Στρατιωτικά ελικόπτερα στη βόρεια Συρία στέλνει η Ρωσία

Διεξάγουν περιπολίες μαζί με τις τούρκικες δυνάμεις για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG

Στρατιωτικά ελικόπτερα τα οποία θα περιπολούν περιοχή κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, και με σκοπό να βοηθήσουν στην προστασία της ρωσικής στρατονομίας που επιχειρεί στην περιοχή, ανέπτυξε η Ρωσία.

Τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν κοινές περιπολίες στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, μετά την τουρκική επιχείρηση για την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Ο Ρώσος πιλότος του στρατού Ντμίτρι Ιβάνοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τα ελικόπτερά της σε ύψος 50-60 μέτρων κατά μήκος αρκετών από τις οδούς που χρησιμοποιούν οι περίπολοι. «Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μήκος όλων των οδών των περιπόλων», φέρεται να δήλωσε ο Ιβανόφ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τη δέσμευσή τους να απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές από τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας», ένα θέμα το οποίο σκοπεύει να θέσει στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, στις 13 Νοεμβρίου.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο επέκρινε σε έκθεσή του την παντελή απουσία προσπάθειας από πλευράς της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την αποτροπή της επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία κατ’ αυτόν οδήγησε σε «εθνική εκκαθάριση», των Κούρδων, αναφέρεται σε δημοσίευμα των «New York Times».

Ο Ουίλιαμ Ρόουμπακ, Αμερικανός απεσταλμένος στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτος, κατήγγειλε τις «εσκεμμένες» προσπάθειες της Τουρκίας και των συμμάχων της για τη διάπραξη «εθνικής κάθαρσης» στη Συρία, ενέργειες που «δεν μπορούν παρά να οριστούν ως εγκλήματα πολέμου ή ως εθνική εκκαθάριση».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει αν η «υποτιθέμενη» έκθεση, που χαρακτήρισε «εσωτερική κατ’ ιδίαν επικοινωνία», εστάλη ή όχι.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κυρίως οι αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία έχουν διαπράξει ωμότητες, ιδίως φόνους αμάχων

Διαβάστε επίσης