Στο πλευρό των αγροτών για να… θερίσουν πολιτικούς καρπούς

Επικοινωνιακό σχεδιασμό και ελάχιστη ουσία διακρίνουν στον λόγο του πρωθυπουργού στη Χαριλάου Τρικούπη. Στο ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται να αναδείξουν πρωτίστως το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ως απόδειξη αμηχανίας και της στενά επικοινωνιακής διαχείρισης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι οι διαρροές και οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για «πάγωμα» του ΦΠΑ δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση ότι το μέτρο τελικά δεν θα ισχύσει. Επί τούτου αναδεικνύουν ιδιαιτέρως τη ρητορική αλλά και ουσιαστική παγίδα που κρύβουν τα λεγόμενα «ισοδύναμα» μέτρα. Για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και θεωρούν επιβεβλημένη την άρση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ωστόσο αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης να εντοπίσει τους τρόπους με τους οποίους θα αποφύγει όχι μόνο τον συγκεκριμένο φόρο, αλλά το σύνολο των βαρύτατων σχετικών μέτρων που έχει νομοθετήσει στο τρίτο μνημόνιο.

Όπως φάνηκε και στις ομιλίες τόσο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όσο και των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, Ανδρέα Λοβέρδου και Θανάση Θεοχαρόπουλου, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη υπογραμμίζεται με κάθε τρόπο η ιδεολογική προσήλωση που φαίνεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιβολή φόρων. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, κατήγγειλαν και την υπερφορολόγηση των αγροτών. Γενικώς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη εστίασε ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο, τη μοναδική πληθυσμιακή ομάδα στην οποία επέτυχε διψήφιο ποσοστό ψηφοφόρων στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Η κα Γεννηματά επέμεινε, επίσης, στις 5 «κόκκινες» γραμμές του κόμματός της, ενώ προσπάθησε να αναδείξει τις αναπτυξιακές προτάσεις που προετοιμάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι αλλαγές στο κόμμα
Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη καθυστερούν για λίγες ημέρες οι διαδικασίες που αφορούν την πλήρωση των διάφορων τομέων του κόμματος. Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος θα συνεδριάσει επί τούτου την επόμενη εβδομάδα, ενώ και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή μετατίθεται για το Σαββατοκύριακο 17-18 Οκτωβρίου, χρόνος ο οποίος κρίθηκε καταλληλότερος για τεχνικούς, κυρίως, λόγους.

Αναζητείται, μεταξύ άλλων, νέο πρόσωπο για τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, την οποία ο Θ. Παπαθεοδώρου θα αφήσει, καθώς θα έχει αυξημένα κοινοβουλευτικά καθήκοντα, όπως άλλωστε και οι 17 βουλευτές της μικρής Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η αρμοδιότητα περί τα αναπτυξιακά, όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα από αρκετά στελέχη, εντός αλλά και πέριξ της Χαρ. Τρικούπη.

Για τον 3ο πόλο
Σάρκα, οστά και… ενεργό ρόλο παίρνει πλέον η Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, με επικεφαλής τον βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Μανιάτη και 24 ακόμα μέλη, που αναλαμβάνουν να φέρουν …πιο κοντά όσους αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας.

Η Επιτροπή μάλιστα συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τετάρτη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Για να έχει η όλη προσπάθεια αίσιο τέλος, ο κ. Μανιάτης έθεσε δύο προϋποθέσεις: την ανάδειξη των αξιακών στοιχείων της Σοσιαλδημοκρατίας και την ανοιχτή λειτουργία της Επιτροπής. Στην «επίσημη πρώτη» της Επιτροπής την Τετάρτη, συζητήθηκαν:
# Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αξίες, προσφορά, προβλήματα και ανανέωση.
# Η Ελλάδα και ο γεωπολιτικός της ρόλος – Προκλήσεις και προοπτικές.
# Το νέο παραγωγικό Μοντέλο – Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας – Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία, Εξωστρέφεια.
# Πολιτικό σύστημα και Κράτος.
# Κράτος Πρόνοιας και Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών.
# Παιδεία και Πανεπιστήμια.

Η παρέμβαση Βενιζέλου για τον Βούτση
Στο μεταξύ, στο θέμα της ψηφοφορίας του προέδρου της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέτυχε μία μικρή νίκη, καθώς άλλαξε την απόφαση που είχε ληφθεί. Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όλα έδειχναν ότι οι βουλευτές του κόμματος θα ψήφιζαν υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Βούτση. Στην εισήγησή της άλλωστε η Φώφη Γεννηματά θύμισε πως «είθισται να ψηφίζουμε για Πρόεδρο της Βουλής», εννοώντας μάλιστα όχι μόνο το κόμμα της, αλλά και τα άλλα του Δημοκρατικού Τόξου.

Τότε ήταν που ζήτησε τον λόγο για να παρέμβει ο προκάτοχός της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Μεταξύ πολλών άλλων είπε, για παράδειγμα, ότι ούτε η Ν.Δ. είχε ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας του Φίλιππου Πετσάλνικου το 2009, θυμίζοντας πως η συνήθης πρακτική τότε ήταν η αντιπολίτευση να κατεβάζει δική της πρόταση κόντρα σε αυτήν του κόμματος της συμπολίτευσης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν έμεινε εκεί. Θύμισε τη συμπεριφορά προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Βούτση το τελευταίο επτάμηνο, με το οποίο προφανώς εννοούσε την απάντηση που έδωσε στον ίδιο όταν στην αρχή της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης επιτέθηκε κάποια στιγμή στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την υπερασπίστηκε στην παρέμβασή του ο τότε υπουργός Εσωτερικών.

Τους προβληματισμούς του για το κατά πόσον θα έπρεπε οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Βούτση κατέθεσε από την πλευρά του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, καταφέρνοντας τελικά να πετύχουν την απόφαση της Κ.Ο. για ψήφο κατά συνείδηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα