Στο ποδόσφαιρο με την πανδημία πλούτισαν μόνο οι μάνατζερ

Sports Παρασκήνια

Οι μεσίτες του ποδοσφαίρου, γνωστότεροι και ως ατζέντηδες ή μάνατζερ, θησαυρίζουν με τα τεράστια ποσά που εισπράττουν κάθε χρόνο από τις ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο ξόδεψαν περίπου 445,9 εκατ. ευρώ σε προμήθειες ατζέντηδων ποδοσφαιριστών το 2020, με το συνολικό ποσό να είναι αυξημένο σε σχέση με το 2019, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα ποσά που διατέθηκαν στις μεταγραφές, όπως ανακοίνωσε η FIFA σε αναλυτική έκθεσή της.

Το τοπίο στο καυτό αυτό κομμάτι είναι αχαρτογράφητο, καθώς δεν υπάρχει νόμος σχετικά με τις προμήθειες των μάνατζερ. Η Διεθνής Συνομοσπονδία επιθυμεί να οριστεί το ποσοστό των κερδών τους στο 3% της αξίας της συνολικής συμφωνίας. Για να υπάρξει διαφάνεια όμως κατά το δυνατόν, επιδιώκεται να θεσπιστεί διαδικασία, την οποία θα πρέπει ν’ ακολουθούν οι σύλλογοι στο πλαίσιο της νομιμότητας. Οι ομάδες θα κάνουν τις πληρωμές για τις προμήθειες στην FIFA και το Clearing House θα κάνει τη μεταφορά των χρημάτων στους ατζέντηδες.

Έτσι, οι ομάδες δεν θα μπορούν να πληρώνουν απευθείας τους μάνατζερ για να είναι σίγουροι πως τα χρήματα δεν θα ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο του 6% των συνολικών χρημάτων που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανέφερε πως οι ομάδες μείωσαν τα εξοδολόγιά τους σε μεταγραφές για δεύτερη σερί χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως «…αυτή η μείωση δεν επηρέασε τα χρήματα που δόθηκαν σε μεσάζοντες μεταγραφών, τα οποία αυξήθηκαν κατά 0,7%».

Τα ευρωπαϊκά κλαμπ έδωσαν το 95,8% του συνόλου των 445,9 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν σε ατζέντηδες, με τους αγγλικούς συλλόγους να έχουν τη μερίδα του… λέοντος με 118,5 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν κατά σειρά η Γερμανία (74,9 εκατ. ευρώ), η Ιταλία (65,3 εκατ. ευρώ), η Ισπανία (30,9 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (26,9 εκατ. ευρώ) και η Πορτογαλία (26 εκατ. ευρώ), με τις 6 συγκεκριμένες «αγορές» να καλύπτουν το 77% του συνολικού ποσού που πληρώθηκε παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα