Story επιχειρηματικής αριστείας από τον «ντόκτορα» Μυτιληναίο  

Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά αναγορεύτηκε ο ιδρυτής της MYTILINEOS

Πολλά περισσότερα από μια τυπική διάκριση ήταν η αναγόρευση του Ευάγγελου Μυτιληναίου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Κι αυτό γιατί στο πρόσωπό του δεν τιμήθηκε απλώς ένα εμβληματικό όνομα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά ανταμείφθηκε η επιχειρηματική αριστεία ενός ανθρώπου που πραγμάτωσε το όνειρό του, κάνοντας αυτό που όπως ο ίδιος ομολόγησε είναι το μόνο που ξέρει καλά: να δουλεύει!

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

«Ο τιμώμενος εργάζεται άοκνα για την πραγμάτωση των οραμάτων του που εμπνέονται από τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ. Τιμούμε έναν αυτοδημιούργητο Πειραιώτη επιχειρηματία που αποτελεί πρότυπο για τους νέους, με επιχειρηματική και οικολογική ευαισθησία, που πιστεύει και αξιοποιεί Έλληνες επιστήμονες, επενδύει στην εφηρμοσμένη έρευνα και επιμένει ελληνικά παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων δέκα χρόνων». Αυτά τα λόγια διάλεξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγητής Άγγελος Κότιος, για να προσφωνήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MYTILINEOS, Ευάγγελο Γ. Μυτιληναίο, που εδώ και λίγες ώρες πρόσθεσε στο βαρύ βιογραφικό του και τον επίζηλο τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πρόκειται για έναν τίτλο που όπως εξήγησε από την πλευρά του ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ., καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης, αποτελεί την ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το πανεπιστήμιο, σε μια εξέχουσα επιχειρηματική προσωπικότητα που διακρίνεται για την ικανότητα να διαβλέπει τις εξελίξεις, να εντοπίζει τις ευκαιρίες και που δεν φοβήθηκε ποτέ να αναλάβει τον κίνδυνο των επιλογών του.

«Ελπίζω να μας έκανε όλους σοφότερους η κρίση»

Αναμφίβολα το κλίμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά που φιλοξένησε την τελετή αναγόρευσης του Ευ. Μυτιληναίου ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά, με τον ιδρυτή τής MYTILINEOS να ευχαριστεί την οικογένειά του και τον αδελφό του Γιάννη Μυτιληναίο, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το μυστικό της επιτυχίας: «Όλη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω να κάνω τίποτε άλλο».

Στη συνέχεια, ο Ευ. Μυτιληναίος περιέγραψε το περιβάλλον στο οποίο κινείται σήμερα η επιχειρηματικότητα και η χώρα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τονίζοντας ότι με αργά βήματα η Ελλάδα ξεφεύγει από το κυνήγι μαγισσών και τη δαιμονοποίηση της αγοράς:

«Η κρίση και η δύσκολη πορεία των τελευταίων 10 ετών ελπίζω να μας έκανε όλους σοφότερους. Το υψηλό κόστος που κατέβαλε η κοινωνία δεν πρέπει να πάει χαμένο, το οφείλουμε στον τόπο και τις νέες γενιές (…) Περάσαμε και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη περνάμε από συμπληγάδες, όμως κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία. Αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της μικρής προσπάθειας, των χαλαρών κανόνων, της παρασιτικής κατανάλωσης και της ευκαιριακής λογικής».

«Εσωτερικό brain gain της Ελλάδας οι φοιτητές»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο διοικητικός ηγέτης τής MYTILINEOS σημείωσε, όταν οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση, οι απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις αυξάνονται, ενώ επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά στους φοιτητές. Όπως είπε, στα πρόσωπά τους βλέπει την Ελλάδα του μέλλοντος, μια Ελλάδα που δεν έχει επιστρέψει απλώς και μόνο στην κανονικότητα μετά την κρίση, αλλά μια Ελλάδα ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. «Βλέπω», συνέχισε ο Ευ. Μυτιληναίος, «τους πολίτες ενός σύγχρονου, δημοκρατικού κράτους δικαίου ικανού να προσφέρει ασφάλεια και δικαιοσύνη υπό συνθήκες περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης», ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τους φοιτητές ως το εσωτερικό brain gain της Ελλάδας:

«Η δική σας επιτυχία», είπε, «είναι το ισχυρό μήνυμα και πρόκληση επιστροφής για εκείνους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη έξω από τη χώρα μας. Κάναμε επιτυχίες κυρίως στο εξωτερικό, αλλά γίναμε άνθρωποι στην Ελλάδα».

Με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος συγκαταλέγεται πλέον σε έναν κύκλο μέγιστης τιμής του Πανεπιστημίου, ο οποίος περιλαμβάνει ονόματα όπως αυτό του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια,  της Γερμανίας, Βάλτερ Σταινμάγιερ, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, του αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου, και άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Από την οικογενειακή επιχείρηση στην κρίση του 2008 και μετά στην εκτόξευση

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι της σπουδαίας για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο βραδιάς άκουσαν επιγραμματικά από τα χείλη του προέδρου του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑ.ΠΕΙ., καθηγητή Αθανάσιου Κουρεμένου, μερικούς από τους σταθμούς της επιχειρηματικής διαδρομής του ηγέτη της MYTILINEOS.

Η φυλλομέτρηση του ημερολογίου ξεκίνησε από το 1978, όταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μετά τις σπουδές στην Αθήνα και το Λονδίνο, ξεκινά να «γράφει» χιλιόμετρα στο εγχώριο επιχειρείν από την οικογενειακή επιχείρηση. Επιχείρηση που μετεξελίχθηκε στη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στον τομέα της ενέργειας, της μεταλλουργίας, των μετάλλων, των κατασκευών ενεργειακών έργων (ΜΕΤΚΑ) και στη μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη (Αλουμίνιον της Ελλάδος), αλλά και στον μεγαλύτερο εναλλακτικό παραγωγό και πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Στην αναδρομή του ο κ. Κουρεμένος στάθηκε ιδιαίτερα στον χειρισμό της κρίσης του 2008 με το κλείσιμο παραγώγων προϊόντων που εξασφάλισαν την πώληση της παραγωγής αλουμινίου σε τιμή τριπλάσια από εκείνη που διαμορφώθηκε στην αγορά, εξασφαλίζοντας πόρους για τη σωτηρία της επιχείρησης. Υπενθύμισε δε ότι όταν η εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1995 είχε κεφαλαιοποίηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα ξεπερνά το 1,5 δισ.

«Το τι κάνει επιτυχημένο έναν επιχειρηματία», κατέληξε ο πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑ.ΠΕΙ., «εξακολουθεί να αποτελεί “μαύρο κουτί”. Υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις. Βασικό χαρακτηριστικό είναι η ανάληψη κινδύνου, αλλά δεν φθάνει αυτό. Χρειάζεται η ικανότητα να επιλέγει, να οργανώνει και να συνδυάζει πόρους με στόχο την επίτευξη αποτελέσματος που εμπεριέχει υψηλή καινοτομικότητα».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης