Στους 268 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό στην Ινδονησία

Παιδιά θάφτηκαν ζωντανά στα ερείπια σχολείων

Ο σεισμός που έπληξε χθες, Δευτέρα, τη Δυτική Ιάβα της Ινδονησίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 268 άνθρωποι, μεταξύ τους πολλά παιδιά, ενώ 151 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ οι διασώστες έψαχναν επιζώντες στα χαλάσματα των κατεστραμμένων κτιρίων.

Ο σεισμός 5,6 βαθμών, με μικρό εστιακό βάθος, έπληξε την πολυπληθέστερη επαρχία της Ινδονησίας χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην πόλη Σιαντζούρ, σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τζακάρτα, καθώς και κατολισθήσεις θάβοντας κάτω από τόνους χώματος τουλάχιστον ένα χωριό.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών Σουχαργιάντο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι πάνω από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 58.000 αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και 22.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Οι κατολισθήσεις και το ανώμαλο έδαφος δυσχέραιναν σήμερα τις προσπάθειες διάσωσης, δήλωσε ο Χένρι Αλφιάντι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Έρευνας και Διάσωσης (Basarnas).

«Η πρόκληση είναι ότι η περιοχή που έχει πληγεί είναι εκτεταμένη … Επιπλέον, οι δρόμοι σε αυτά τα χωριά έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε ο Αλφιάντι σε δημοσιογράφους.

Πολλά θύματα παιδιά

Πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά που την ώρα του σεισμού βρίσκονταν στο σχολείο τους, δήλωσε ο ίδιος.

Ενώ ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6 ή 7 βαθμών είναι σχετικά συχνοί στην Ινδονησία, πολλές φορές με επίκεντρο θαλάσσιες περιοχές, ο χθεσινός σεισμός μικρότερου μεγέθους είχε τόσο θανατηφόρες συνέπειες επειδή το επίκεντρό του ήταν σε χερσαία περιοχή και είχε σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλοί έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν κτίρια με χαμηλή ποιότητα κατασκευής, με τον πρόεδρο της χώρας να ζητά οι προσπάθειες ανοικοδόμησης να περιλαμβάνουν αντισεισμικές κατοικίες.

Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο ταξίδεψε σήμερα στη Σιαντζούρ για να ενθαρρύνει τα σωστικά συνεργεία. «Η οδηγία μου είναι να δοθεί προτεραιότητα στον απεγκλωβισμό των θυμάτων που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια», δήλωσε.

Επιζώντες είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου της Σιαντζούρ. Κάποιοι από αυτούς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες σε σκηνές ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έκανε ράμματα σε ασθενείς με τη βοήθεια φακών.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

«Τα πάντα κατέρρευσαν από κάτω μου και εμένα με καταπλάκωσε αυτό το παιδί», δήλωσε στο Reuters η Σούσου, μια 48χρονη κάτοικος. «Δύο από τα παιδιά μου επέζησαν, τα ξέθαψα…Δύο άλλα τα έφερα εδώ και ένα ακόμα αγνοείται», δήλωσε η ίδια κλαίγοντας. «Πολλά πτώματα κείτονται στους χώρους νοσοκομείου, υπάρχει συνωστισμός», δήλωσε συγγενής της γυναίκας.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών δήλωσαν ότι θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές του Σουγκενάνγκ, μια περιοχή που επλήγη από κατολίσθηση που προκάλεσε ο σεισμός.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με ανθρώπους να σκάβουν σε σωρούς από χώμα με τσάπες, ξύλα, λοστούς και άλλα εργαλεία.

«Δεν έμεινε τίποτα»

Για ώρες ο Αρίς κοιτούσε τον εκσκαφέα που προσπαθούσε να ανοίξει δρόμο μέσα από σωρούς από χώμα στην Ιάβα της Ινδονησίας με την ελπίδα να βρεθεί κάποιο ίχνος από τους αγαπημένους του που αγνοούνται ύστερα από τον σεισμό 5,6 βαθμών που κατέστρεψε το σπίτι τους.

Ο 45χρονος χρειάστηκε ώρες για να περπατήσει έως την περιοχή Σουγκενάγκ όπου ζούσαν οι συγγενείς του μέχρι τη στιγμή που χτύπησε η καταστροφή τη Δευτέρα.

«Όταν έφθασα εκεί, δεν είχε μείνει τίποτα. Τα πάντα είχαν θαφτεί», δήλωσε ο Αρίς, δείχνοντας ένα τεράστιο σωρό από καφετί χώμα στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του αδελφού του.

Η δόνηση με μικρό εστιακό βάθος που έπληξε ορεινή περιοχή νωρίς χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) προκάλεσε κατολίσθηση, που σύμφωνα με τις αρχές είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένα χωριό να θαφτεί κάτω από τόνους χώματος.

«Είμαι εδώ γιατί πρέπει να βρω την οικογένειά μου, τη νύφη μου. Θάφτηκε κάτω από την κατολίσθηση. Ήταν τρεις: η μητέρα και δύο παιδιά», δήλωσε ο Αρίς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αδελφός του επίσης αγνοείται.

Μάχη με το χρόνο

Ένα εικοσιτετράωρο και πλέον μετά τον σεισμό, οι εργαζόμενοι στα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να ανασύρουν θύματα από τα χαλάσματα κτιρίων και να καθαρίσουν την περιοχή που έχει πληγεί από τις κατολισθήσεις, με αξιωματούχους να λένε ότι δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται.

Οι προσπάθειες εντοπισμού και ανάσυρσης περιπλέκονταν από διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τους κατεστραμμένους δρόμους σε μια μεγάλη περιοχή, δήλωσαν οι ίδιοι, με τα θύματα να συνωστίζονται σε χώρο στάθμευσης νοσοκομείου προκειμένου να δεχθούν βοήθεια.

Η Ινδονησία, που βρίσκεται στο λεγόμενο Δακτυλίδι της Φωτιάς, μια ιδιαιτέρως ενεργή σεισμική ζώνη, έχει μεγάλη ιστορία καταστροφικών σεισμών.

Ο Αρίς, από την πλευρά του, άρχισε να αποδέχεται την απώλειά του. «Το αφήνουμε στον Θεό», δήλωσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι προσπαθήσαμε. Τώρα πρέπει απλά να τους αφήσουμε να φύγουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα