Στο ΤΑΙΠΕΔ και με τη… βούλα το ΣΕΦ

Στο ΤΑΙΠΕΔ και με τη… βούλα πέρασαν δεκάδες αναξιοποίητα ακίνητα σε διάφορες περιοχές της χώρας μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Η σχετική λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τον Τουριστικό λιμένα Φαλήρου, το αεροδρόμιο Σέδες στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες ΞΕΝΙΑ, κάμπινγκ, αστικά ακίνητα, γεωτεμάχια κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το ΣΕΦ και όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης της Διυπουργικής, το ΤΑΙΠΕΔ απέκτησε το δικαίωμα παραχώρησης του Φαληρικού Σταδίου σε τρίτους, «μέσω σύμβασης, κάθε δικαιώματος, αποκλειστικής ή μη, χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης και γενικώς κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των υποδομών».

Αναφορικά με τα ΞΕΝΙΑ που μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης, αυτά είναι το Ξενία Βιτύνας, το Ξενία Δελφών, το Ξενία Αράχωβας και το Μοτέλ Ξενία του Καρτερού (Ηράκλειο Κρήτης).
Σημειώνεται, τέλος, ότι στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκε το δικαίωμα της επιφανείας στην έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας) του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά Αττικής, καθώς και του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας (Μαρίνα) Αγ. Κοσμά Αττικής, αλλά και του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Μάλιστα, μεταβιβάστηκε ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου των εν λόγω ακινήτων.

Ένας… άβακας για τον Αστέρα

Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί τα ονόματα των υποψηφίων που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας να μην έχουν ανακοινωθεί, σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα του Τύπου ο κατασκευαστικός όμιλος J&P ΑΒΑΞ του Δάκη Ιωάννου πλασάρεται δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ελληνοκύπριος μεγαλοκατασκευαστής θα έχει για σύμμαχό του στο πρότζεκτ απόκτησης του Αστέρα τον αμερικανικό ξενοδοχειακό κολοσσό Intercontinental και αν επαληθευτεί το σενάριο μόνο έκπληξη δεν θα είναι, καθώς ήδη η J&P ΑΒΑΞ ελέγχει την ιδιοκτήτρια εταιρεία του γνωστού αθηναϊκού ξενοδοχείου Intercontinental στη Λεωφόρο Συγγρού. Σημειώνεται δε ότι οι Αμερικανοί είχαν διεκδικήσει το management του Αστέρα όταν είχε γίνει ο σχετικός διαγωνισμός από την Εθνική Τράπεζα, αλλά τότε επικράτησε η επίσης αμερικανική Starwood.

Η… προϋπηρεσία του Δάκη Ιωάννου στις τουριστικές επενδύσεις δεν είναι μικρή. Επί παραδείγματι το ξενοδοχειακό portfolio της οικογένειας περιλαμβάνει 5 ξενοδοχεία-μπουτίκ (το Semiramis, το Twentyone και το Kefalari Suites στην Κηφισιά, το New Hotel στην Πλάκα και το Periscope στο Κολωνάκι), η δε συνέταιρός του στην J&P οικογένεια Παρασκευαΐδη έχει στην ιδιοκτησία της το Ledra Marriott.
Ως προς τους συνδιεκδηκητές, τέλος, του Αστέρα, εκτός από ξένους ομίλους όπως η τουρκική Dogus, η κινεζική Fosun International ή η ρωσική SICP, η J&P ΑΒΑΞ θα βρει απέναντί της και Έλληνες «αντιπάλους» όπως η Lamda Development (όμιλος Λάτση) και ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα