Στρατηγική επένδυση ή χρηματιστηριακό παιχνίδι;

Εντύπωση έχει προκαλέσει στους κύκλους της αγοράς ο πολύ μεγάλος ντόρος που έχει γίνει με τη συμμετοχή του fund της Fairfax στον Μυτιληναίο με ποσοστό 5,02%. Ο λόγος είναι γιατί η  Fairfax εδώ και 1,5 χρόνο επενδύει στο ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας πάρει σχετικά αθόρυβα 2 μειοψηφικά πακέτα στην Jumbo και στον Σαράντη της τάξεως του 5,4% και 7,6% αντίστοιχα (δηλαδή μεγαλύτερα ποσοστά απ’ ό,τι η συμμετοχή στον Μυτιληναίο). Κοινή συνισταμένη των 2 αυτών επενδύσεων της  Fairfax ήταν ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντάς του, καθώς, μετά από ένα περίπου χρόνο από τη γνωστοποίηση της συναλλαγής, η  Fairfax πούλησε τις συμμετοχές της και δεν εμφανίζεται πλέον στα μετοχολόγια των εταιρειών. Και βέβαια και άλλα funds όπως η Fidelity, TPG, Silchester, Baupost, Franklin Templeton έχουν εμφανιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στα μετοχολόγια εισηγμένων με μειοψηφικά πακέτα, χωρίς όμως να προσδίδουν κάποια προστιθέμενη αξία στις εταιρείες αυτές.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί το ζητούμενο στην περίπτωση του Μυτιληναίου είναι να επαληθευτούν οι δηλώσεις του κ. Ε. Μυτιληναίου για τον στρατηγικό χαρακτήρα της μετοχικής τοποθέτησης της Fairfax στην εταιρεία (δήλωση που δεν ακούστηκε αντίστοιχα και από τον επικεφαλής της Fairfax κ. Πρεμ Γουάτσα). Να μην πρόκειται δηλαδή για μια βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπική επένδυση μεγάλης προβολής, η οποία στα τέλος θα ζημιώσει –όπως και στο παρελθόν– τους μικροεπενδυτές του Χρηματιστηρίου που παρασύρθηκαν από τις βαρύγδουπες δηλώσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στο πάρτι το Χρηματιστήριο, το 2000, με ανάλογες περιπτώσεις προβολής. η μετοχή των «Αθηναϊκές Συμμετοχές» έδωσε απίστευτα κέρδη στον Ευάγ. Μυτιληναίο, αλλά κι αρκετές δικαστικές περιπέτειες, από τις οποίες είδε και έπαθε για να ξεφύγει.

Πάντως είναι απορίας άξιο πως κάποιοι δημοσιογράφοι και ΜΜΕ διαπιστώνουν μια ιδιαίτερης σημασίας επένδυση την στιγμή που η Fairfax δεν έχει δεσμευθεί πως δεν θα πουλήσει όταν θα είναι συμφέρον για εκείνη. Βέβαια οι εποχές είναι δύσκολες και υπάρχουν ανάγκες…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα