Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επεδίωξε να παρουσιαστεί ως εγγυητής κυβερνητικής σταθερότητας και το ΠΑΣΟΚ ως παράγοντα ομαλότητας

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι με αυτή την στρατηγική θα κινηθούν με ευελιξία ανάμεσα στους δύο και θα έχουν οφέλη που θα αποτυπωθούν στην κάλπη

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ από την διήμερη παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΔΕΘ. Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε πειστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος του μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στην ομιλία του, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επιδίωξε να ξεφύγει από την δύσκολη θέση στην πίεση που του ασκείται και από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές. Οπότε πέραν της επίθεσης και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ανδρουλάκης επεδίωξε να περάσει το μήνυμα, ότι θα είναι ο εγγυητής της σταθερότητας.

«Ζητώ ισχυρή εντολή από τη πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση, σταθερή οικονομία, σταθερή Δημοκρατία, με Πρωθυπουργό που θα τον σέβονται στην Ευρώπη και όχι να τον βλέπουν με μισό μάτι επειδή πάει με κάλπικα δημοψηφίσματα ή με υπόνοιες για υποκλοπές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, σε μια σαφή μομφή τόσο προς τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά αποφεύγοντας να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υποψήφιο πρωθυπουργό. Τουναντίον το υπονόησε.

Ο ίδιος επιχείρησε επίσης να προσπεράσει το θέμα των συνεργασιών, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε για σενάρια συνεργασιών». Και προσέθεσε: «Ας κρίνει πρώτα ο ελληνικός λαός τον καθένα. Με ευθύνη θα χειριστώ την εντολή που θα μου δώσει». Υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν φοβάται τις εκλογές και το δίλημμα είναι αν θα υπάρξει δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και τον αυταρχισμό».

Ο κ. Ανδρουλάκης κλήθηκε να εξηγήσει τη θέση του πώς δεν θα συμφωνήσει να γίνει Πρωθυπουργός ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε ο κ. Τσίπρας σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, έκανε σημαντικά βήματα πίσω. «Εφόσον ο λαός θα τους έχει αποδοκιμάσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να τους βάλει από το παράθυρο», διευκρινίζοντας ότι δεν είπε ποτέ ότι με δική του επιλογή θα γίνει αυτό. Υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταυτίζονται στην κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ «κι ας συνεργαστούν να συμφωνήσουν ποιος απ’ τους δύο θα γίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε και τους δύο ότι καλλιεργούν σενάρια ερήμην της κρίσης του λαού. Επίσης, επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για την αναφορά του περί πολιτικής τερατογέννησης λέγοντας ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως δείχνουν ορισμένοι».

Ευέλικτα μεταξύ των δύο

Ο στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να κινηθεί ευέλικτα μεταξύ των δύο ισχυρών, ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν οφέλη, από διαρροές, τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές. Από τη Νέα Δημοκρατία διεκδικεί το κεντρώο ακροατήριο, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ την επιστροφή των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως εάν καταφέρουν να αποσπάσουν ένα 5% από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα αλλάξουν οι συσχετισμοί. Διότι παίρνοντας αυτό το ποσοστό το ΠΑΣΟΚ και αφαιρώντας το από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απίθανο να δούμε το σενάριο να έχουμε αλλαγή στην κατάταξη των κομμάτων. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να περάσει στην 2η θέση, που ήταν εξ’ αρχής ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη και των συνεργατών του από την εποχή της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου το φθινόπωρο του 2021.

Μάλιστα στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η υπόθεση των υποκλοπών θα τους δώσει ώθηση. Ειδικά τώρα που ανοίγει η βεντάλια και φαίνεται ότι αυτή την τακτική ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κάποια «πράσινα στελέχη», από τις λεγόμενες παλαιές καραβάνες, δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις σχετικά με το ποιους «άκουγε» η ΕΥΠ την εποχή του Ρουμπάτη, όπου σύμφωνα με τον πρώην διοικητή ήταν εις γνώση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο θέμα των υποκλοπών το ΠΑΣΟΚ δεν περιμένει πολλά από την Εξεταστική Επιτροπή. Τουναντίον στο περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη εκτιμούν πως η έρευνα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική και εκεί ελπίζουν ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερα πράγματα. Επίσης ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις. Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο η κ. Σακελλαροπούλου , προς ώρας έχει αποφύγει την κακοτοπιά, να πάρει θέση στο ζήτημα των υποκλοπών.

Όμως ενδιαφέρον έχει και η σκληρή γραμμή που κράτησε στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Ανδρουλάκης και για την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι είναι χίμαιρα η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κι πώς η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της. Πρότεινε ως ελληνική στρατηγική τη διαμόρφωση ειδικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας και εμπάργκο όπλων από την Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στη Λευκωσία. Επίσης έστειλε σαφέστατο μήνυμα ότι ο Μπουρχάν Μπαράν, ο βουλευτής από την Ξάνθη, που έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα και μετά το πήρε πίσω δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. «Όσοι δεν σέβονται τη συνθήκη της Λωζάννης δεν έχουν θέση στα ψηφοδέλτια μας», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα, αρνούμενος να προσχωρήσει σε μεγαλύτερη ανάλυση.

Το άνοιγμα στους πρώην

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στο «πράσινο» διήμερο στη ΔΕΘ σημείωσαν την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τους τρεις πρώην προέδρους του κόμματος και τη σχέση που έχει αναπτύξει μαζί τους. «Είχαμε την τύχη να έχουμε σημαντικούς προέδρους στο ΠΑΣΟΚ», είπε αναφερόμενος στους κ.κ. Σημίτη, Βενιζέλο και Παπανδρέου. Δήλωσε ότι είναι σε τακτική επικοινωνία και με τους τρεις κι ότι στη νέα εποχή ενότητας του κόμματος, «όλοι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στον κοινό αγώνα». Είχε προηγηθεί ερώτημα σχετικά με την συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην «πρώτη γραμμή» στην υπόθεση των υποκλοπών.

Μάλιστα εκθείασε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. «Ο κ. Βενιζέλος έδειξε δημοκρατική συνέπεια, πάλεψε για τη χώρα και δεν υπάρχει σύγκριση με τον κ. Γεραπετρίτη που προσπαθεί να συγκαλύψει αυτή την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα