειρισμούς Τουλουπάκη στην υπόθεση Novartis,  άφησε να εννοηθεί ότι στον μακρύ κατάλογο με τις εκκρεμείς δικογραφίες υποθέσεων διαφθοράς, οι περισσότερες παρέμεναν αδικαιολόγητα ακίνητες.

Έγραφε, μάλιστα, σε κάποιο σημείο των καταγγελιών του ο κ. Αγγελής:
«Mετά την άρνηση της κας Τουλουπάκη, παρά τη γραπτή σε αυτήν παραγγελία μου (υπάρχει στο Αρχείο της Εισαγγελίας), να μου υποβάλει πίνακα εκκρεμοτήτων, ζήτησα από τους επίκουρους εισαγγελείς να μου γνωστοποιήσουν την εκκρεμότητα, που έχουν στα χέρια τους, πράγμα το οποίο και έγινε. Με έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η εκκρεμότητα υπάρχει από το 2013, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ουδεμία ανακριτική ενέργεια προκύπτει ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δεν μου δόθηκε ο χρόνος να εξετάσω μία προς μία τις δικογραφίες που εκκρεμούν, είναι βέβαιο όμως ότι, εάν η εκκρεμότητα αυτή υπήρχε σε άλλους εισαγγελείς όχι μόνον θα είχαν ελεγχθεί πειθαρχικώς, αλλά πιθανόν να είχαν κριθεί και ως ανεπαρκείς εισαγγελικοί λειτουργοί».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα