Στροφή με βίαιο τρόπο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπως λένε έμπειρα στελέχη «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι», αφού ο Αλέξης θέλει να στραφεί περισσότερο προς τους κεντροαριστερούς, αλλά η «Ομπρέλα» και άλλοι αντιδρούν έντονα

Ο Αλέξης Τσίπρας πλέον δεν αντιγράφει μόνο τον Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα κάνει copy paste και στα συνθήματα του  Γιώργου. Η ολοκληρωτική στροφή που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας για να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέο ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στα όρια της γελοιότητας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τόσο καιρό αντέγραφε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από φράσεις που χρησιμοποιούσε ο Ανδρέας, από τον τρόπο ομιλίας, μέχρι και ζιβάγκο φόρεσε μπας και πείσει τους εναπομείναντες παλιούς ΠΑΣΟΚους να τον ψηφίσουν.

Τώρα πλέον ο κ. Τσίπρας άλλαξε πίστα. Αντιγράφει και τον Γιώργο Παπανδρέου. Έτσι από την Πάτρα, όπου έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της αχαϊκής πρωτεύουσας χρησιμοποίησε μία έκφραση του πρώην πρωθυπουργού, το «η αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε». Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποιούσε αυτή τη φράση, ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοι του τον κατηγορούσαν ως «Γερμανοτσολιά και πουλημένο» και μειδιούσαν όταν οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής κυνηγούσαν τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη όταν οι υποτιθέμενοι αγανακτισμένοι ΣΥΡΙΖΑΙοι πολιορκούσαν τα ΚΑΠΗ Αργυρούπολης όπου μιλούσε ο Γιώργος Πεταλωτής, ή χτυπούσαν προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο (νυν βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας) επειδή ήταν συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου. Άραγε ποιος μπορεί να ξεχάσει το γιαούρτωμα στον Πάγκαλο, όταν βρίσκονταν σε ταβέρνα μαζί με την παρέα του, κάτι που για τους ΣΥΡΙΖΑιους ήταν έγκλημα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω προκαλούν ένα τεράστιο ερωτηματικό πως τα έχουν ξεχάσει οι Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου; Διότι εμείς ακόμη θυμόμαστε ότι τους φυγάδευαν από την Βουλή μέσω του Εθνικού Κήπου για να γλιτώσουν από τον όχλο, του οποίου κινούσαν τα νήματα όλοι αυτοί που τώρα συναγελάζονται. Διότι τα τότε επεισόδια κατά των βουλευτών ουδέποτε τα καταδίκασε ο κ. Τσίπρας.

Προφανώς ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι με αυτό το σύνθημα θα πείσει τους παπανδρεϊκούς να τον εμπιστευθούν, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι στο Συνέδριο (μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει στροφή. Τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και οι στενοί του συνεργάτες προφανώς ενδιαφέρονται με το να θυμίζουν τους Παπανδρέου να εισέλθουν εκ νέου στο παιχνίδι του κέντρου, καθώς μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ στο εν λόγω ακροατήριο έχει πολύ μικρή απήχηση.

Νέο Κίνημα «Δεν πληρώνω»

Πως όμως θα τα καταφέρει όταν από τον ΣΥΡΙΖΑ βάζουν το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο; Λες και τρέμουν μήπως τους ξαναπιστέψει ο λαός. Διαφορετικά δεν μπορεί ένα λογικός άνθρωπος να καταλάβει τι εννοεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος πρότεινε την δημιουργία ενός οργανωμένου κινήματος, ενός νέου «Δεν πληρώνω», παράλληλα με νέες αιχμές κατά του κόμματος του ότι δεν έχει καταφέρει ακόμα να διαμορφώσει μία πρόταση που θα «μπορούσε να ξεμπλοκάρει το σύστημα και να δώσει ελπίδα στους ανθρώπους».

Ο κ. Κούλογλου, λοιπόν, είπε πως «θα έπρεπε να οργανωθεί ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω», νομικά υποστηριγμένο με δικηγόρους, οι οποίοι να κοιτάξουν ξεχωριστά την κάθε σύμβαση και να υπάρξουν συνολικές προσφυγές, εναντίον των εταιρειών». Προφανώς ο κ. Κούλογλου έχει λησμονήσει ότι το κίνημα «Δεν πληρώνω» για τα διόδια και διάφορες άλλες υποχρεώσεις των πολιτών, αποτέλεσε καταστροφικό για όσους το ακολούθησαν. Διότι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ προμόταρε το συγκεκριμένο κίνημα, αλλά ως κυβέρνηση υποχρέωσε όλους όσοι δεν πλήρωναν, να χρυσοπληρώσουν τις… μαγκιές. Ποιος, λοιπόν, άνθρωπος να εμπιστευτεί όλους αυτούς τους περίεργους τύπους που υπόσχονται πάλι τον ουρανό με τα άστρα;

Πάντως ο κ. Κούλογλου ακολούθησε τη γραμμή Τσίπρα ότι για όλα φταίει ο Μητσοτάκης λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αντιθέτως, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κλέβει τους πολίτες! Το κράτος παίρνει το 50% της τιμής του λίτρου της βενζίνης. Αυτό σημαίνει σχηματικά ότι όταν το λίτρο έκανε 1 ευρώ, το κράτος έπαιρνε μισό ευρώ, τώρα που κάνει δυο ευρώ, παίρνει 1 ευρώ! Προτείνω να υπάρξει μια συμφωνία και το κράτος να συνεχίσει να εισπράττει όσα εισέπραττε και πριν τις αυξήσεις των τιμών. Δεν έχω δει τέτοιο κυνισμό και αδιαφορία στο παρελθόν κυβέρνησης προς τους πολίτες

Στο συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας θα περάσει τις εισηγήσεις του, αλλά η εσωκομματική αντιπολίτευησ δεν πρόεκιται να τα παρατήσει

Δεν είναι εύκολο Συνέδριο

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαιτέρως για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το Συνέδριο (14-17 Απριλίου). Ένα συνέδριο που δεν αναμένεται ανέφελο, όπως της Νέας Δημοκρατίας (6-8 Μαΐου) και του ΚΙΝΑΛ (20-22 Μαΐου).

Τα άλλα δύο κόμματα θα στήσουν ένα πανηγύρι, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται «να φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι», καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση ξέρει ότι την πλειοψηφία την διαθέτουν ο Τσίπρας και οι «βασταρούχες» του, όμως δεν θα καταθέσουν τα όπλα.

Η «Ομπρέλα» για να πούμε και του στραβού το δίκιο αντιμάχεται με σφοδρότητα την βίαιη αλλαγή στον χαρακτήρα του κόμματος που προσπαθεί να επιβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι είναι διαφορετικό να ανοίξεις τις πόρτες σου και να επιχειρήσεις διεύρυνση και σε όμορους χώρους και είναι άλλο να κάνεις στροφή σε άλλο ιδεολογικό χωράφι δεν έχει ξαναγίνει. Τα μέλη ενός κόμματος διέπονται από συγκεκριμένη ιδεολογία και ψηφίζουν αυτούς που την ενσαρκώνουν, χωρίς τη διαμεσολάβηση προσώπων της δημοσιότητας, τα οποία απολαμβάνουν τη θωπεία των ΜΜΕ, και τα ψηφίζει ο κάθε άσχετος καινούργιος που απολαμβάνει ακόπως την ιδιότητα του μέλους.

Η «Ομπρέλα» δεν εστιάζει μόνο στον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κ.Ε. αλλά και την θέση του κόμματος στον γεωγραφικό χάρτη. Διαφωνούν με την τυχοδιωκτική μετατόπιση του Τσίπρα προς το Κέντρο, και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα χωρίς ιδεολογία και στρατηγική για τον Σοσιαλισμό, και με μέλη «χειροκροτητές», όπως έγραψε κάποιος εξ αυτών.

Όλοι γνωρίζουν πως οι απόψεις του Τσίπρα θα περάσουν στο συνέδριο. Όμως η «Ομπρέλα» συσπειρώνει ιδεολόγους. Τα μέλη της δεν είναι πρόσφατοι και άσχετοι. Παλιοί στο κουρμπέτι, ιδεολόγοι ψημένοι στο πεζοδρόμιο αλλά και την ίντριγκα, δεν θα καταθέσουν τα όπλα στη μετασυνεδριακή εποχή, και δεν θα αφήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ενός ανδρός αρχή. Εξάλλου στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης είναι μαθημένοι να τα βάζουν με τις πλειοψηφίες από την εποχή των φοιτητικών τους χρόνων.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα