Στο «μικροσκόπιο» οι υπερκοστολογήσεις έργων στην Υγεία

Στον χώρο της υγείας εστιάζει με παράλληλες και συντονισμένες ανακρίσεις της η Δικαιοσύνη με σκοπό να αποκαλύψει με «ονόματα και διευθύνσεις» όλους όσοι ευθύνονται για τη ζημία εκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού δημοσίου από υπερκοστολογήσεις έργων που αφορούσαν στην ανακατασκευή ή την ανέγερση νοσοκομείων.

Οι ανακρίσεις – διενεργούνται από ανακριτές κατά της Διαφθοράς – αφορούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα που περιλαμβάνονται σε «λίστα» με 22 έργα, τα οποία κατά το διάστημα 2004 – 2009, χαρακτηρίστηκαν ως «ειδικής φύσεως», υπερκοστολογήθηκαν και τέλος δόθηκαν προς υλοποίηση με απευθείας ανάθεση.

Πιο συγκεκριμένα, στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών έχουν μπει από το 2010 στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και ενώ οι ευθύνες πολιτικών προσώπων, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έχουν παραγραφεί!

Ήδη, η Δικαιοσύνη για συγκεκριμένη σκέλη των υποθέσεων αυτών, «δείχνει» το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας σε πρώην στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ αλλά αναμένεται βούλευμα του συμβουλίου Εφετών, που έχει και τον τελευταίο λόγο.

Μια από τις δικογραφίες που εξετάζονται από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς είναι αυτή που αφορά στην κατασκευή των χειρουργείων καρδιάς του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργείται από τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή – γνωστός από την ανάκριση για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν αυτεπάγγελτη, καθώς από συγκεκριμένα στοιχεία προέκυπτε πως η δαπάνη για την εκτέλεση του έργου σχεδόν τριπλασιάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Ειδικότερα, υπουργική απόφαση με ημερομηνία 24.1.2008 αρχικά όριζε τη δαπάνη του έργου σε 478.111,00 ευρώ αλλά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, ακολούθησε νέα υπουργική απόφαση που ανέβαζε τον προϋπολογισμό του έργου σε 1.200.000,00 ευρώ.

Αίσθηση, επίσης προκάλεσε και το γεγονός πως ο τότε διοικητής του Ιπποκράτειου κ. Δημήτρης Βανδώρος είχε κοστολογήσει το έργο σε μόλις 300.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης