Στον ανακριτή ξανά τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009

Νέος κύκλος ανακρίσεων για τις καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά, για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009,  προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο πρώτο μνημόνιο και να ληφθούν σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η  σχετική δικογραφία  δεν θα μπει -όπως είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας- στο αρχείο, καθώς το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση και την επιστρέφει σε ανακριτή.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρ. Γεωργίου, αλλά και άλλα δύο στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, που σύμφωνα με τις καταγγελίες του  πρώην μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, ευθύνονται  στην  «σκόπιμη  και εν μέσω πιέσεων, της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής,  με μη επιστημονικές μεθόδους διόγκωση του αναθεωρημένου ελλείμματος  του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, με στόχο να επιβληθούν στη χώρα περισσότερα και σκληρότερα δημοσιονομικά μέτρα».

Μάλιστα  η 5η ειδική ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη που είχε κλείσει την υπόθεση με τυπικές κλήσεις, διώχθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο μετά από καταγγελίες  της βασικής μάρτυρα κας Γεωργαντά για αντί δικονομικές ενέργειες.

Σχετική αναφορά είχε καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Ιωάννης Αδαμόπουλος, σύμφωνα με την οποία η ανακρίτρια ζήτησε από την Ζωή Γεωργαντά  να συναντηθούν εκτός γραφείου.

Αμέσως τότε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Κολιοκώστας διαβίβασε την αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και στον προϊστάμενο του συμβουλίου επιθεώρησης των δικαστηρίων για τα περαιτέρω.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Γεωργίου σε δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του.

«Τη συνείδησή μου δεν την βαραίνει τίποτε», είχε δηλώσει στην επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα του διατάσσει περαιτέρω κύρια ανάκριση καθώς κρίνει αναγκαίο :

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % πί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή

3. να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα