Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να πάρει πίσω το διαβατήριό του

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να πάρει πίσω το διαβατήριό του, που θεωρεί πως παρακρατεί παράνομα η Διεύθυνση Διαβατηρίων.

Η προσφυγή του επιχειρηματία προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2019   (Δ΄ Τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη) και με αυτήν ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία του αφαιρέθηκε το διαβατήριο.

Η αστυνομία, όπως επισημαίνεται στην αίτηση, κρατά το διαβατήριο του παρότι δεν υφίσταται σε βάρος του περιοριστικός όρος απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Πλέον ο Βαγγέλης Μαρινάκης ζητά να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της Διεύθυνσης Διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εφόσον δεν επικυρώθηκε η σε βάρος του εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πρέπει να του επιστραφεί το διαβατήριο για να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίφαση, όπως επισημαίνεται, είναι πως ενώ από την αρμόδια δικαστική αρχή κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να στερηθεί της δυνατότητας να κινείται ελευθέρα και παγκοσμίως, παρ΄ όλα αυτά στερείται αυτής της δυνατότητας, χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και μάλιστα με επαπειλούμενη ζημιά μη αναστρέψιμη σε βάρος της διεθνούς επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Το διαβατήριο του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε αφαιρεθεί από την διεύθυνση διαβατηρίων της ΕΛΑΣ  μετά τη διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά (170/2018) με την οποία του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα για τμήμα της υπόθεσης του πλοίου Νoor1.

Ωστόσο η συγκεκριμένη εισαγγελική διάταξη δεν επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών  Πειραιά  (201/2018), το οποίο   αποφάνθηκε  ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Παρά την δικαστική εξέλιξη η αστυνομία ακολουθεί τους δικούς της κανόνες… Μάλιστα για την συγκεκριμένη υπόθεση έχει υποβληθεί και αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Διαβάστε επίσης