Στο στόχαστρο το Επιτελικό Κράτος
Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει αντιπολιτευτικά να φορτώσει όλες τις κυβερνητικές αστοχίες στο Μαξίμου
Το Επιτελικό Κράτος του Μαξίμου έχει αναβαθμιστεί ως τον κορυφαίο αντιπολιτευτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, από τις πρώτες ημέρες των εργασιών του Κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ερώτηση εκ μέρους των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν για την πανεπιστημιακή αστυνομία, μία υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί εμβληματική για το Επιτελικό Κράτος.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Ο Παύλος Χρηστίδης κατέθεσε ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ από την αστοχία του Νότη Μηταράκη, που δήλωσε ότι θα καταργηθεί και μετά τα «γκάζια» από το Μαξίμου αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω. Ο κ. Χρηστίδης, λοιπόν, κατά την αγόρευση του έδειξε το δρόμο που θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, όπου έχει στοχοπροσηλωθεί στο Επιτελικό Κράτος. Υποστήριξε ότι πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός δεν συνάδει με ιδεολογικές εμμονές, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, η οποία τελικά αποδεικνύεται μνημείο αναποτελεσματικότητας και ασυνέπειας λόγων και πράξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση του ο κ. Χρηστίδης ζήτησε στοιχεία από τον νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, για το κόστος σύστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ βάζει στο κάδρο δύο πρώην υπουργούς, οι οποίοι προέρχονται από τις τάξεις του, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο, οι οποίοι θεωρούνται οι αρμόδιοι υπουργοί, που κατά καιρούς που συμφωνούν με το Επιτελικό Κράτος.
Στην Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το μητσοτακικό αφήγημα του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» ως άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο -και παράλληλα, προσπαθεί να πιέσει και να συμπιέσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αν μη τι άλλο παρουσιάζεται σαφώς πιο οργανωμένο στην Βουλή και με ενιαίο λόγο. Εξάλλου και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη στο Σκάι κινήθηκε στον δρόμο απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ: «Ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ έθεσε έναν στόχο που δεν επετεύχθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κι άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε». Γι’ αυτόν τον λόγο, η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Από την μία θα αναδεικνύονται τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και από την άλλη άμεσα το ΠΑΣΟΚ θα τα συσχετίζει με το Επιτελικό Κράτος και το Μαξίμου.
Αυτό το είδαμε και στην υπόθεση με τα ατμοπλοϊκά εισιτήρια. Η Χαριλάου Τρικούπη αφού κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για αδράνεια, ανέμενε τη συνάντηση του Άκη Σκέρτσου με τους ακτοπλόους και όταν ανακοινώθηκαν οι προσφορές, πρώτα τις λοιδόρησε κι εν συνεχεία υπενθύμισε στην ελληνική κοινωνία, πως την τελευταία φορά που ήταν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ μείωσε τις τιμές στα εισιτήρια καταργώντας τις «εισφορές υπέρ τρίτων», ενώ μόλις πριν από έναν χρόνο είχε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα, ζητώντας από το Μέγαρο Μαξίμου να σκεφτεί την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, στο 6%.
Από εδώ και στο εξής το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί κι αυτό στην ίδια ρότα. Θα απαξιώνει μέχρι εκεί που δεν πάει το Επιτελικό Κράτος. Και φυσικά θα του επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για όλα τα στραβά και ανάποδα. Και ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι για το ΠΑΣΟΚ οι υπουργοί Επικρατείας και συνολικά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα ευθύνονται για τα πάντα. Την στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη την ανέλυσε κατά κάποιον τρόπο μία παλιά καραβάνα του Κινήματος με πολλά χρόνια εμπειρίας στην προπαγάνδα: «Εάν παρουσιαστούν οι υπουργοί ως μαριονέτες, ως μικρομεσαίοι υπάλληλοι του δημοσίου, που ακούν τυφλά ότι τους λένε από το Μαξίμου θα αναδειχθεί και η έλλειψη συντονισμού που θα υπάρχει, αλλά και θα προκαλέσει ερωτηματικά στην κοινωνία».
Σε αυτή τη ρότα θα κινηθεί, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, όπως εξάλλου φάνηκε και στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκεί όπου εκλέχθηκε γραμματέας της Κ.Ο. η Ευαγγελίας Λιακούλη και αναπληρωτής γραμματέας ο Απόστολος Πάνας. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους βουλευτές του να συμβάλουν με αποφασιστικό τρόπο στην ανάδειξη των μειζόνων ζητημάτων που αφορούν στην στήριξη της προοπτικής της χώρας, τόνισε ότι χρειάζεται μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση.
Σύσκεψη για τα χρίσματα
Χθες το πρωί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή υπήρξε ευρεία σύσκεψη για τους «πράσινους» υποψήφιους σε δήμους και Περιφέρειες και με την συμμετοχή του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κω. Η σύσκεψη έγινε διότι έχει παρουσιαστεί δυστοκία σε αρκετές περιοχές. Πέραν του Πειραιά, όπου υπάρχει η σταθερά του Γιάννη Μώραλη, υπάρχουν ζητήματα.
Στην Αθήνα ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί την υποψηφιότητα του καθηγητή Χάρη Δούκα. Ο μόνος προβληματισμός είναι ότι ο κ. Δούκας δεν έχει ευρεία αναγνωρισιμότητα. Η υποψήφια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγους Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, κάηκε από τη στιγμή που ο ίδιος ζήτησε να είναι κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως αρκετοί θεωρούν ότι εάν είναι υποψήφιος ο Δημήτρης Μάντζος, το ΠΑΣΟΚ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στον δήμο της Αθήνας. Ο βουλευτής Επικρατείας είναι επιφυλακτικός, καθώς ο στόχος του είναι στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσει την εκλογή του στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας.
Στην Θεσσαλονίκη είναι ακόμη μπλεγμένα τα πράγματα. Εις εκ των ανθρώπων του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Στέλιος Αγγελούδης, έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του, αλλά η Χαριλάου Τρικούπη έχει μάτια και για την κίνηση που κάνει ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, Σπύρος Πέγκας. Όμως εάν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει να στηρίξει τον κ. Πέγκα, τότε το ΠΑΣΟΚ θα κατευθυνθεί στον Αγγελούδη.
Οι Περιφέρειες
Περίπλοκη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση και σε κάποιες περιφέρειες. Στην Αττική το τοπίο εξακολουθεί να είναι «θολό». Υπήρξαν καθυστερήσεις και αναζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα συνεπώς η στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Σγουρού προβάλει ως μονόδρομος. Εξάλλου τον Σγουρό στηρίζουν όλες οι παλιές καραβάνες του κόμματος, εκτιμώντας ότι στον πρώτο γύρο θα είναι δεύτερος, οπότε μπορεί να ελπίζει πως στον δεύτερο γύρο θα καταφέρει να συσπειρώσει δίπλα του και τις άλλες υποψηφιότητες για την Περιφέρεια από την αντιπολίτευση.
Περίπλοκη είναι η κατάσταση και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκεί τοπικά στελέχη απέστειλαν επιστολή στον κ. Ανδρουλάκη, ζητώντας το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη, όπως είχε κάνει το 2010. Μάλιστα στην επιχειρηματολογία του εξηγούν τους λόγους που τελικά ο Τατούλης θα κερδίσει την περιφέρεια. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί την υποψηφιότητα της Κατερίνας Ταγαρά (ανιψιά του υφυπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά).
Κλειδωμένες είναι οι υποψηφιότητες του Νικηφόρου Παπανικόλα (από τα νέα στελέχη) στο Νότιο Αιγαίο, της Γεωργίας Ζεμπελιάδου στην Δυτική Μακεδονία, του Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία και του Στέφανου Ζούμπα στην Ήπειρο. Στην Θεσσαλία ως φαβορί εμφανίζεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από το Ποτάμι. Πιέσεις ασκούνται στον Γιώργο Καμίνη να είναι υποψήφιος στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ δεν έχει γίνει η τελική επιλογή στις άλλες περιφέρειες.