Στον εισαγγελέα η σύμβαση της ΕΡΤ για το Μουντιάλ επί ΣΥΡΙΖΑ

Στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών μπαίνουν Τα δικαιώματα αθλητικών διοργανώσεων που αγοράστηκαν από την ΕΡΤ επί ΣΥΡΙΖΑ  καθώς πολλά καταγγέλλονται και ακούγονται για ποσά που δαπανήθηκαν για τα δικαιώματα τους.

Μάλιστα γίνεται λόγος και για δράση μεσαζόντων ή ανθρώπων που λειτουργούσαν προς ίδιο όφελος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση των δικαιωμάτων του προηγούμενου παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Του Mουντιάλ του 2018.

Στον διαγωνισμό που είχε γίνει τότε υπήρξαν δυο γύροι. Η ΕΡΤ στον πρώτο γύρο είχε καταθέσει προσφορά περίπου 7 εκατομμυρίων. Όπως ήταν φυσικό η FIFA ζήτησε επιπλέον προσφορές. Αυτό είναι σύνηθες σε μια προσπάθεια των διοργανωτών να πάρουν κάτι περισσότερο από την αρχική προσφορά.

Ωστόσο, προς έκπληξη ακόμη και των διοργανωτών, η ΕΡΤ στον δεύτερο γύρο πρόσφερε επιπλέον 43% (συνήθως δίνεται 4-7% περισσότερο) και έτσι η συνολική προσφορά έφτασε στα δέκα εκατομμύρια. Κι επειδή η διοργανώτρια αρχή εδρεύει στην Ελβετία το ποσόν αυτό επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 5%. Και τελικά η ΕΡΤ πλήρωσε 10.500.000 ευρώ.

Ποσό που αντικειμενικά κρίνεται τουλάχιστον ως υπερβολικό. Κι αυτό προκύπτει πέραν των άλλων και από το γεγονός ότι η ΕΡΤ είχε έσοδα κάτι λιγότερο από 6 εκατομμύρια καθαρά.

Μπήκε δηλαδή μέσα πάνω από 4,5 εκατομμύρια. Για να είναι πιο απλό, η ΕΡΤ ζημιώθηκε πάνω από 4,5 εκατομμύρια.

Οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις συμβάσεις και να διερευνήσουν γιατί, για ποιο λόγο και σε όφελος ποιων αποφασίστηκε να ανεβεί η ΕΡΤ 43% πάνω, σε ποσόν σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων στον δεύτερο γύρο της προσφοράς.

Και πως ένα φιλέτο δικαιωμάτων που παντού φέρνει κέρδη οδήγησε την ΕΡΤ σε ζημιές 4,5 εκατομμυρίων.

Και αν συνυπολογιστούν και τα κόστη παραγωγής και μεταδόσεων οι ζημιές ήταν σχεδόν 5,5 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα