Στόχος το «θυμικό» των πράσινων ψηφοφόρων

Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν επιλέξει να διατηρηθούν έξω από την τοξική πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων και θα χρησιμοποιήσουν κατά κόρον στην προεκλογική περίοδο την ατάκα «πόσο λείπει το ΠΑΣΟΚ»

Μία φράση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγων 24ωρων στον ΑΝΤ1 έκρυβε όλο το ζουμί για τον τρόπο που θα πολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ στον προεκλογικό αγώνα με στόχο τον επαναπατρισμό των παλιών του ψηφοφόρων του, αλλά και την προσέλκυση νέων.  Ο εκ των αντιπροέδρων της Βουλής και από τους καθημερινούς συνομιλητές του Νίκου Ανδρουλάκη υπογράμμισε με έμφαση το «πόσο λείπει το ΠΑΣΟΚ».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μία φράση που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί πολύ από τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κατά την προεκλογική περίοδο σε μία προσπάθεια να χτυπήσει στο θυμικό των πρώην «πράσινων» ψηφοφόρων. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα με τρεις πρωθυπουργούς για περισσότερα 20 χρόνια. Και βέβαια σε αυτά τα 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη είχαν και πολλές καλές αποφάσεις για τον λαό, τις οποίες και θέλει να υπενθυμίσει το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, όπου έσκασε στα χέρια του η βόμβα της χρεοκοπίας, είχε σημαντική παρέμβαση σε πράγματα που άλλαξαν τη ζωή μας. Όπως η έναρξη της του προγράμματος ψηφιοποίησης του κράτους που απογειώθηκε από το 2020.

Όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να τα αντιπαραβάλει έναντι του τοξικού πολωτικού κλίματος που επιδιώκουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και στην Χαριλάου Τρικούπη πέρα από το πρόγραμμα και τις προτάσεις εκτιμούν πως «το σκληρό ροκ κουράζει τους πολίτες», ειδικά αυτή την εποχή, όπου ένθεν κακείθεν ακούγονται χοντράδες. Τουναντίον η τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ είναι αυστηρή κριτική, αλλά δίχως ύβρεις. Και στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως αυτή η τακτική θα αποδώσει καρπούς στο τέλος, παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις παρατηρείται στασιμότητα και… πτήσεις πέριξ του 12% που σε κάνουν ρυθμιστή, αλλά όχι τρίτο πόλο, όπως ήταν ο στόχος της νέας ηγεσίας του Κινήματος.

Τώρα παίζοντας με την ατάκα «πόσο μας λείπει το ΠΑΣΟΚ» ελπίζουν ότι προκαλέσουν συγκίνηση για τα παλιά, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος των συγκρίσεων του χθες με το σήμερα. Κι αυτό σίγουρα είναι εις βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, διότι κακά τα ψέματα δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, όπου για τα πεπραγμένα αυτών των δύο χρησιμοποιείται η ατάκα «πόσο λείπει το ΠΑΣΟΚ».

Πρόγραμμα και ψηφοδέλτια

Πέρα από τις διάφορες ενέργειες της Χαριλάου Τρικούπη, όπως η προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρωθεί το απόρρητο σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνεδέσεις εκ μέρους της ΕΥΠ, το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει πυκνώσει τις επαφές του με εκπροσώπους διαφόρων φορέων, ενώ είναι συνεχείς οι ανακοινώσεις εκ μέρους όλων των βουλευτών του Κινήματος στα καίρια θέματα της επικαιρότητας, όπως η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που αποτελούν τον βραχνά για την κοινωνία.

Τώρα όλοι αναμένουν να διεξαχθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, προκειμένου να εισέλθει το κόμμα στην τελική προεκλογική ευθεία. Κι όπως λένε χαρακτηριστικά «εκεί ο πρόεδρος θα δώσει το εναρκτήριο προεκλογικό λάκτισμα».

Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος για την επόμενη τετραετία και θα ζητήσουν την έγκρισή του από το Σώμα.

Στον οργανωτικό τομέα, η λεγόμενη «αυτοοργάνωση» του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η ανανέωση του κόμματος από τη βάση προς την κορυφή και η λειτουργική διασύνδεση των 270.000 που ψήφισαν για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πριν από περίπου ένα χρόνο, είχε μάλλον φτωχά αποτελέσματα. Ουσιαστικά η έννοια της αυτοοργάνωσης παραμερίστηκε -αν δεν εξαφανίστηκε τελείως- και τη θέση της πήρε η προσεκτική αναζήτηση υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της επανασυσπείρωσης των 270.000 κι όσων άλλων μπορούν να προσελκυστούν από τον πολιτικό και προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, αυτό επισήμανε: «Δεν θέλουμε να μας βλέπουν οι πολίτες ως μία απλή δύναμη αντιπολίτευσης και τυφλής διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε ως τέτοιο και δεν θα γίνει ποτέ τέτοιο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει δύναμη μεταρρυθμιστικής ευθύνης, που γνωρίζει και θέλει να αλλάξει ξανά τη χώρα και το μοντέλο της διακυβέρνησής της».

Η Επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον έμπειρο Βαγγέλη Αργύρη έχει κάνει σημαντική και αθόρυβη δουλειά, πάνω στην κεντρική πολιτική γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη. Η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια ήταν πάνω από τετραπλάσιες από τον συνολικό αριθμό των υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα, ενώ και η ποιότητα των υποψηφιοτήτων κάνει τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης του κόμματος.

Με θεσμικό τρόπο

Σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τη λειτουργία της ΕΥΠ, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι αυτό «συνιστά μία δικαίωση της επιλογής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να κινηθούμε απολύτως θεσμικά, στο προσκήνιο και με επίκληση των δημοκρατικών θεσμών. Η πλειοψηφία της ΝΔ και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είναι εκείνοι που, ενώ μας έλεγαν από τις 8 Αυγούστου ότι θα ρίξουν άπλετο φως στην υπόθεση, επέμεναν να κλείνουν τον διακόπτη, όχι επειδή φοβούνται την τιμή του ρεύματος, αλλά κάτι πολύ πιο σκοτεινό: επικαλούμενοι ένα απόρρητο το οποίο δεν υπάρχει και παρεμποδίζοντας την εξέταση των κρίσιμων μαρτύρων».

Ο Δημήτρης Μάντζος επέστησε την προσοχή όλων στην «ντρίμπλα της κυβέρνησης ως προς την ενημέρωση του παρακολουθούμενου από την ΑΔΑΕ, διότι αυτή θα μπορεί να γίνεται τρία χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν συμπεριλάβει τον κ. Ανδρουλάκη η νέα διάταξη, θα μάθει την αλήθεια το 2024. Παρά τις καλές προθέσεις που θεωρητικά η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζει ότι έχει, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, αναδεικνύοντας την πολιτική υποκρισία της. Αντί να αποκαλύψει, συγκαλύπτει και με το σχέδιο νόμου το οποίο έχει κατεβάσει».

Ερωτηθείς για το αν το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Δημήτρης Μάντζος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα αξιολογήσει και θα τοποθετηθεί με την ψήφο και τον πολιτικό του λόγο: «Έχουμε μπει σε έναν λαβύρινθο. Κρατούμε όμως σφιχτά στο χέρι μας το μίτο της Αριάδνης, δεν θα χαθούμε, και στο τέλος θα βρούμε τον Μινώταυρο και θα τον σκοτώσουμε».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα