Συνελήφθη Ιταλός βαρόνος ναρκωτικών στην Κολομβία

Οι κολομβιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέφεραν ένα σημαντικό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα με τη σύλληψη ενός ιταλού βαρόνου των ναρκωτικών ο οποίος συνδέεται με την Ντρανγκέτα, τη μαφία της Καλαβρίας. Σε δήλωσή του, το κολομβιανό υπουργείο Εσωτερικών περιγράφει τον Ρομπέρτο Πανούντσι ως “τον Ιταλό Πάμπλο Εσκομπάρ” και αναφέρει πως ήταν ο αρχηγός ενός δικτύου που διακινούσε λαθραία τόνους κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη.

“Εναντίον αυτού του διεθνούς βαρόνου των ναρκωτικών υπήρχαν τέσσερα διεθνή εντάλματα σύλληψης για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και συνέργεια με τη μαφία. Η Ιταλία είχε σημάνει συναγερμό γι’ αυτόν”, προσθέτει το υπουργείο.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ο Πανούντσι εκδόθηκε στις 22:00 τοπική ώρα (06:00 το πρωί του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) κι αναμένεται να φτάσει στην Ιταλία στις 20:00», είπε η πηγή αυτή χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση του βαρόνου αυτού των ναρκωτικών που φέρεται να συνδέεται με την Ντρανγκέτα, τη μαφία της Καλαβρίας, και οι αρχές της Κολομβίας παρουσίασαν ως τον «πιο καταζητούμενο λαθρέμπορο ναρκωτικών της Ευρώπης».

Ο Πανούντσι, ο οποίος συγκρίθηκε με τον θανόντα άλλοτε βαρόνο των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ από της Aρχές της Κολομβίας, συνελήφθη στην Μπογοτά με πλαστή ταυτότητα πολίτη της Βενεζουέλας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Κολομβίας μέσω Twitter.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) συνεργάστηκε με την αστυνομία της Κολομβίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Πανούντσι, ανέφερε το υπουργείο.

Ο Πανούντσι φέρεται να συνδέεται με την ισχυρή Ντρανγκέτα, την μαφία της Καλαβρίας, που έχει σχέσεις με τα κολομβιανά καρτέλ των ναρκωτικών. Οι αρχές τον κατηγορούν ότι εισήγαγε δύο τόνους κοκαΐνης στην Ευρώπη κάθε μήνα.

Ο εισαγγελέας της Καλαβρίας Νικολά Γκρατέρι είπε στην καθημερινή ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα ότι ο Πανούντσι είναι «ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κοκαΐνης του κόσμου».

Απελάθηκε αμέσως μετά τη σύλληψή του και έφτασε πριν από λίγη ώρα στην Ιταλία, όπου έχει καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Τέθηκε υπό κράτηση από Ιταλούς αστυνομικούς με την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης.

Ο Πανούντσι είχε συλληφθεί το 2004 αλλά είχε καταφύγει να αποδράσει το 2010, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ρώμης.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο, που έχει αποκαλύψει πολλά στοιχεία για την δράση της μαφίας, εκτίμησε ότι η σύλληψη του Πανούντσι μπορεί να «αλλάξει την ιστορία της διακίνησης ναρκωτικών» και να αποκαλύψει τις μεθόδους των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος.

Διαβάστε επίσης