Στον πάγο τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία

Δεν πρόκειται να ψηφιστούν σύντομα όπως λένε από το Μαξίμου και ξεκινά πλέον η προσπάθεια ώστε να αποσαφηνιστούν κάποια από τα πολλά γκρίζα σημεία της συμφωνίας που κληροδότησε στη χώρα ο Τσίπρας

«Μην ανάβεις φωτιά που δεν μπορείς να σβήσεις», λέει μία κινέζικη παροιμία και ταιριάζει γάντι στον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μέσω της συμμετοχής της Εθνικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου βρήκε την ευκαιρία να απαλείψει την Βόρεια. Και δεν μιλάμε για το σήμα στις φανέλες των ποδοσφαιριστών, αλλά τα όσα έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της γείτονας χώρας.

«Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», είχε γράψει ο Ζόραν Ζάεφ στα social media, αναρτώντας φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις αναφορικά με το όνομα της χώρας του, τη στιγμή μάλιστα που έχουν προηγηθεί και άλλες αντίστοιχες προκλητικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

Ενδεικτικές του γεγονότος ότι το Μαξίμου έχει αποφασίσει να σκληρύνει την στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία είναι άλλωστε οι δηλώσεις που έκανε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, υπενθυμίζοντας παράλληλα ποιες ήταν οι διαφωνίες της Ν.Δ. σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική, ιδίως σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως η συμμετοχή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της γειτονικής χώρας στο Euro 2020 στο ποδόσφαιρο. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και του πνεύματος αυτής. Σας θυμίζω ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας προ της έγκρισης της συμφωνίας ήταν η χρήση του όρου “μακεδονικός” σε ό,τι αφορά στην γλώσσα και την ταυτότητα. Σε κάθε περίπτωση όλα αξιολογούνται, όπως και ο χρόνος, που θα έλθουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας. Ούτως ή άλλως η καλή τη πίστη εφαρμογή της συμφωνίας είναι και ένα από τα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα για την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ζόραν Ζάεφ.

Στον πάγο

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πηγές από το πρωθυπουργικό μέγαρο, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να σκληρύνει τη στάση του και έτσι η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που ήταν προγραμματισμένη για τον επόμενο μήνα μετατίθεται για αργότερα. Το πόσο αργότερα θα φανεί. Και αυτό διότι οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ήρθε η ευκαιρία που ανέμενε η Ελλάδα για να ξεκαθαριστούν αρκετά από τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι προσκλήσεις των γειτόνων μας έχουν ενοχλήσει μέχρι και τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψε με δόξα και τιμή τη Συμφωνία των Πρεσπών νομίζοντας ότι έκανε κάποιο κατόρθωμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έγραψε στη ανάρτησή του: «Ο κ. Ζάεφ οφείλει, όπως δεσμεύθηκε πριν από λίγες μέρες, να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος. Και η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει επιτέλους να φροντίσει για την κατά γράμμα υλοποίηση της Συμφωνίας που μετεκλογικά «τηρεί και τιμά». Η διετής καθυστέρηση κ η ενοχική αντιμετώπισή της, λόγω της προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για την χώρα μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα