Στρώνει «κόκκινο χαλί» και πάλι για τον Εμίρη του Κατάρ η Ελλάδα

Και στο παρελθόν υπήρχαν υψηλές προσδοκίες, αλλά οι Καταριανοί έστριβαν πριν από τον οικονομικό… αρραβώνα

Την Τετάρτη θα δεχθεί στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, σε μία προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει τον σεΐχη να επενδύσει στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του Χαμάντ αλ Θανί είναι σε συνέχεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ντόχα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί για τον Εμίρη του Κατάρ, προσβλέποντας στα πετροδολάρια του. Και οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί, αρχής γενομένης από τον Γιώργο Παπανδρέου την ίδια ακριβώς ρότα ακολούθησαν. Όμως οι Καταριανοί συνομιλητές μας αν και υπόσχονταν τον ουρανό με τα άστρα στο τέλος πάντα κάτι έβρισκαν και οι επενδύσεις δεν προχωρούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου η τότε κυβέρνηση είχε μείνει με την πεποίθηση ότι έπεισε τον εμίρη για να επενδύσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, αλλά τελικά οι καταριανοί μας άφησαν στο περίμενε. Κατά σύμπτωση ο Εμίρης είχε γίνει δεκτός μετά βαϊων και κλάδων το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η επένδυση δεν έγινε ποτέ…

Και άλλες επενδύσεις

Πάνω-κάτω έγιναν τα ίδια έγιναν και με την επένδυση των μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και για τη νησίδα Οξειά και στη Ζάκυνθο, που ωστόσο είχε ατυχή κατάληξη. Παλαιότερα το Κατάρ είχε επενδύσει και σε ελληνικές τράπεζες αλλά και στην παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο, το μερίδιο της Qatar Petroleum στην Ήρων εξαγοράστηκε τελικά από τη βασική μέτοχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 2021. Επιπλέον, το Κατάρ είχε ενδιαφερθεί για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει τελικά ούτε στην υποβολή επίσημης πρότασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Φεβρουάριο παρουσίασε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στον σεΐχη μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τόνισε ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην ενέργεια, στον τουρισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά η Καταριανοί θα ανταποκριθούν στις υψηλές προσδοκίες που δημιουργεί η οικονομική τους επιφάνεια, ή απλά για μία ακόμη φορά μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Μήπως κι αυτή η επίσκεψη μας θυμίσει εκ νέου την παλιά ελληνική ταινία «ο εμίρης και ο κακομοίρης».

Τέλος δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι το Κατάρ το Νοέμβριο του 2022 προσέφερε χρηματοδοτική ένεση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, προσφέροντας ανάσα στον Ερντογάν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα