Στο τραπέζι και οι πρόωρες εκλογές

Τις πρώτες δημοσκοπήσεις με τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ τις περιμένουν και στο Μαξίμου για να προσαρμόσουν την τακτική τους

Μπορεί η ευρεία συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές τού ΚΙΝΑΛ να προκάλεσε αμηχανία στην Κουμουνδούρου, όμως και το Μαξίμου δεν ανέμενε αυτήν τη συμμετοχή. Τουναντίον, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, συζητώντας με δημοσιογράφους εκτιμούσαν ότι θα προσέλθουν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ περί τους 150.000-160.000 κι εάν επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, τότε ανέμεναν τη συμμετοχή να κινηθεί κοντά στις 200.000.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Δύο ήταν οι λόγοι για τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Ο ένας ήταν η πανδημία που σίγουρα επηρεάζει όλους τους πολίτες. Και ο δεύτερος ήταν ότι δεν μέτρησαν σωστά την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα. Και αυτό διότι ο πρώην πρωθυπουργός στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ έχει φανατικούς  φίλους, αλλά και ορκισμένους πολέμιους. Οπότε η συμμετοχή του στην κούρσα οδήγησε πολύ κόσμο στο να συμμετάσχει ο καθένας με τις δικές του επιδιώξεις. Οι φίλοι του για να τον ψηφίσουν ελπίζοντας σε επιστροφή του στην προεδρία, οι πολέμιοί του για να τον μαυρίσουν.

Η προσέλευση των 270.000 ψηφοφόρων αντιμετωπίστηκε επισήμως από την κυβέρνηση ως ένα πολιτικό γεγονός και μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως ήταν ένα πολιτικό γεγονός, μία μεγάλη γιορτή από ένα δημοκρατικό κόμμα. Όμως στο Μαξίμου επανήλθε στο τραπέζι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αναμένουν τον νέο κύκλο δημοσκοπήσεων, αν και αυτό που θα τους κάνει για να δουν πού πηγαίνει το πράγμα θα φανεί μετά την εορταστική περίοδο.

Την προηγούμενη περίοδο το ΚΙΝΑΛ παρουσίασε μία αύξηση των ποσοστών του, ξεπέρασε το 10%, αλλά οι δημοσκόποι είναι επιφυλακτικοί. Και όπως υποστηρίζουν, «ακόμη υπάρχει το κλίμα συγκίνησης για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά». Εξάλλου, ήταν όπως και να το κάνουμε παράδοξο ένα κόμμα ακέφαλο να ανεβαίνει σε ποσοστά. Αλλά και αυτός ο κύκλος δημοσκοπήσεων θα είναι ιδιαίτερος, καθώς ακόμη δεν έχει καθίσει η σκόνη από τις εσωκομματικές εκλογές. Τουναντίον, μετά την εορταστική περίοδο θα έχει εγκατασταθεί στον προεδρικό θώκο ο νέος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, θα έχει προχωρήσει σε αλλαγές στο κόμμα και θα αρχίσει να φαίνεται ποια θα είναι η περπατησιά του.

Τότε, λοιπόν, μετά τις εορτές θα επανέλθει μετ’ επιτάσεως –εάν επανέλθει– το ζήτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εξάλλου, ποτέ δεν έχει φύγει από το τραπέζι, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες εκλογές γύρω στο Πάσχα. Τότε οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα έχει ομαλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ με την πίεση προς τους ανεμβολίαστους θα έχει αυξηθεί ο εμβολιασμός, οπότε μπορεί να έχει τιθασευτεί το τέρας του κορωνοϊού.

Τα δύο Συνέδρια

Επίσης θα έχουν ολοκληρωθεί και τα Συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, τα οποία ειδικά στα κεντροαριστερά κόμματα μάλλον ανοίγουν πληγές, παρά κλείνουν. Και με βάση την ιστορία που υπάρχει σε κόμματα της κεντροαριστεράς, ποτέ ένα συνέδριο –που αποτελεί την πιο σημαντική εσωκομματική διαδικασία– δεν λύνει τον «Γόρδιο Δεσμό». Ο χαμένος αρχίζει να ψάχνεται και ο νικητής ξεχνάει την ενότητα μόλις πέσει η αυλαία. Αυτό εκτιμούν ότι θα συμβεί και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος Φεβρουαρίου. Έχοντας την πίεση και από το ΚΙΝΑΛ, στο Μαξίμου εκτιμούν πως στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «θα φάνε τα μουστάκια τους». Και αυτό διότι η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά στροφή προς τα αριστερά και ιδεολογική καθαρότητα, ενώ οι ΠΑΣΟΚοφερμένοι της Προοδευτικής Συμμαχίας επιδιώκουν να ανάψει το κόμμα φλας προς το κέντρο.

Οπότε επανέρχεται με ένταση το σενάριο για πρόωρες εκλογές γύρω στο Πάσχα και τις επαναληπτικές ένα μήνα αργότερα, ώστε να μην επηρεαστεί και η τουριστική σεζόν.

Στο Μαξίμου περιμένουν την εκλογή νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ για να προσαρμόσουν τηντ ακτική τους

Επίσης με τις πρόωρες εκλογές στο Μαξίμου θεωρούν ότι θα φτιάξουν κι ένα τείχος που θα αναχαιτίσει την όποια προσπάθεια του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ να επιδιώξει τον επαναπατρισμό και ψηφοφόρων που μετακόμισαν στη Νέα Δημοκρατία κατά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, είτε ο Γιώργος Παπανδρέου πρωτίστως θα κοιτάξουν πρώτα στη μεγάλη δεξαμενή που είναι στην πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία προς τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ απέφυγαν οποιαδήποτε εμπλοκή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ωστόσο, δεν πρόκειται να πάρουν καμία επίσημη θέση για τις διαδικασίες ενός άλλου κόμματος και το μόνο που σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές ήταν η συμμετοχή. «Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες αποτελεί θετικό γεγονός», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως είτε εκλεγεί πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου, είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, η πίεση που θα ασκηθεί θα είναι προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα θα θελήσουν να διεκδικήσουν τον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ποιον θέλουν

Στο ερώτημα ποιον θα επιθυμούσε η κυβέρνηση για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ απάντηση δεν υπάρχει, καθώς στο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να πάρουν θέση μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο ΚΙΝΑΛ.
Ωστόσο, κοινοβουλευτικά στελέχη υποστηρίζουν πως οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου είναι γνωστές, όπως και τα όσα έγιναν επί πρωθυπουργίας του, σε αντίθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη που είναι ένα νέο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής αφήσει κάποιο σαφές πολιτικό αποτύπωμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.
Ο μόνος που σχολίασε ανοικτά τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, αλλά από τη δική του οπτική γωνία ήταν ο Άκης Σκέρτσος. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως «αυτό που προκύπτει από τη διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ, είναι πολύ θετικό, γιατί κάνει καλύτερη τη δημοκρατία μας, κάνει καλύτερα τα κόμματα, κάνει καλύτερη την αντιπολίτευση. Έχουμε ανάγκη από καλύτερη, ποιοτικότερη αντιπολίτευση, γιατί αυτό κάνει καλύτερη και την κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι αυτό το αίτημα της ανανέωσης έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροδεξιάς, η προσωπικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ατζέντα διακυβέρνησης πίσω και κάτω από την οποία έχει συνταχθεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο από πολλούς πολιτικούς χώρους. Δεν έχει όμως ικανοποιηθεί ως σήμερα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Εκεί δηλαδή αντί για ανανέωση, έχουμε δει μέχρι πρότινος αναπαλαίωση. Αυτό αφορά πρωτίστως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έχει αγκαλιάσει ανοιχτές διαδικασίες εκλογής από τη βάση, δεν έχει κάνει Συνέδριο μετά την ήττα που υπέστη το 2019, δεν έχει καταφέρει να κάνει ένα πέρασμα στη σοσιαλδημοκρατία».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα