Στο σκαμνί ως εγκληματική οργάνωση οι Κουτσολιούτσοι

Ένα πολύ βαρύ κατηγορητήριο έχουν να αντιμετωπίσουν στο ακροατήριο οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Folli-Follie, δηλαδή τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι οποίοι μετά το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα πάρουν το δρόμο για το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Εκεί όπου θα δικαστούν για σωρεία αδικημάτων, αλλά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που εάν στοιχειοθετηθούν, τότε αντιμετωπίζουν πολυετείς καθείρξεις.

Στο σκαμνί θα καθίσουν ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος (είναι ήδη προφυλακισμένος), ο γιος του Τζώρτζης (επίσης προφυλακισμένος) και η σύζυγος του Δημήτρη, Καίτη (βρίσκεται εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους). Μαζί τους σε δίκη παραπέμπονται και δέκα ακόμη συγκατηγορούμενοί τους στελέχη του ομίλου από τους συνολικά 31 αρχικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Πρόκειται για τους Εμμανουήλ Ζαχαρίου, Ειρήνη Νιώτη, Ιωάννη Μπεγιέτη, Φραγκίσκο Γρατσώνη, Γεώργιο Αλαβάνο, Γεώργιο Βαρθαλίτη, Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, Κωνσταντίνο Στελλούδης και CHOW WAL SIM και CHAN FONG TIK.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του ποινικού ακροατηρίου, οι κατηγορούμενοι θα δώσουν εξηγήσεις για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Πλέον, όμως, όλων των παραπάνω κατηγοριών ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και το ακριβές ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Η εγκληματική οργάνωση

 

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αναφέρουν πως από το 2006 οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο. Οι δικαστές με το βούλευμα που εξέδωσαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι κατηγορούμενοι κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Ενδεικτικά αρκεί να αναφερθεί πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων είχε καταφέρει να εμφανίζει υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι έστελναν στη συνέχεια τα πλαστά έγγραφα στον υπό – όμιλό της στην Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία ευημερούσε και ότι διέθετε μεγάλα αποθέματα.
Επιπλέον, το βούλευμα αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα, και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.
Μέσω αυτών των μεθοδεύσεων οι κατηγορούμενοι εξαπάτησαν επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά. Κατάφεραν επίσης να χειραγωγήσουν την αγορά, φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα, τα οποία αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας.

Τα πήρε πάνω του ο πατέρας
Υπενθυμίζεται πως κατά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και ο γιος του Τζώρτζης, είχαν ακολουθήσει διαφορετικές υπερασπιστικές γραμμές. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε αποδεχθεί σύμφωνα με πληροφορίες μέρος των βαρύτατων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί, ενώ ο γιος του Τζώρτζης και η σύζυγος του Καίτη φέρονται να ότι είχαν δηλώσει άγνοια για τα όσα συνέβαιναν στην μητρική εταιρεία στην Ελλάδα αλλά και στη θυγατρική της στην Ασία. Συγκεκριμένα, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φέρεται να υποστήριξε στην ανακρίτρια ότι αυτός είχε την ευθύνη της εταιρείας στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία της θυγατρικής της στην Ασία.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli Follie ήρθε στο φώς στις αρχές Μάιου 2018 μετά από καταγγελία στη Νέα Υόρκη του fund Quintessential Capital Management, το οποίο είχε υποστηρίξει τότε ότι τα σημεία πωλήσεων είναι πολύ λιγότερα από αυτά που παρουσιάζει η εταιρία ενώ αμφισβήτησε τον ισολογισμό και ειδικά τα ταμειακά διαθέσιμα επισημαίνοντας τις «μαύρες τρύπες» στην Ασία. Η Folli Follie αρχικά αρνήθηκε τις κατηγορίες και απείλησε με μηνύσεις. Το fund επέμενε στις κατηγορίες του και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας ένα σκάνδαλο που ξεπερνούσε κάθε φαντασία διασύροντας τη χώρα, την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ακολούθησαν εξονυχιστικές έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC αλλά και της οικονομικής εισαγγελίας.

Παράλληλα, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες η προφυλάκιση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη.

Της έκδοσης του βουλεύματος για την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου της Folli – Follie είχε προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο, πολυσέλιδη πρόταση της εισαγγελέως  Άννας Μιχοπούλου για παραπομπή σε δίκη 21 συνολικά κατηγορουμένων της υπόθεσης.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα