Στο στόχαστρο του Μαξίμου και ο Ανδρουλάκης

Ο πρωθυπουργός με μεταγραφές από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ θέλει να διατηρήσει συμπαγές το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και να αποψιλώσει το ΠΑΣΟΚ

Με διαφορετική τακτική θα αντιμετωπίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην μακρά προεκλογική περίοδο, με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023, όπως έχει δηλώσει τουλάχιστον τρεις φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο πρωθυπουργός.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαφορετική γλώσσα και ύφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλη προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ενώ σε ό,τι αφορά το ΜέΡΑ25  πρωθυπουργός θα υπενθυμίζει σε όλους τα έργα και ημέρες του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και βέβαια μέσω του Βαρουφάκη θα χτυπά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν είναι το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά το θεωρούν ως εύκολο στόχο. Και αυτό διότι οι γκάφες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επί όλων των καυτών ζητημάτων επιτρέπει στον πρωθυπουργό να βάζει στη ζυγαριά τον εαυτό του με την εποχή Τσίπρα. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός αποκλείει το δρόμο του Αλέξη Τσίπρα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους. Όμως η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στερεί σημαντικές ψήφους του μεσαίου χώρου από τη Ν.Δ.

Οπότε η στρατηγική που θα αναπτύξει το κυβερνών κόμμα είναι να ανεβάσει τους τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με στοχευμένο τρόπο, ώστε να το… «εκθέσει» στα μάτια των κεντρώων ψηφοφόρων. Στο Μαξίμου εκτιμούν πως αν «κινδυνολογήσουν» με το να διαρρέουν «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ το πρωί βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ», τότε θα συγκρατήσουν τις οποιαδήποτε διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς την Χαριλάου Τρικούπη. Στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική την χαλαρή ψήφο. Όπως και το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί κατευθυνθούν σε άλλα μικρότερα κόμματα για να αποστείλουν μηνύματα δυσαρέσκειας είναι πολύ πιθανό η αντιπολίτευση να προσπαθήσει να τα αναδείξει ως αντικυβερνητική ψήφο. Και βέβαια να ξεκινήσει νέο παραμύθι περί αντιδεξιού μετώπου.  Συνήθως η χαλαρή ψήφος σε όλες τις εκλογές έρχεται από τους λεγόμενους κεντρώους, διότι αυτοί είναι που πότε πάνε με τον έναν και πότε με τον άλλο. Εάν, όμως, οι κεντρώοι νιώσουν πως απειλούνται τότε προτάσσοντας τα συμφέροντας τους σκέφτονται πιο ώριμα και αφήνουν στην άκρη την οποιαδήποτε δυσαρέσκεια.

Με στόχο, λοιπόν, να μην επιτρέψουν διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων εγκαταλείπουν σιγά-σιγά τους αρχικά ήπιους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και ξεκινούν επιθέσεις. Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη επικράτησε η άποψη στο γαλάζιο στρατόπεδο πως μια άνοδος του τότε ΚΙΝΑΛ θα επηρέαζε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο από τα πρώτα κιόλας γκάλοπ εκείνης της περιόδου έγινε σαφές πως η Χαριλάου Τρικούπη υποδεχόταν ψηφοφόρους όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός αυτό σήμανε καμπανάκι στην Πειραιώς, ειδικά από την εποχή που επέστρεψε στην μαρκίζα της Χαριλάου Τρικούπη το όνομα ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος. Κάτι που μπορεί να ξυπνήσει μνήμες ανθρώπων που ψήφισαν Ν.Δ. επειδή δεν άντεχαν τις τρέλες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τους πεις παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.

Ανεβαίνουν οι τόνοι

Στο πλαίσιο αυτό ανεβαίνουν σταδιακά οι τόνοι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο από την κυβέρνηση κατηγορούν για… δημιουργική ασάφεια. Στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες το γαλάζιο επιχείρημα είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων (ενεργειακό, ακρίβεια κ.α.) απαιτείται σταθερότητα και συγκεκριμένες προτάσεις. Και πάνω σε αυτό τη αφήγημα θα βασιστεί η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία. Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να είναι συμπαγές το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Το ευχάριστο για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι το ΠΑΟΣΚ παρουσιάζει μία στασιμότητα στις δημοσκοπήσεις, έχει χαθεί η δυναμική του πρώτου διαστήματος από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και όπως εκτιμούν στο Μαξίμου η πόλωση κάνει τη δουλειά της.

Πέραν της πίεσης που θα ασκηθεί προς το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αντιμετωπίσει και το ζήτημα να εγκαταλείπουν το «πράσινο καράβι» πολλά εκσυγχρονιστικά στελέχη. Ήδη το Μαξίμου έχει ανοίξει τις αγκάλες του και είναι έτοιμο να υποδεχθεί πολλά εκσυγχρονιστικά στελέχη, που έγιναν γνωστά μετά την άνοδο του Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Ροκόφυλλου, κόρης ενός ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ του αείμνηστου Χρήστου, που θεωρείτο από τα πρωτοπαλίκαρα του Σημίτη, έχει την δική της σημειολογία  Παράλληλα το Μαξίμου διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας και με τον Γιάννη Μανιάτη, αλλά και με τον Γιώργο Φλωρίδη, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια με τη Ν.Δ.

Η Χριστοφιλοπούλου

Ήδη η πίεση προς το Νίκο Ανδρουλάκη έχει ενταθεί, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να τοποθετηθεί επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων η Εύη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία είχε άριστη συνεργασία την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Για να τοποθετηθεί η πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη Αρχή θα πρέπει να την ψηφίσει και το κόμμα της. Προς ώρας επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η ψήφος του ΠΑΣΟΚ θα είναι αρνητική. Εδώ να σημειώσουμε κι ένα μικρό παρασκήνιο. Μετά την εκλογή Ανδρουλάκη η κ. Χριστοφιλοπούλου είχε εκφράσει την επιθυμία να είναι εκ νέου υποψήφια στην Ανατολική Αττική, όμως όταν έμαθε ότι στην ίδια περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο πρώην γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει την υποστήριξη και των «Γεννηματικών» και των «Παπανδρεϊκών» έκανε πίσω αντιλαμβανόμενη ότι δεν έχει καμία τύχη.

Τώρα επανήλθε στην επικαιρότητα, καθώς η ίδια έχει αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως προς ώρας έχει να αντιμετωπίσει την άρνηση του κ. Ανδρουλάκη. Πάντως στο Μαξίμου έχουν έτοιμη την απάντηση τους ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ. Εάν αποδεχθεί η κυβερνητική προπαγάνδα θα κινηθεί με δημοσιεύματα ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι από τη στιγμή που και το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται τους διορισμούς στελεχών του αποδέχεται το ρόλο του μικρού κόμματος. Εάν τώρα το ΠΑΣΟΚ εμμείνει στην άρνηση του για την Χριστοφιλοπούλου θα ξεκινήσει μία νέα κίνηση διεμβολισμού με αλλεπάλληλες μεταγραφές «πράσινων» εκσυγχρονιστικών στελεχών.

Ανάλογα μηνύματα θα σταλούν και στην προεκλογική περίοδο και δεν είναι τυχαίο πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι εκπρόσωπος τύπου ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από την κομματική βάση αλλά είναι από τις πλέον δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης και ο οποίος έλκει την πολιτική και ιδεολογική του καταγωγή από τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα