Στο συρτάρι έτοιμα νέα μέτρα στήριξης

Μήνα με τον μήνα θα κινείται το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο αναμένοντας και τις εξελίξεις με τον εισαγόμενο πληθωρισμό

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρωτοχρονιά, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει την ημερομηνία που έχει σταμπάρει για να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την ίδια τακτική ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους την Πρωτοχρονιά το πρωί μετά την καθιερωμένη δοξολογία, αλλά και σε πηγαδάκια που είχε με τους υπουργούς του στο περιθώριο των ευχών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά και ο Κώστας Τασούλας, με τον οποίον ο πρωθυπουργός ήπιε καφέ σε γνωστό στέκι της πλατείας Κολωνακίου δεν έγινε σοφότερος σε ό,τι αφορά την ημερομηνία των εκλογών.

Για το μόνο που ανοίχθηκε ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες για ανταλλαγές ευχών με βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι στο ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη για να λάβει και πρόσθετα μέτρα στήριξης. «Ακόμη και εάν αυτά πρέπει να λαμβάνονται κάθε μήνα», έλεγε χαρακτηριστικά προ ολίγων 24ωρων βουλευτής με συχνές παρουσίες στις τηλεοπτικές εκπομπές, μεταφέροντας λόγια του πρωθυπουργού.

Όντως το υπουργείο Οικονομικών έχει σχεδιάσει ένα μπούσουλα δράσεων, ώστε «να ενισχύεται το μέσο και χαμηλό εισόδημα έναντι του εισαγόμενου πληθωρισμού», όπως συνηθίζει να λέει σε όλες τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ταυτόχρονα η εντολή του Μαξίμου προς βουλευτές και πολιτευτές είναι να επικοινωνούν αυτό το σχέδιο δράσεων υποστηρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι αυτό το «μέρισμα στην ελληνική κοινωνία».  Μάλιστα εάν δεν πάει κάτι πολύ άσχημα στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτές οι στηρίξεις που είναι προγραμματισμένες μήνα με τον μήνα θα πείσουν και τους άπιστους Θωμάδες, ότι έχει ξεκάθαρο σχέδιο για να παραμείνει όρθια η κοινωνία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς-για ανταλλαγή ευχών- τόνιζε με έμφαση την ανάγκη συνέχισης του κυβερνητικού έργου, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο διακύβευμα είναι εξόχως σημαντικό για τη Νέα Δημοκρατία που θέλει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι η κυβέρνηση εργάζεται μέχρι την παραμονή των εκλογών. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του αποτύπωσε ουσιαστικά τον προεκλογικό καμβά της Ν.Δ., μιλώντας για «καλύτερους μισθούς, αξιοπρεπή υγεία για όλους και προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά». Στην κυβέρνηση θέλουν συνολικά να καλλιεργούν την εικόνα ότι «αξιοποιείται με συνέπεια όλος ο πολιτικός χρόνος».

Σε ό,τι αφορά τις στηρίξεις της κοινωνίας είναι βέβαιο ότι το Μαξίμου, όσο κι αν ξορκίζει την προεκλογική παροχολογία, θα μετρά μήνα-μήνα τον αντίκτυπο των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή στην κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι και μόνο η ανακοίνωση του Μητσοτάκη για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον προσεχή Απρίλιο και όχι, όπως αναμενόταν, τον Μάιο άνοιξε εκ νέου τον δρόμο για ποικίλες ερμηνείες σε σχέση με τις πρωθυπουργικές σκέψεις για τον εκλογικό ορίζοντα. Αν σε κάτι συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι ότι η πορεία των επόμενων δύο μηνών, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, κοινώς το ερώτημα «πώς θα βγει ο χειμώνας», θα επηρεάσει τις αποφάσεις, μαζί με τον παράγοντα Τουρκία και το δικό της εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Τα περιθώρια

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα αναζητεί συνεχώς δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παροχές πριν από τις εκλογές, καλλιεργώντας μια σχετική θετική εικόνα προς τους πολίτες, με ενδεικτικές τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ότι «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να επιστραφεί στην κοινωνία».

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται η οικονομία με προβολή των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων καθώς και η κοινωνική πολιτική. «Δεσμεύομαι μόνο για εκείνα που είμαι σίγουρος ότι μπορώ να υλοποιήσω. Κι έτσι πορεύομαι από την ώρα που μού εμπιστευτήκατε αυτή την τεράστια ευθύνη: να χτίζουμε μαζί σήμερα ένα αύριο που θα είναι καλύτερο από το χθες» είπε ο κ. Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του. Για αυτή την αναφορά του στο μέλλον και στο παρελθόν, συνεργάτες του υπογράμμιζαν τη σημασία που ο ίδιος αποδίδει στην προβολή «μετρήσιμου αποτελέσματος» της κυβερνητικής πολιτικής, σε αντιπαραβολή με τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Άλλο ένα αβέβαιο έτος

Και ναι μεν η ταμειακή ρευστότητα των 30 δισ. ευρώ, αλλά και η ανάπτυξη στο 6% επιτρέπει αισιοδοξία, εν τούτοις όλοι στο οικονομικό επιτελείο είναι μαζεμένοι, καθώς το 2023 θεωρείται άλλο ένα αβέβαιο οικονομικό έτος για τον πλανήτη. Η ελληνική οικονομική ατζέντα για το 2023 περιστρέφεται γύρω από 3+1 ζωτικής σημασίας επιδιώξεις, που είναι η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%, η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα και το κυριότερο για να προωθηθούν τα τρία προηγούμενα η πολιτική σταθερότητα.

Η ελληνική οικονομία δίνει, επίσης, ραντεβού με μεγάλες προκλήσεις. Ανάμεσα στα στοιχήματα – εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων, ευρωπαϊκής ύφεσης – είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η λήψη μόνο στοχευμένων μέτρων στήριξης και η μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.

Ο μήνας που ήδη διανύουμε φέρνει κατ’ αρχάς δύο κρίσιμους σταθμούς. Ξεκινά ο πρώτος γύρος αξιολογήσεων. Εκεί θα φανούν οι προθέσεις των οίκων ενόψει και των εκλογών της άνοιξης. Αναλόγως των μηνυμάτων τους θα κριθεί, στη συνέχεια, από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους αν θα επιχειρήσει την πρώτη έξοδό του στις αγορές.

Ο στόχος είναι το Δημόσιο να αντλήσει για το 2023 περί τα 7 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, το οικονομικό επιτελείο δίνει ραντεβού με την ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 3ου τριμήνου για το 2022. Ο πιο κρίσιμος μήνας για τα δημοσιονομικά του 2022 – και άρα για τον χώρο που θα φέρει νέες ελαφρύνσεις – είναι ο ερχόμενος Φεβρουάριος.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου και ειδικά τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα έχει κάνει ταμείο για τα έσοδα, ενώ τον Μάρτιο η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την ανάπτυξη του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει επίσημα στοιχεία για το αν τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει τις προβλέψεις και το έξτρα ποσό αν θα διοχετευθεί σε νέες παρεμβάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα