Στους ανακριτές 10 μεγαλογιατροί

Βαριά ονόματα του ιατρικού κόσμου αλλά και στελέχη εταιρειών που προμήθευαν με ορθοπεδικό υλικό τα ελληνικά νοσοκομεία, αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες το κατώφλι του γραφείου των ανακριτών κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Χριστόφορου Μάρκου.

Πρόκειται για περίπου 30 πρόσωπα τα οποία καλούνται να απολογηθούν για βαρύτατες και ιδιαίτερα απαξιωτικές κατηγορίες, οι οποίες τους απαγγέλθηκαν στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργεί η Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της αμερικανικής εταιρείας Johnson & Johnson. Η υπόθεση αφορά μίζες από την υπερκοστολόγηση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ορθοπεδικών ειδών και υλικού, που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη, ο κύκλος των απολογιών άνοιξε με την προσέλευση στο ανακριτικό γραφείο γιατρού που φέρεται να έχει σοβαρή εμπλοκή στο σκάνδαλο, αυτήν τη φορά στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είναι ο πρώτος από τη μακρά λίστα με τα ονόματα των γιατρών που φέρονται να δωροδοκήθηκαν για να «σπρώξουν» ορθοπεδικά προϊόντα τής εν λόγω πολυεθνικής σε ασθενείς.

Αμέσως μετά την απολογία του –κλήθηκε για τα αδικήματα της συνέργειας σε απάτη και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος– στους κ.κ. Μαλλή και Μάρκου ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

Οι δύο ανακριτές στο πλαίσιο της έρευνάς τους έχουν ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων, προκειμένου να «χαρτογραφήσουν» τις διαδρομές της μίζας και να «δέσουν» έτσι τα κατηγορητήρια σε βάρος των εμπλεκομένων. Επιπλέον, στα χέρια των δύο δικαστικών λειτουργών βρίσκονται ήδη «ντοκουμέντα» από συνεδριάσεις κατά τις οποίες μέλη των αρμοδίων επιτροπών ανάβουν σκανδαλωδώς το «πράσινο φως» για την… προμήθεια υλικού που φέρει την «υπογραφή» της συγκεκριμένης πολυεθνικής.

Αναλυτικά, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, σειρά κακουργηματικών πράξεων και λαμβάνουν ήδη κλήσεις για να απολογηθούν για τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας στην απάτη, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, οι μίζες στους Έλληνες μεγαλογιατρούς άρχισαν να δίνονται από το 1998 και το πάρτι συνεχίστηκε έως το 2006. Υπολογίζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια δόθηκαν ποσά που φτάνουν τα 18 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι κατηγορούμενοι γιατροί να… προτιμούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά είδη τής Johnson & Johnson ή της θυγατρικής της, DePuy International. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα είδη ήταν ήδη υπερκοστολογημένα κατά 35%, με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο, και ειδικότερα τα ασφαλιστικά ταμεία, να ζημιώνεται με εκατομμύρια ευρώ και οι εμπλεκόμενοι μεγαλογιατροί να πλουτίζουν με μαύρο χρήμα!

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση διασταυρώθηκαν στοιχεία και ελέγχθηκαν τιμολόγια. Μεταξύ άλλων από τον έλεγχο προέκυψε ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μεταξύ γιατρών και υπευθύνων των ελεγχόμενων εταιρειών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα αρχεία των εμπλεκόμενων εταιρειών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λίστες με τίτλο «best doctors». Στις λίστες περιλαμβάνονταν συγκεκριμένα ονόματα γιατρών με τους αριθμούς διάθεσης των πωλήσεων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Johnson & Johnson έχει αποδεχθεί, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, εξωδικαστικό συμβιβασμό για την καταβολή πρόστιμου 70 εκατ. δολαρίων, κατόπιν αγωγής των αμερικανικών αρχών για παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και για ποινικές διώξεις για μίζες σε γιατρούς και νοσοκομεία σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία καθώς και σε Ιρακινούς αξιωματούχους.

Για τις ελληνικές δικαστικές αρχές η υπόθεση αξιολογείται ως ιδιαίτερη σοβαρή και δεν είναι λίγοι εκείνοι την παραλληλίζουν με το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens, επικαλούμενοι τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο δικογραφιών. Για τον λόγο αυτό, πρόθεση των αρμοδίων ανακριτικών αρχών είναι η έρευνα να «τρέξει» γρήγορα και οι υπεύθυνοι να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Βαριές ποινές αλλά όλοι έξω για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων

Αυστηρό μόνο σε επίπεδο ποινών και όχι επί της ουσίας εμφανίστηκε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που μετά από πολύμηνη διαδικασία εξέδωσε ετυμηγορία καταδικάζοντας 13 πρόσωπα για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που κατέληξε υπερτιμολογημένο σε ασφαλιστικά ταμεία. Το δικαστήριο απάλλαξε από την κατηγορία τον Ευγένιο Παπαδόπουλο, πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

Ως προς τους καταδικασθέντες, το δικαστήριο παρά το γεγονός ότι τους επέβαλε βαριές ποινές κάθειρξης από πέντε έως 25 έτη κατά συγχώνευση και διέταξε δήμευση των περιουσιών τους, εντούτοις έδωσε ανασταλτικό στην έφεση με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες να αφεθούν ελεύθεροι με εγγυήσεις οι οποίες κρίνονται ως «μικρές» δεδομένης της κατηγορίας. Ειδικότερα:

– Στους Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη, υπεύθυνους της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», επιβλήθηκε εγγύηση 200.000 ευρώ, ποινή κάθειρξης 25 ετών.

– Στον Γιώργο Παπαμαρκάκη, διευθύνοντα σύμβουλο της «ΝΑΜ Χρηματιστηριακής», επιβλήθηκε εγγύηση 200.000 ευρώ και ποινή κάθειρξης 25 ετών.

– Στον Αγάπιο Σημαιοφορίδη, πρόεδρο ΤΕΑΔΥ, επεβλήθη εγγύηση 100.000 ευρώ και ποινή κάθειρξης 20 ετών.

– Στην Παναγιώτα Καραδήμα, διευθύντρια του Ταμείου, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

– Στους Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γεράσιμο Κονιδάρη του ΤΕΑΥΦΕ, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και εγγύηση 100.000 ευρώ.

– Στον Κωνσταντίνο Χρηστίδη, πρόεδρο ΤΕΑΟΚΑ, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών και εγγύηση 100.000 ευρώ.

– Στον Χαράλαμπο Αδαμόπουλο της JP Morgan επεβλήθη κάθειρξη 25 ετών και εγγύηση 150.000 ευρώ.

– Στον Αβραάμ Σαββίδη από την JP Morgan επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών και εγγύηση 50.000 ευρώ.

– Στον Νίκο Μπούγο από την Hypovereisbank επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών και εγγύηση 50.000 ευρώ .

– Στους λογιστές Δημήτρη και Άγγελο Λιάτη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών καθώς και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Το δικαστήριο επέβαλε δήμευση περιουσιακών στοιχείων στον Γιώργο Αποστολίδη μέχρι του ποσού των 6.813.221 ευρώ, ποσό που φέρεται πως είναι προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας. Ζήτησε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Θοδωρή Πρινιωτάκη έως 7.070.000 ευρώ. Για τον Γιώργο Παπαμαρκάκη στον οποίο δεν βρέθηκε ακίνητη περιουσία επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 11.060.000 ευρώ ως προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα