«Στόχος η μείωση των φόρων»

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η λελογισμένη και σταδιακή μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν και οι αποφάσεις και για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Δεν παρέλειψε ακόμη να επισημάνει πως η πορεία και των δύο αυτών θεμάτων βρίσκεται στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού, που συζήτησε τη σχετική έκθεση της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως η κυβέρνηση επανεξετάζει  τη μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα,  να αυξηθεί η κατανάλωση, χωρίς όμως να δημιουργηθούν κίνητρα για νοθεύσεις και να  δημιουργηθεί το οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό στα έσοδα, γιατί αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα. Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε πως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση στην οποία θα μπορούσε να απαντήσει η λελογισμένη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο θέρμανσης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι το εξάμηνο Οκτωβρίου 2012 – Μαρτίου 2013, η ποσότητα κατανάλωσης ναι μεν μειώθηκε, ωστόσο τα έσοδα από τον ειδικό φόρο αυξήθηκαν κατά 75% ή 120 εκατ. ευρώ περίπου. Αναφερόμενος στο ΦΠΑ της εστίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως η αύξηση του συντελεστή από 13% σε 23%  υπολογιζόταν ότι θα έφερνε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στην πράξη όμως αποδείχθηκε ότι απέφερε μόλις 160 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία λοιπόν καταδεικνύουν ότι το μέτρο δεν οδήγησε σε αύξηση εσόδων,  αντίθετα οδήγησε σε υποπολλαπλάσια έσοδα και σε απομάκρυνση επιχειρήσεων από τη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι βελτιώνεται σταθερά και η προσπάθεια που γίνεται αναγνωρίζεται εντός και εκτός, ενώ διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει η χώρα και την ύφεση και την ανεργία. Για τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων της ελληνικής οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας είπε πως  αυτό «είναι απάντηση σε όσους συνεχώς μεμψιμοιρούν, είναι μια απόδειξη ότι η επώδυνη συνεισφορά όλων έχει αρχίσει να αποδίδει, δεν εφησυχάζουμε, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν γίνονται θαύματα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας αλλά και ότι πλέον δεν είμαστε πια το παράδειγμα προς αποφυγή που κάποτε μας θεωρούσαν».

ΣΩ.ΛΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα