Στόλτενμπεργκ: «Η Ελλάδα θα διαθέσει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα υπογράψουν την Τρίτη το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία, προκειμένου να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται υπό ρωσικό αποκλεισμό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε επίσης πως η Σουηδία και η Φινλανδία θα υπογράψουν την Τρίτη το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ για να ενταχθούν επίσημα στη συμμαχία.

Η διαδικασία ορίζει πως το πρωτόκολλο ένταξης πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί και από τα 30 κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως τα βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου, η οποία και ολοκληρώθηκε ήταν η Ρωσία, η οποία θεωρείται ως η πιο σημαντική απειλή για την ασφάλεια των χωρών του ΝΑΤΟ, η Κίνα και οι νέες προκλήσεις της για την ασφάλεια, η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της Συμμαχίας με πάνω από 300.000 στρατιωτικές δυνάμεις, η διατήρηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία αλλά και η διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στη συνέχεια ανέφερε πως «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές, ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα».

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα