Στρατηγικό σχέδιο για τα ΕΛ.ΠΕ. ο ενεργειακός μετασχηματισμός τους

Το βήμα του συνεδρίου Athens Investment Forum 2018 που φιλοξενήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας ήταν ακόμη μία αφορμή για την ηγετική ομάδα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ να επιβεβαιώσουν αφενός την υιοθέτηση των στόχων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αλλά κυρίως την επιβεβαίωση ότι προωθείται δυναμικά ο ενεργειακός μετασχηματισμός του ομίλου.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του γενικού διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ., Γιώργου Αλεξόπουλου, να αναφερθεί εκτενώς στα προγράμματα συνεχούς βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των ΕΛ.ΠΕ., στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών χαμηλού άνθρακα. Ο κ. Αλεξόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επενδύσεις που υλοποιούνται από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Βιοκαυσίμων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 MW, το υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού ενεργειακού ομίλου ανακοίνωσε την πρόσφατη ολοκλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, δυναμικότητας 9 MW, στον νομό Καρδίτσας.

Όλο το παραπάνω στρατηγικό σχέδιο συμπορεύεται με τις διεθνείς τάσεις του κλάδου, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Αλεξόπουλος, η ευρωπαϊκή πετρελαϊκή βιομηχανία ήδη σχεδιάζει τη μετάβαση στη νέα οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στοχεύοντας τόσο στην συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των διυλιστηρίων, όσο και στην σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου από πρώτες ύλες χαμηλού, ή και μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (ανανεώσιμα, απόβλητα, CO2 από την ατμόσφαιρα).

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αλεξόπουλο, τα υγρά καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα που θα παράγονται μέσω καινοτόμων τεχνολογιών θα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των συμβατικών καυσίμων και, ταυτόχρονα, θα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελώντας μέρος της λύσης που – όπως σημείωσε – «δεν μπορεί παρά να είναι πολυδιάστατη».

 

 

Διαβάστε επίσης