Στο στόχαστρο του Κυριάκου ο Ανδρουλάκης

Το Μαξίμου θέλει να βάλει στεγανά προς το κέντρο για να σταματήσει πιθανές διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής

Η περίοδος χάριτος για τον Νίκο Ανδρουλάκη από το Μαξίμου έλαβε οριστικά τέλος. Πλέον τόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, όσο και το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα μπήκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργικού επιτελείου και συνολικά της κυβέρνησης. Οι κατηγορίες για «κομματικό μικροϋπολογισμό» θα είναι από εδώ και πέρα στην ημερήσια διάταξη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη είχαμε πάρει μία πρώτη γεύση μετά τη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο Open, όταν ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας, αλλά ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών διότι, όπως δικαιολογήθηκε, «με 100 νεκρούς καθημερινά δεν είναι σώφρον να πας σε εκλογές». Εκεί, όμως, που κατά την κυβέρνηση το ποτήρι ξεχείλισε ήταν με την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στο επεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη, τη Δευτέρα στη Βουλή. Η στάση του Κινήματος Αλλαγής στηλιτεύθηκε ως σκόπιμη λογική των ίσων αποστάσεων διά της επιλογής του ρόλου του «επιτήδειου ουδέτερου».

Έτσι, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να ξεκινήσουν την πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν μπορεί να κάθεται στον εξώστη και να δοξάζεται κρυπτόμενος και να μην παίρνει ξεκάθαρες θέσεις», έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, εξηγώντας την ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Αν η νεόκοπη ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα στοεύκολοζήτημα της Κοινοβουλευτικής εξαχρείωσηςκαι απαξίωσης των ίδιων των στελεχών του– όπως επιχειρείται διά του Π. Πολάκη, τι θα κάνει όταν κληθεί να πάρει θέση σε πιο δύσκολα και σύνθετα προβλήματα που θα απαιτούν καθαρές και θαρραλέες θέσεις αντί ίσων αποστάσεων», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι πως διά της δήθεν ουδετερότητας ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να αποκομίσει οφέλη. Μένοντας, δηλαδή, εκτός της αντιπαράθεσης Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, προσπαθεί να οικοδομήσει επικοινωνιακά το προφίλ του μετριοπαθή και υπεύθυνου και έτσι αφενός μεν να μη διακινδυνεύσει τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει το κόμμα του, αφετέρου δε να κερδίσει ψήφους από τις δεξαμενές ψηφοφόρων αμφότερων. Το τέμπο είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, όταν παραλλήλισε τη στάση του ΚΙΝΑΛ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στη Χαριλάου Τρικούπη γενικολογίες και εύκολα συνθήματα αντί για ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, σχολιάζοντας δηκτικά πως: «Δεν θα μπορείτε να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας».

Το πολιτικό κέντρο

Ο δρόμος προς την αυτοδυναμία, που έχει βάλει σαν στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι τόσο εύκολη και απλή υπόθεση. Και αυτό διότι, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse στο ΣκΑΪ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή των κεντρώων ψηφοφόρων. Όμως πλέον η διαφορά με του αντιπάλους του έχει μειωθεί. Βρίσκεται στο 26% με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 23% και τον Αλέξη Τσίπρα σταθερά στο 20%. Δηλαδή, σύμφωνα με την έρευνα παρατηρείται ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν πλέον κι αλλού στραμμένο το βλέμμα τους. Κι αυτό το κρίσιμο ποσοστό κρύβει την αυτοδυναμία που επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

Οπότε, πολύ λογικά η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να απαξιώσει με κάθε τρόπο τον νέο παίκτη του πολιτικού συστήματος για να περιορίσει τις απώλειες από τους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά και όσους πρώην ψηφοφόρους τού ΠΑΣΟΚ ένιωθαν πιο άνετα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξάλλου, κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, που προέρχονται είτε από το ΠΑΣΟΚ, είτε από τον κεντρώο χώρο, εξακολουθούν να διατηρούν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με πρώην συντρόφους τους. Οπότε μαθαίνουν και το πώς σκέφτονται, αλλά το κυριότερο και κάποιες κινήσεις τους. Αυτό που έχει προκαλέσει κι εντύπωση κι έχει βάλει σε εγρήγορση το Μαξίμου είναι ότι πρώην εκσυγχρονιστικά στελέχη τού ΠΑΣΟΚ με αναφορά στον Κώστα Σημίτη, που είχαν μόνο κολακευτικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τώρα όπου σταθούν κι όπου βρεθούν μιλάνε με πολύ θερμό τρόπο για τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής.

Γι’ αυτό και ο κ. Σκέρτσος στην ανάρτησή του έστειλε μήνυμα και σε αυτά τα στελέχη τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Για να προχωρήσουμε χωρίς βαρίδια μπροστά και να αναμετρηθούμε με το μέλλον χωρίς να επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουμε ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς μας με το χθες. Η δημιουργική ασάφεια του “ναι σε όλους και σε όλα” είναι σύμπτωμα μιας πολιτικής κουλτούρας που χρεοκόπησε το 2010».

Τοποθετεί στεγανά

Με βάση, λοιπόν, όλες τις μετρήσεις κοινής γνώμης η Ν.Δ. έχει τοποθετήσει στεγανά προς τα δεξιά της κι έχει εκμηδενίσει τις όποιες απώλειες. Οπότε το επόμενο διάστημα όλο το βάρος πέφτει στο να συμβεί το ίδιο και προς το πολιτικό κέντρο, κρατώντας στην αγκαλιά της τους κεντρώους ψηφοφόρους. Το μόνο κόμμα που μπορεί να κάνει ζημιά στη Ν.Δ. στους κεντρώους ψηφοφόρους είναι το ΚΙΝΑΛ, καθώς οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κόψει τους δεσμούς τους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι συνεχείς επιθέσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη έχουν διττό στόχο. Αφενός μεν να τον απαξιώσουν στα μάτια των κεντρώων, αφετέρου δε να τους κρατήσουν στο μαντρί.

Δεν είναι τυχαίο ότι πάγωσε και το ραντεβού ΜητσοτάκηΑνδρουλάκη. Καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει πλέον διάθεση για να συναντηθούν, όπως είχαν δεσμευτεί μεταξύ τους. Τόσο στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για συγχαρητήρια μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, όσο και στο τετ-α-τετ που είχαν στη Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Τότε, με χαμόγελα και θερμά λόγια είχαν πει να συναντηθούν σύντομα, όμως ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε τη συνάντηση και από το Μέγαρο Μαξίμου πάγωσαν κάθε ιδέα για πρόσκληση.

Όμως και οι σχέσεις του Μαξίμου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πλέον κινούνται σε τροχιά πλήρους αποδρομής. Διότι κάποιοι δικαιολογούν την αντίδρασή του στην υπόθεση Novartis, όμως από την άλλη διακρίνουν ότι έχει σκληρύνει τον λόγο του για όλα τα ζητήματα, ασκώντας έντονη κριτική και για τη διαχείριση της πανδημίας και για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και δημοσιοποιώντας τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Και όλα αυτά, από την ημέρα που ξεκίνησε επισήμως η προεκλογική περίοδος στο ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα