Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα το ΤΑΙΠΕΔ

Τον δρόμο της δικαστικής έρευνας πήραν οι σοβαρότατες καταγγελίες της Άννας Ζωηρού, πρώην μέλους του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου επί ημερών προεδρίας του Τάκη Αθανασόπουλου, ο οποίος διώκεται για τον τρόπο διοίκησής του και τις αποφάσεις του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι πολύ πιθανόν να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη και για το ΤΑΙΠΕΔ.

Του Ευάγγελου Αλεξάνδρου

Η Δρ Άννα Ζωηρού είχε προβεί σε σοβαρές καταγγελίες μετά την απομάκρυνσή της από το ΤΑΙΠΕΔ, και με επιστολή που είχε αποστείλει πριν από πολλούς μήνες στην ηγεσία του Αρείου Πάγου κατήγγειλε ότι αποκρατικοποιήσεις-ορόσημα όπως η ΔΕΠΑ και ο ΟΠΑΠ γίνονταν εν κρυπτώ από τον πρώην πρόεδρο του Ταμείου, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση από την κυβέρνηση μετά τη δίωξη που του ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

Ήδη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Ορνεράκης έδωσε εντολή στη 12η πταισματοδίκη να ξεκινήσει έρευνα με βάση την επιστολή της Α. Ζωηρού, αλλά και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ των εφημερίδων, μεταξύ των οποίων ήταν και αυτά της «Α». Η σαφέστατη εντολή ήταν να δοθεί βάση στον Τάκη Αθανασόπουλο. Ήδη η κα Ζωηρού κατέθεσε στην πταισματοδίκη κι επιβεβαίωσε όλα όσα κατήγγειλε στην επιστολή της και στις συνεντεύξεις της στον Τύπο.

Η κα Ζωηρού κι ενώπιων της δικαστικού υποστήριξε ότι επί ημερών του πρώην προέδρου Τ. Αθανασόπουλου τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου δεν γνώριζαν ούτε τις ενδεικτικές προσφορές των συμμετεχόντων στον διεθνή διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, ούτε καν την αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού, κάτι που απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς με βάση το πρώτο τεύχος του διαγωνισμού. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Α. Ζωηρού επεσήμανε μεταξύ άλλων την απορία της «γιατί το ΤΑΙΠΕΔ κρατά τα πρακτικά αυτά μακριά από τη δημοσιότητα, ως επτασφράγιστο μυστικό, παρόλο που αρκετοί βουλευτές έχουν ζητήσει αντίγραφα αυτών. Ο κ. Αθανασόπουλος κρατούσε μυστικές από τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ το ύψος των ενδεικτικών προσφορών και όταν του ζητούσαμε να τις μάθουμε μας έλεγε “δεν χρειάζεται”. Κι όλα αυτά, την ώρα που το σύνολο του Τύπου, όχι μόνο γνώριζε το ύψος των προσφορών, αλλά έκανε κι αναλύσεις και προβλέψεις για το ποιος θα κερδίσει τον διαγωνισμό σε μία αποκρατικοποίηση, όπου έχει εξαιρετική σημασία για την πατρίδα μας. Την ίδια τακτική ακολούθησε ο πρόεδρος και στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, που έγινε ερήμην του συμβουλίου. Φυσικά διαφώνησα, καθώς το απαγορεύει ρητά η προκήρυξη του διαγωνισμού. Ο ίδιος δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λέγοντας ότι θα ενδυναμώσει ο διαγωνισμός, αλλά όπως είπα και στη συνεδρίαση η αλλαγή των όρων του διαγωνισμού σκοπό είχε την ενίσχυση της συμμετοχής κάποιων υποψηφίων. Κάτι που καταστρατηγεί κάθε έννοια του υγιούς ανταγωνισμού και της ίσης μεταχείρισης».

Και για τον ΟΠΑΠ

Αλλά και στην άλλη μεγάλη αποκρατικοποίηση η κα Ζωηρού είχε και στο παρελθόν τοποθετηθεί –και μέσω της επιστολής της- για το θέμα: «Έμαθα από τις εφημερίδες ότι προχωρά ο διαγωνισμός για τον τεχνολογικό πάροχο μέσω της γενικής συνέλευσης, αν και ουδέποτε συζητήσαμε το θέμα. Κι εκεί οι κινήσεις τού πρώην προέδρου έγιναν προφανώς με μυστικότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική συζήτηση σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Αντίθετα, όλοι είχαμε συμφωνήσει ακόμη και πριν από τη θητεία του κ. Αθανασοπουλου να «παγώσει» η σύμβαση αυτή, προκειμένου ο νέος επενδυτής να λάβει την απόφαση για τον διαγωνισμό του τεχνολογικού παρόχου».

Πολλές φορές Αθανασόπουλος και Ζωηρού είχαν έρθει σε διαφωνία στα διοικητικά συμβούλια. Γι’ αυτό η Α. Ζωηρού κατέθεσε μεταξύ άλλων πως «δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω με όλες αυτές τις επεκτάσεις και ανανεώσεις που έκανε η Διοίκηση στα συμβόλαια των διαφόρων συμβούλων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες κυριολεκτικά γίνονται τελευταία στιγμή ή ακόμα και εκ των υστέρων! Πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε ποτέ τον χρόνο να διενεργήσει διαγωνισμούς για αυτά τα έργα και επιλέγει τις ανανεώσεις και τις επεκτάσεις των υπαρχουσών συμβάσεων».

Όσο για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες, υποστήριξε πως «στις περιπτώσεις της ΔΕΠΑ και του ΟΠΑΠ οι καθυστερήσεις οφείλονται στον τρόπο που λειτουργούσε ο πρόεδρος του Ταμείου».

Αποφασίζει

Μετά την κατάθεση της Άννας Ζωηρού, θεωρείται βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν τόσο οι δημοσιογράφοι που ανέδειξαν τις καταγγελίες και είχαν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, όσο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ήδη η εισαγγελική αρχή έχει ζητήσει τα πρακτικά του Ταμείου, καθώς η καταγγέλλουσα ανέφερε στην κατάθεσή της ότι όλα όσα καταγγέλλει είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά με τις υπογραφές όλων των μελών, εκτελεστικών και μη. Χαρακτηριστικά, όπως έγινε γνωστό, η κα Ζωηρού τόνισε πως «δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπογράψω πρακτικά εάν πρώτα δεν καταγράφονταν οι αντιρρήσεις μου, αλλά και οι καταγγελίες που έκανα παρουσία του προέδρου για την τακτική του».

Οι καταγγελίες της Α. Ζωηρού είναι πολύ σημαντικές και γι’ αυτόν τον λόγο θα λάβει απόφαση ο εισαγγελέας, εάν τελικά συνεχιστεί περαιτέρω η εξέταση της υπόθεσης και εάν τελικά ασκηθούν διώξεις. Σύμφωνα δε με προηγούμενες δηλώσεις της κας Ζωηρού, «το σίγουρο πάντως είναι ότι η αλλαγή των όρων αναμφίβολα προκαλεί πολλά ερωτηματικά, όταν μάλιστα με βάση τις ενδεικτικές προσφορές, οι οποίες μπορεί να κρατήθηκαν μυστικές από τα μέλη του Δ.Σ. (που θα αποφάσιζαν για την πώληση), το τίμημα ήταν εξόχως ικανοποιητικό. Οπότε, η αλλαγή των όρων με τη δικαιολογία την ενδυνάμωση του διαγωνισμού μάλλον δεν στέκει, καθώς αυτοί που μετείχαν δεν είχαν καμία διάθεση για συνεργασία. Αντίθετα, με την αλλαγή των όρων επέτρεπαν σε κάποιους να εισέλθουν από το παράθυρο και σε άλλους που θεωρητικά ήταν χαμένοι να βρουν νέους συνεταίρους για να κερδίσουν τη δουλειά».

Διαβάστε επίσης