Στον αέρα το πρωτάθλημα στην Γαλλία αποχώρησε ο τηλεοπτικός πάροχος

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας είναι οι περισσότερες γαλλικές ομάδες και το πρωτάθλημα απειλείται καθώς αποχώρησε  ο τηλεοπτικός πάροχος της Ligue1.

Το πρόβλημα με την Mediapro υπάρχει εδώ και μήνες, λόγω του κορωνοϊού, αρχικά ζητώντας αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο των 780 εκ. ευρώ που είχε υπογράψει με την Ligue 1, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Η συνέχεια μεταφέρθηκε στα δικαστήρια, με τον τηλεοπτικό κολοσσό που είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Γαλλίας να μην πληρώνει την δόση Οκτωβρίου.

Έτσι όπως ανακοινώθηκε οι δύο πλευρές έφτασαν σε μία οριστική συμφωνία για την διακοπή της συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το… παράθυρο για νέο συμβόλαιο τα επόμενα χρόνια.

Η Mediapro είχε το 80% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Ligue 1 και Ligue 2, με τις ομάδες να έχουν πλέον μία τεράστια απώλεια εσόδων που πρέπει να καλύψουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση υπάρχει «απώλεια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το γαλλικό ποδόσφαιρο», μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της εταιρείας, που εποπτεύει τους λογαριασμούς των συλλόγων.

Τα αναμενόμενα έσοδα είναι κατά 548 εκατομμύρια χαμηλότερα (759,1 εκατομμύρια ευρώ, αντί 1,307 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε σύγκριση με αυτά που περίμεναν οι σύλλογοι για το οικονομικό έτος 2020/21, με απώλειες ήδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και την απουσία φιλάθλων από τις εξέδρες.

Εκτός από τις άμεσες συνέπειες της πανδημίας, η επιδείνωση της κατάστασης προέρχεται από το χάος που επικρατεί με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ligue 1, μετά την πτώχευση της Mediapro.

«Δεν είναι ζήτημα να ζητήσουμε από το κράτος να αποζημιώσει την απώλεια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή την πτώχευση της Mediapro. Ωστόσο, είναι σημαντικό το κράτος να συμμετάσχει στη βοήθεια επαγγελματικών συλλόγων και των μετόχων τους, για να ξεπεράσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δημιουργούνται από την κρίση COVID-19. Διακυβεύεται η επιβίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, και πάνω απ ‘όλα μια πολιτιστική και οικονομική κληρονομιά που σήμερα δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνει καπνός», αναφέρει η ανακοίνωση της γαλλικής λίγκας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα