Στον… κουβά οι «Ελβετοί» δανειολήπτες

Πλήρης δικαίωση του iapopsi.gr μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει νόμιμα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Τους δανειολήπτες που είχαν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο στέλνει αμετάκλητα στον… κουβά με σημερινή απόφασή του ο Άρειος Πάγος κρίνοντας ως νόμιμες τις χορηγήσεις στο ελβετικό νόμισμα και δικαιώνοντας ταυτόχρονα το σχετικό ρεπορτάζ του iapopsi.gr που από τις 22 Mαρτίου είχε αποκαλύψει τη δυσμενή για τους οφειλέτες εξέλιξη.

Οι ελπίδες των «Ελβετών» δανειοληπτών επί της ουσίας κάηκαν μετά από το «όχι» που είπε η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου σε αίτημα δανειολήπτριας σε ελβετικό φράγκο η οποία ζητούσε να αναιρεθεί η 8713/2016 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, θεωρώντας ότι ο όρος που προέβλεπε την αποπληρωμή των δανείων βάση της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι καταχρηστικός.

Επί του προκειμένου ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ο επίδικος δανειακός όρος της σύμβασης είναι δηλωτικός όρος της δανειακής σύμβασης και «επομένως εκφεύγει του ελέγχου καταχρηστικότητας», δηλαδή δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας από τα δικαστήρια.

Η δανειολήπτρια είχε λάβει το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (€150.000) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, και το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει €239.041.

Θυμίζεται ότι στις 22 Μαρτίου, στην ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοσή της η «Α» είχε αποκαλύψει ότι η αρνητική για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο απόφαση είχε παρθεί κεκλεισμένων των θυρών ήδη από την Πέμπτη 14 Μαρτίου, αλλά κρατείτο κρυφή για να προστατευτούν οι τράπεζες, κατόπιν οδηγιών έξωθεν…

Διαβάστε επίσης