Στον αφρό συντάξεις και δάνεια κομμάτων (για να γυρίσει η παρτίδα)

Μέχρι τέλους θα παλέψει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την πολιτική της επιβίωση (ή τις δυνατόν μικρότερες απώλειες). Με όπλα τις συντάξεις και τη σκανδαλολογία επιχειρεί να γυρίσει το παιχνίδι και να εκθέσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Λιγότερο όμως από ένας μήνας μένει για να φανεί αν ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έχει την παραμικρή ελπίδα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μάννα εξ ουρανού είναι για το Μαξίμου το άνοιγμα εκ νέου του φακέλου για τα δάνεια των κομμάτων. Ιδιαιτέρως από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλείται για εξηγήσεις μιας και τα δάνειά του δεν θεωρούνται… επισφαλή. Αν και ιδιαίτερο

ενδιαφέρον θα είχε η υπογραφή εκείνου που εξαίρεσε το κυβερνών κόμμα (είναι άραγε η κα Ξένη Δημητρίου που έδωσε εντολή η υπόθεση να βγει από το αρχείο;) σήμερα στην κυβέρνηση μπορούν να ευελπιστούν σε πολιτικά οφέλη. Ειδικά έναντι της Νέας Δημοκρατίας, μιας και το θέμα έρχεται σε μια ιδανική στιγμή, λίγες μέρες αφ’ ότου έγινε γνωστό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε πρωτόδικα σε προσφυγή που έκανε συστημική τράπεζα.

Ήδη στους διαδρόμους της Βουλής κυβερνητικά στελέχη σχεδόν μονολογώντας διερωτώνται πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει σε τάξη τη χώρα, όταν έχει χρεοκοπημένο κόμμα. Όσο, δε, αφορά το άλλοτε ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝ.ΑΛ., προς ώρας κρατούν χαμηλούς τόνους.

Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει: σε μια χρυσή συγκυρία(;) η υπόθεση που ήδη έχει εξεταστεί πίσω στο 2012 και μπήκε τότε στο αρχείο, επανέρχεται και ήδη έχουν κληθεί δεκάδες τραπεζικά στελέχη να καταθέσουν.

Οι κλήσεις απεστάλησαν από τον εισαγγελέα Γεώργιο Καλούδη, στον οποίο και θα δοθούν οι εξηγήσεις, και βασίστηκαν στο πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής, αλλά και σε πορισματική αναφορά που είχε κάνει στο παρελθόν ο ίδιος είχε εντοπίσει ευθύνες για τη χορήγηση των επίμαχων δανείων, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος σε δικό της πόρισμα είχε πει ότι όλα έγιναν καλώς.

 

Κερδίζει χρόνο…

Ακόμα και να μην προκύψουν ευθύνες, η κυβέρνηση θα έχει κερδίσει χρόνο εκμεταλλευομένη μια τυπική διαδικασία, ενώ εκτιμάται πως θα χρησιμοποιήσει στο έπακρο την υπόθεση για να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους –κυρίως επικοινωνιακά– ενόσω στο παρασκήνιο θα γίνεται αγώνας για να κερδηθεί το στοίχημα των συντάξεων.

Παρά βέβαια τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά, ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Euronews μετά την επεισοδιακή του εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο, ομολόγησε πως πρόκειται για ένα διαρθρωτικό μέτρο: «Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά. Άρα, λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ’ ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν», είπε χαρακτηριστικά.

Επί της ουσίας, η ελπίδα της κυβέρνησης έναντι των αντιστεκόμενων θεσμών είναι μια μικρή (εξάμηνη) αναβολή, ώστε το θέμα να επανεξεταστεί αργότερα και να μην κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία.

Οι αισιόδοξοι του Μαξίμου υποστηρίζουν πως η άρνηση των Θεσμών είναι προσωρινή και μέχρι να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού (τον Οκτώβριο), οπότε και τότε θα αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας και θα γίνει σαφές αν όντως η κυβέρνηση μπορεί να παρακάμψει αυτό το μέτρο.

Το κυβερνητικό αίτημα κυριάρχησε στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν πως ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αυτό μπορεί αφ’ ενός να ακυρώσει το μέτρο για τις συντάξεις και αφ’ ετέρου να επιτρέψει την υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα.

Το θέμα συζητήθηκε αποκλειστικά από τη δημοσιονομική σκοπιά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η μη εφαρμογή του μέτρου δεν θα επιφέρει απώλεια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και τους θεσμούς να μην ανοίγουν προς ώρας τα χαρτιά τους.

 

Τον Νοέμβριο οι αποφάσεις

Αποφάσεις θα ληφθούν, άλλωστε, στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Νοέμβριο. Για το ενδεχόμενο μη έγκρισης του ελληνικού αιτήματος, κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τον δημοσιονομικό χώρο, όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου («παρουσιάσαμε πίνακες», ανέφερε, «με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς τη μείωση των συντάξεων») δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός, ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος θα θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…» είπε εμφατικά.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, οι Κλάους Ρέγκλινγκ και Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων. Μάλιστα, ο πάντα πιο διαλλακτικός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν». Από την κυβέρνηση σπεύδουν να εξηγήσουν πως ο πρόεδρος δεν είπε τίποτε παραπάνω από τα αυτονόητα, θέτοντας ως προτεραιότητα τους στόχους που υπάρχουν στη συμφωνία, και όχι το πώς θα φτάσουμε εκεί.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα