Στο… αέρα η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Ο πρώτος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε, με τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν από την Ελλάδα χωρίς να έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου, με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αν και δεν αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή πριν τις αρχές Νοεμβρίου. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν πως υπήρξε σύγχυση σχετικά με τις απαιτήσεις που φέρονται να εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά την πρωινή συνάντησή τους με το οικονομικό επιτελείο. Η τρόικα, φέρεται να έβαλε στο τραπέζι και τα δάνεια των ιδιωτών, ζητώντας μία ρύθμιση – πακέτο.

Αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επισημαίνουν ότι στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να «κουμπώνει» και το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών. Το ίδιο πρόσωπο, σημείωσε ακόμα πως βάσει των νέων απαιτήσεων θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια και οι παράγοντες που θα ληφθούν υπ’ όψιν για μια ρύθμιση – πακέτο.

Αμεση ήταν η αντίδραση από το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς κύκλοι του Νίκου Δένδια δήλωσαν άγνοια για τη συγκεκριμένη διαρροή, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. «Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η διαρροή», υπογράμμιζαν, διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει αρχικώς την ολοκλήρωση του σχεδίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και σε δεύτερο χρόνο το σχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα.

Ξεκαθάρισαν, πάντως, ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί».

Διαβάστε επίσης