Στο Περιστέρι το Ποτάμι αναστενάζει…

Το πιο δύσκολο Σαββατοκύριακο από την ίδρυσή του θα είναι αυτό για το Ποτάμι. Μετά την πολύμηνη προσυνεδριακή διαδικασία που προκάλεσε πολλές κρίσεις εσωστρέφειας, οι 1.200 και πλέον σύνεδροι όχι μόνο πρέπει να αποφασίσουν για το προς τα πού θα πάει το κόμμα, αλλά το σημαντικότερο να ακολουθήσουν από τη Δευτέρα πειθαρχημένα τις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη τις τελευταίες ημέρες το Ποτάμι οδηγήθηκε στο συνέδριο του Περιστερίου τριχοτομημένο. Από τη μία πλευρά ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είναι υπέρμαχος της αυτόνομης πορείας, έχοντας ανοικτές θύρες για να ακολουθήσουν το Κίνημα και υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι του εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Όμως ισχυρή θεωρείται η παρουσία όσων πιστεύουν την ιδέα για την επανασύσταση της Κεντροαριστεράς με προεξέχοντα τον Σπύρο Λυκούδη και τους μεταρρυθμιστές του. Μαζί του φαίνεται να συμφωνούν τόσο ο Σπύρος Δανέλλης, όσο και η Κατερίνα Μάρκου. Από την άλλη βρίσκονται όσοι συμφωνούν με τη συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που πρώτος τόλμησε να πει ο Ιάσων Φωτήλας, αλλά ακόμη αυτή η ομάδα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει σχηματοποιηθεί.

Και βέβαια πολλοί αναζητούν το πού θα τοποθετήσουν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του φάνηκε υπέρμαχος της συμπόρευσης με τον Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι «το Ποτάμι στέρεψε με ευθύνη του Θεοδωράκη». Βέβαια, λίγα 24ωρα αργότερα επέμεινε ότι το Ποτάμι χρειάζεται επανίδρυση, αλλά δεν είναι σύμφωνος να πορευθεί το Κίνημα με τη Ν.Δ. Εάν μάλιστα προσθέσουμε και το γεγονός ότι αρνήθηκε να διεκδικήσει την προεδρία, τότε εύκολα μπορεί ο καθένας να αναφωνήσει: «Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!»

Οι ομιλίες των προσκεκλημένων
Η σημερινή ημέρα θα πρέπει να θεωρείται ως εξόχως κρίσιμη για το μέλλον του Κινήματος, παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφορίες για τον πρόεδρο και τα όργανα του κόμματος είναι προγραμματισμένες για αύριο Κυριακή. Σήμερα όμως είναι προγραμματισμένες οι ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, οι οποίοι αναμένεται, αφενός μεν να απαντήσουν εμμέσως πλην σαφώς στα όσα είπε χθες ο Θεοδωράκης, αφετέρου δε να επιχειρήσουν να «γοητεύσουν» το σώμα του συνεδρίου.

Έτσι, δεν είναι λίγοι εντός του Ποταμιού που εκφράζουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα του Κινήματος, λόγω και των ομιλιών των δύο πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι έχουν τείνει χέρι συνεργασίας στο Ποτάμι. Όμως η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη εάν κάποιοι τη Δευτέρα το πρωί αρνηθούν να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Δηλαδή, να απομακρυνθούν από το Κίνημα αναζητώντας άλλη κομματική στέγη. Και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η δυναμική που αναμένει ο Θεοδωράκης και η πλειοψηφία των μελών πάει περίπατο. Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη ανάγνωση σε αυτό το ενδεχόμενο. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι αυτό το ξεκαθάρισμα θα βοηθήσει στο «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και το Ποτάμι χωρίς βαρίδια να συνεχίσει την πορεία του». Πάντως θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν η πρόταση Θεοδωράκη –ανεξάρτητα εάν υπερψηφιστεί– θεωρηθεί ατελέσφορη από τους προβεβλημένους, δεν είναι απίθανο να ενταθούν οι φωνές αμφισβήτησης ακόμη και από βουλευτές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους.

Κατά πληροφορίες μάλιστα, συζητείται ήδη και μια πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ που ενδέχεται να κατατεθεί σήμερα στο συνέδριο: Η ταυτόχρονη και οριστική παραίτηση και του κ. Θεοδωράκη και της κας Γεννηματά από τις θέσεις τους, προκειμένου η πολυσυζητημένη σύμπραξη να δώσει εξ αρχής το μήνυμα ενός πραγματικά νέου κεντρώου κόμματος, το οποίο δεν θα διεκδικήσει κάποιος εκ των δύο, αλλά μόνον πρόσωπα που δεν έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει σε εθνικές κάλπες. Οι δε εμπνευστές τής εν λόγω πρότασης έχουν ήδη έτοιμη και την απάντηση σε όσους στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν την κα Γεννηματά επιτυχημένη. Υπενθυμίζουν ότι στις πρόσφατες εκλογές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν κατόρθωσε καν να αθροίσει τις ψήφους που είχαν τον Ιανουάριο ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου και ότι απλά αναζητεί σανίδα σωτηρίας στο Ποτάμι.

Αισιόδοξος…
Πάντως ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης είναι αισιόδοξος και όπως τονίζει στους συνομιλητές του δεν ανησυχεί για την ενότητα του κόμματος. Αντίθετα, υποστηρίζει πως το «Ποτάμι δεν θα διαλυθεί και θα συνεχίσει να είναι ο φορέας προτάσεων αλλαγής για την πορεία της Ελλάδας», αποκλείοντας ταυτόχρονα ένταξη σε άλλο κόμμα. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αντίθετα, όπως λένε και οι στενοί του συνεργάτες, είναι υπέρ των μεγάλων και μικρών συνεργασιών. «Ανάλογα τη συγκυρία, ανάλογα τα εμπόδια, ανάλογα τις ανάγκες της χώρας, εμείς θα συνεργαστούμε, σε μικρές ή σε μεγάλες συνεργασίες. Μικρές μπορεί να είναι συνεργασίες στη Βουλή για να προασπίσουμε κάτι, και μεγαλύτερες είναι να φτιάξουμε ένα μέτωπο, για τρία, τέσσερα, πέντε συγκεκριμένα προβλήματα που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά».

Ο Στ. Θεοδωράκης αρνείται τα πειθαρχικά μέτρα, όμως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά εάν στη σημερινή ημέρα κάποια από τα προβεβλημένα στελέχη του Ποταμιού υπερβούν τα όρια στην κριτική. Βέβαια, κι αυτός πολλάκις έχει τονίσει ότι «από Δευτέρα όλοι δεσμεύονται από τις αποφάσεις του Συνεδρίου, κι όποιος δεν τις αποδέχεται δεν μπορεί να συνεχίσει στο Ποτάμι».

Μειοψηφική η αντιπολίτευση
Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι απολύτως μειοψηφική στο Ποτάμι. Βέβαια, όσοι συντονιστούν πίσω από τον καθηγητή της Οξφόρδης, Παύλο Ελευθεριάδη –ο οποίος μάλιστα είναι υποψήφιος για την προεδρία–, απλώς θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τα προσωπικά σφάλματα του Στ. Θεοδωράκη στην καθοδική πορεία του κόμματος.

Ο ίδιος ο Ελευθεριάδης, όπως έχει δηλώσει, δεν ελπίζει σε επικράτηση απέναντι στον Στ. Θεοδωράκη, προχώρησε δε σε αυτή την ενέργεια για να υπάρξει μια οργανωμένη αντιπολίτευση για τον προσωποκεντρικό τρόπο που λειτούργησε μέχρι σήμερα το κόμμα. Η υποψηφιότητα Ελευθεριάδη, ωστόσο, μπορεί εντέλει να εξυπηρετήσει τον κ. Θεοδωράκη. Διότι είναι πιθανόν να εκτονώσει τη διάχυτη γκρίνια που υπάρχει στο Ποτάμι και κυρίως να την καταμετρήσει ποσοστιαία στον αριθμό των ψήφων που ο ίδιος θα συγκεντρώσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα