Στο συρτάρι ο ανασχηματισμός, στο τραπέζι οι εκλογές

Οι τελευταίες εξελίξεις με την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού αλλάζουν τα δεδομένα στον προγραμματισμό του Μαξίμου

Τι περιμένει ο Μητσοτάκης που αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο έχοντας πολλές θετικές ειδήσεις για να προκηρύξει εκλογές, με στόχο φυσικά την αυτοδυναμία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από το Μαξίμου, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαρρεύσει ότι οι εθνικές εκλογές το πιθανότερο είναι να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2023, ώστε εάν χρειαστούν (κάτι που είναι σίγουρο) κι επαναληπτικές, αυτές να γίνουν τον Απρίλιο, για να μη διαταραχθεί η τουριστική περίοδος, που αν μη τι άλλο αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Όμως στην πολιτική πολλές φορές οι μακροχρόνιοι υπολογισμοί μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Από ένα σφάλμα, από μία φυσική καταστροφή, από μία γκάφα υπουργού. Κάπως έτσι, μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη μετάθεση του Γιώργου Γεωργαντά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνουν πολλά. Κατ’ αρχάς, όσοι εκτιμούσαν ακόμη κι εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό, σε μία διορθωτική κίνηση για να προσδώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση και με ένα καθαρά εκλογικό σχήμα να πάει έως τις κάλπες, πρέπει να το ξεχάσουν. Η επιλογή του Γεωργαντά βάζει στο συρτάρι τα σενάρια για ανασχηματισμό.

Όμως επανήλθαν στο τραπέζι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Και όχι μόνο από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εδώ και ένα εξάμηνο περίπου βλέπει εκλογές σχεδόν κάθε μήνα. Πλέον και σε κυβερνητικά χείλη ακούγεται ολοένα και περισσότερο η φράση «πάμε για πρόωρες εκλογές». Κι έτσι άρχισαν να ακούγονται και πιθανές ημερομηνίες.

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ως μία πιθανή ημερομηνία τον Μάιο, λίγο μετά το Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα διεξαχθεί 6-8 Μαΐου και το οποίο άνετα μπορεί να μετατραπεί σε εκλογικό και να προσδώσει ακόμη περισσότερη ώθηση στο κυβερνών κόμμα.

Το δεύτερο σενάριο που ακούγεται είναι το φθινόπωρο, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Με αυτό το σενάριο συμφωνεί και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος σε άρθρο του ισχυρίζεται ότι είναι μία περίοδος που μπορεί να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένοντας αρκετά θετικά στοιχεία υπέρ του. Όπως το ότι η πανδημία θα έχει τιθασευτεί. Δεύτερον, ότι θα προερχόμαστε από ένα θαυμάσιο τουριστικά καλοκαίρι, όπου αναμένεται να εισέλθουν στα δημόσια ταμεία περί των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι προκρατήσεις κάνουν λόγο για μεγάλο ρεκόρ στις αφίξεις από το εξωτερικό. Επίσης, μέχρι τότε μπορεί να έχει κοπάσει και η ενεργειακή κρίση και να έχει αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που απειλεί την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί κύμα διαμαρτυριών.

Η οικονομία το όπλο

Αναμφίβολα το όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η οικονομία. Οι αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων, αλλά και τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση και για την πανδημία και για την οικονομική κρίση, σίγουρα προσφέρουν μία υπεροχή στον πρωθυπουργό, καθώς θα αντιπαραβάλει τους φόρους με τους οποίους φόρτωσε η κυβέρνηση Τσίπρα την κοινωνία. Ξεχωριστή θέση στο πλέγμα των μέτρων στήριξης έχει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων. Επίσης, η διαρκής μείωση της ανεργίας και τα επόμενα τρίμηνα του έτους αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς ξεκινούν και τα νέα προγράμματα για ανέργους και νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει και η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και η πορεία της ενεργειακής κρίσης. Και φυσικά οι δημοσκοπήσεις των επόμενων δύο μηνών, όπου θα φανεί προς τα πού πάει η κατάσταση με το ΚΙΝΑΛ, καθώς θα έχει παρέλθει ένα ικανό χρονικό διάστημα και θα έχει κοπάσει ο θόρυβος από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη. «Εάν το ΚΙΝΑΛ κινηθεί σε υψηλά ποσοστά, αποδεικνύοντας ότι πλέον υπάρχει και τρίτος πόλος στο πολιτικό τοπίο, τότε θα ληφθούν και οριστικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό», ισχυρίζονται βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Η αλήθεια είναι ότι από όλες τις πλευρές οικοδομείται ένα εκλογικό περιβάλλον. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ζητήσει επίσημα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον Δεκέμβριο, ενώ σε κάθε δήλωσή τους τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναφέρουν αυτό το αίτημα. Ταυτόχρονα κατηγορούν την κυβέρνηση ακόμη και για το τι καιρό θα κάνει, με προφανή στόχο την ακραία πόλωση για να διατηρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ένα από τα ατού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η καλή πορεία της οικονομίας, παρά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ναι μεν δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω, αλλά έχει στραμμένο το βλέμμα της και στο ΚΙΝΑΛ με προφανή στόχο να δημιουργήσει στεγανά για να αποφευχθούν οι διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Κάτι που φάνηκε και στη δημοσκόπηση της GPO, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πάρει κεφάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις προτιμήσεις των κεντρώων ψηφοφόρων. Πάντως, από το Μαξίμου θεωρούν ότι αυτό το προβάδισμα είναι ανατρέψιμο κι εξαρτάται από το πού θα κάτσει το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ. Εάν το ΚΙΝΑΛ είναι καθαρά τρίτο, έστω και με διευρυμένο ποσοστό, θεωρούν ότι οι κεντρώοι θα ψηφίσουν στο τέλος Ν.Δ., διότι επιθυμούν κυβερνησιμότητα. Μόνο εάν το ΚΙΝΑΛ έχει μειώσει την απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ και διεκδικεί τη δεύτερη θέση κινδυνεύει η Νέα Δημοκρατία να απολέσει ένα μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων που την επέλεξαν στις εκλογικές αναμετρήσεις τού 2019. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι για να επιτευχθεί το ποσοστό τού 38% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, η κυβέρνηση οφείλει «να απευθύνεται σε ένα ευρύ ακροατήριο, πέρα από διαχωριστικές γραμμές. Στους πολίτες, δηλαδή, που σχημάτισαν το ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα τον Ιούλιο του 2019». Αυτό προϋποθέτει τη δυνατότητα να απευθυνθούν ταυτόχρονα στο παραταξιακό κοινό και σε όσους στηρίζουν μια μεταρρυθμιστική πολιτική και προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Νέα μέτρα

Από το Μαξίμου τονίζεται πως «αντί η κυβέρνηση να αναλώνεται σε προσπάθεια για πολωτικό κλίμα, κινείται μεθοδικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας». Βάσει αυτού του σχεδίου ο Κώστας Σκρέκας την Τετάρτη ανακοίνωσε νέα στήριξη προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ όπως τονίζεται από πολλές πηγές «πάντα στο συρτάρι υπάρχουν κι εφεδρείες». Προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί η στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και τη συνεπακόλουθη αύξηση των τιμών σε μια σειρά αγαθών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα