Στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μετανάστευσης, για την υπόθεση των 38 μεταναστών του Έβρου

Κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα στοιχεία - Σκοπός να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες

«Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή τρίτων. Όλα αυτά θα τα παρουσιάσω στη Δικαιοσύνη και από κει και πέρα το θέμα πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη», ανέφερε σήμερα προσερχόμενος στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Συγκεκριμένα, όπως είχε προαναγγείλει από χθες, ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε στις 12 το μεσημέρι τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, προκειμένου, όπως είπε, να του παραδώσει στοιχεία που καταδεικνύουν ανακολουθίες στην υπόθεση του Έβρου. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από οποιαδήποτε πρόσωπο που μπορεί να ενεπλάκη στην υπόθεση αυτή.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του έξω από τον Άρειο Πάγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Παρακολουθήσαμε όλοι το περιστατικό με τους 38 μετανάστες που ήταν εγκλωβισμένοι κατά δήλωση τους σε νησίδα σε τουρκικό έδαφος. Οι άνθρωποι αυτοί, όπως ξέρετε, στις 14 Αυγούστου βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Στις 15 Αυγούστου βρέθηκαν από την ελληνική αστυνομία και οδηγήθηκαν στο ΚΥΤ φυλακίου όπου υπέβαλλαν αίτημα ασύλου. Το αν δικαιούνται ή δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το κρίνει η υπηρεσία ασύλου. Από κει και πέρα αν έχουν τελεστεί αδικήματα ή από τους ίδιους αλλά κυρίως από τρίτους, είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί Δικαιοσύνη και γι’ αυτό ζήτησα σήμερα να συναντήσω τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να του παρουσιάσω ανακολουθίες που έχουν προκύψει από τη μέχρι στιγμής εξέταση της υπόθεσης. Το πιο σημαντικό, όπως το είχα πει στη Βουλή, είναι ότι η οικογένεια, η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους, απ’ ότι φαίνεται είχε δηλώσει ότι αποτελείται από τέσσερα παιδιά, τα οποία βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας».

Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης, αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «είχε δηλωθεί επίσης ότι υπήρχαν άνθρωποι στο γκρουπ με θέματα υγείας» και αυτό «δεν επιβεβαιώθηκε».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Μηταράκης μίλησε στη Βουλή για σοβαρές ανακολουθίες στην περίπτωση των 38 μεταναστών στον Έβρο αλλά και με την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας» η οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους έχασε τη ζωή τους σε μία από τις νησίδες.

Όπως είπε κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής όπου και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, η Ελλάδα, φυσικά και παρέχει δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στους 38, το οποίο εξετάζεται. Συνέχισε ωστόσο λέγοντας πως από την εξέταση της υπόθεσης μέχρι στιγμής και από τα στοιχεία που συλλέγονται προκύπτουν ανακολουθίες, τις οποίες και θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες.

Επίσης, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως αν και όλοι οι μετανάστες βρίσκονταν, όπως οι ίδιοι υποστήριζαν στην ίδια νησίδα, ελάχιστοι στις καταθέσεις τους αναφέρουν την ύπαρξη νεκρής 5χρονης. «Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε», είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα