Στόχος η Παγκρήτια (με χτύπημα στον Σάλλα)

Η είδηση της δέσμευσης των μετοχών του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα μέσω διαρροής(…), όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε  μερίδα ΜΜΕ στα οικονομικά και δικαστικά ρεπορτάζ.

Άμεση ήταν η τοποθέτηση του τραπεζίτη, το περιεχόμενο της οποίας είχε όχι μόνο αιχμές για παρατυπίες, αλλά και ευθεία καταγγελία για ανεξήγητες «συνδέσεις» των μετοχών της LYKTOS με δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς σε επιχειρηματικό Όμιλο.

Παραθέτουμε αυτούσια την τοποθέτηση του Μιχάλη Σάλλα:

«Δεν θεωρώ τυχαίο ούτε το χρόνο ούτε τα κίνητρα των χθεσινών διαρροών προς τον Τύπο, συγκεκριμένης Δημόσιας Αρχής.

»Η δέσμευση για την οποία κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα, πέραν του ότι ανάγεται σε παρελθόντα χρόνο και έχει ήδη προσβληθεί ενώπιον των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών, δεν αφορά εμένα προσωπικά, αφού δεν είμαι μεριδιούχος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Αφορά στην πολυμετοχική LYKTOS PARTICIPATIONS, εταιρία αποκλειστικού σκοπού, στην οποία συμμετέχω ως μέτοχος.

»Η εταιρία ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε υπόθεση σχετική με την Τράπεζα Πειραιώς και ο σκοπός που δημιουργήθηκε ήταν η συμμετοχή και η ανάπτυξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

»Η δέσμευση των μεριδίων από την Αρχή συνδέθηκε ανεξήγητα με δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς σε επιχειρηματικό όμιλο, το οποίο από μηνών έχει εξοφληθεί ολοσχερώς, και ουδόλως αφορά τη LYKTOS PARTICIPATIONS.

»Από την πρώτη στιγμή που εκδήλωσα ενδιαφέρον για τη συμμετοχή μου στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα δέχομαι επιθέσεις τις οποίες αντιμετωπίζω με κάθε νόμιμο μέσο.

»Σε όλη αυτή τη συγκυρία δεν θα πρέπει να παραβλέπεται, ότι σημαντική βλάβη υφίσταται παράλληλα και ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών.

»Έχω ήδη επιδιώξει με τις κατάλληλες δικαστικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου και θα συνεχίσω να το πράττω, την αποκατάσταση της φήμης, του ονόματος και της περιουσιακής μου ζημίας.

»Ανεξάρτητα από τα εμπόδια που παρουσιάζονται, συνεχίζω κανονικά τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες».

Μια προσεκτική ανάλυση των παραπάνω δηλώσεων δίνει την ευκαιρία να εξαχθούν απλά λογικά συμπεράσματα. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

1] Ο χρόνος και τα κίνητρα των διαρροών προς τον Τύπο αποδίδονται σε συγκεκριμένη Αρχή.

Μπορεί η διαρροή να «εξήλθε» από την Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όπου προΐσταται η εισαγγελέας κα Άννα Ζαΐρη. Πλην όμως, αφορμή της διαρροής ήταν οι συχνές επισκέψεις υψηλόβαθμου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος, που ως γνωστόν διοικείται από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Σαφώς λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα ότι η προαναφερόμενη δέσμευση των εταιρικών μεριδίων έγινε με εντολή του.

 

2] Η δέσμευση δεν αφορά τον Μιχάλη Σάλλα, αλλά την εταιρεία LYKTOS, στην οποία ο τραπεζίτης είναι μέτοχος. Το ερώτημα είναι αν έστω και για ανυπόστατους λόγους ένας μέτοχος μιας εταιρείας ερευνάται, δεσμεύονται και τα εταιρικά μερίδια των άλλων μετόχων; Δηλαδή, με λίγα λόγια, με τη δέσμευση μετοχών οι οποίες προ μικρού χρονικού διαστήματος με έγκριση της ΤτΕ τοποθετήθηκαν σε μια συνεταιριστική τράπεζα, περιορίζεται ή όχι η επιχειρηματική δραστηριότητα της τράπεζας; Και αν η έρευνα αποβεί άκαρπη, η επιχειρηματική βλάβη στη δραστηριότητα της τράπεζας πώς επανορθώνεται;

3] Η LYKTOS και βεβαίως η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα πώς συνδέονται με δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς σε επιχειρηματικό όμιλο, το οποίο μάλιστα –σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Σάλλα– έχει εξοφληθεί ολοσχερώς;

Όπως γίνεται αντιληπτό, το γνωστό μένος επί σειρά ετών του Γιάννη Στουρνάρα στο πρόσωπο του Μιχάλη Σάλλα δεν λέει να καταλαγιάσει. Πλήθος εκθέσεων της ΤτΕ για τα πεπραγμένα του τραπεζίτη στην Τράπεζα Πειραιώς πέφτουν στο κενό, αφού οι εισαγγελικές έρευνες φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε καμία υπόθεση από τις «καταγγελλόμενες» υπάρχει ζημία της τράπεζας. Και εδώ γεννάται εύλογα το εξής ερώτημα: Μήπως με διαρροές, όπως η τελευταία, επιχειρείται να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κακόβουλη προσπάθεια εμπλοκής της συζύγου του κ. Στουρνάρα από την κυβέρνηση σε υπό έρευνα υποθέσεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis;

Εκτός κι εάν η εκδηλωθείσα προ ετών προτίμηση του Μιχάλη Σάλλα για την επιλογή του κ. Γιώργου Προβόπουλου στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ενόχλησε τον διάδοχό του, κ. Γιάννη Στουρνάρα, μια ενόχληση που προφανώς έχει διαχρονικό χαρακτήρα…

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται και στη δήλωση του Μιχάλη Σάλλα, έχουν γίνει όλες εκείνες οι δικαστικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου για τις παραπάνω διαρροές που ως στόχο είχαν τον τραπεζίτη αλλά και τις δραστηριότητες της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας. Και όπως διαφαίνεται, ο έμπειρος τραπεζίτης, που πριν από δεκαετίες ανέλαβε μια χρεωκοπημένη  τράπεζα και την ανέβασε στην κορυφή των τραπεζικών δεδομένων, δεν έχει σκοπό όταν δέχεται χτυπήματα αυτής της μορφής να γυρίσει και το άλλο μάγουλο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα